Yökatselu

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heikki Hietamies käynnisti yökatselun Suomessa.
Yökatseluun tarvittava väline.

Lauantaitansseista kaikki alkoi. Television esihistoriallisena aikana (19581979) iltaohjelmien jälkeen ohjelmat päättyivät lumimyrskyyn. Myöhäisillan, joka käsitti kellonajan 18–18.30, suosituin ohjelma lauantaisin oli Heikki Hietamiehen juontama Lauantaitanssit. Vanhempi talonväki tapasi tästä syystä moittia nuorempaa talonväkeä yökatselusta, joka pian aikakauslehdissä julistettiin ”yllättävän yleiseksi ongelmaksi”.

Yökatselun välivaihe[muokkaa]

Amerikkalainen stand-up-koomikko Rod Serling toi suomalaiseen yökatseluun uusia ulottuvaisuuksia Oy Mainos-TV-Reklam Ab:n ohjelmistossa esitetyillä Yöjuttu-ohjelmilla[1]. Nämä Näkymättömän Miehen esiharjoitusohjelmat alkoivat sydänyöllä klo 23. Yöjutut naurattivat parhaimmillaan enemmän kuin Speden elokuvat, mutta esitysajankohta karsi liiaksi katsojia, joten taloudellisesti kannattamattomina MTV3:n oli pakko lopettaa Yöjuttu-ohjelmat.

Yökatselusta yökasteluksi[muokkaa]

Myöhäisillan ohjelmat oli pakko palauttaa alkaviksi kello 18 aikoihin. Sopiva jännitysnäytelmä lukemattomiin rajallisiin tajunnanvirtoihin oli Kauniit ja rohkeat, jota MTV3 on uskollisesti työntänyt eetteriin jo pian kahdenkymmenen vuoden ajan. Kauniit ja rohkeat on päätynyt loppumattomana ajantäytteenä sekä videonauhoille että tallentaviin digibokseihin, joten sen seuraaminen myös pikkutunneilla on hyvin yleistä.