Videopeli

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Videopeli on sanonta, jota vanhat raihnaat miehet ja lastenohjelmien juontajat käyttävät. Oikealta nimeltään videopeli on peli. Videopeleistä voisi mainita ainakin Nintendon Super Marion ja Sonicin. Videopelit yleensä työnnetään minkä tahansa laitteen sisään, jonka luukusta ei näe mitään. Esimerkkejä ovat RäxBox, Pleisteissön Ykkönen, Kakkonen, Kolmonen (jne.) ja Kommodori Smith 64. Videopelit jaetaan eri kategorioihin laitteesta riippumatta.

Kategoriat[muokkaa]

Seikkailu- ja roolipelit[muokkaa]

Erittäin suosittu kategoria, joihin lukeutuu mm. RuneScape. Aluksi luodaan hahmo. Hahmoluonnin jälkeen saat jostain todennäköisesti miekan, jolla päihität etanan. Liiskattuasi etanan saat joltakulta kymmenen kultakolikkoa. Sillä saat kilven. Kilven ostettuasi tulet syvyyshumalaan ja haastat riitaa jonkun vastaantulevan kanssa. Voitat hänet henkihieverissä ja jatkat matkaasi seuraavaan kaupunkiin. Siellä saat tehtävän, joko kuljettaa jokin esine paikasta A paikkaan Ö, tai voittaa joku saamarin limalöntti jonka olemassaolosta kukaan ei ole edes varma. Jos valitset kuljetustehtävän, joudut reissaamaan ympäriinsä kanniskellen kuutta saapasta. Palkaksi saat lisää saappaita ja saat pitää saappaat itselläsi, koska vaivauduit kulkemaan sellaisen matkan. Jos valitset hirviön surmaamisen, sinun pitää mennä todennäköisesti lähimpään luolaan ja tappaa luolassa olevat zombit, koska niiden elintavat häiritsivät kaupungissa muurien takana olevia aseistettuja kaupunkilaisia. Palkaksi saat potionin (potun, rohtopullon jne.), jolla voit parantaa käsissäsi olevat zombien kynnenjäljet. Et voittanut mitään tai hävinnyt mitään. Kivaa eikö?

Strategiapelit[muokkaa]

Toinen suosittu kategoria. Tässä sinun pitää johtaa pienen mökin asukkaat kansoittamaan maailma ja tuhoamaan vihollisheimot, tai rakennuttaa paljon tankkeja ja tuhota kaikki kentän hummerit. Sivilisaatio on ensimmäisestä hyvä esimerkki. Toisesta esimerkiksi aivan paska Command & Conquer Generals. Sivilisaatiossa, ensiksi sinun pitää rakentaa kaupunki. Sitten kaupunkiin jousimiehiä. Sitten laajennat kaupungin rajoja, että saat käyttöösi kuparia. Keksit kirjoitustaidon. Löydät vihollisjohtajan, jonka kanssa sovit rauhan. Rakennat toisen kaupungin. Koska toinen kaupunki on hienommassa paikassa, asukkaasi ensimmäisen kaupungin maatiloilta muuttavat sinne ja siitä seuraa nälänhätä. Vihollisjohtaja käyttää tätä hyväkseen ja lähettää kiväärimiehensä ampumaan jousimiehesi. Sinulla ei ole toisessa kaupungissa sotilaita, joten kaupunki julistautuu itsenäiseksi valtioksi. Hävisit pelin.

Tasohyppelyt[muokkaa]

Super Mario tulee ensiksi mieleen. Näissä peleissä sinun pitää hyppiä tasolta toiselle ja liiskata kaikki vastaantulevat röllit. Sinun pitää kerätä kaikki 600 kolikkoa ja saavuttaa maali ennen kuin aika loppuu. Peleissä on se mukavuus, että toisin kuin roolipeleissä, sinulla on yleensä seitsemän elämää. Joskin tiput aina rotkoon ja saatat menettää kaikki elämäsi heti ensimmäisessä kentässä.

Älypelit[muokkaa]

Eräs neuvostoliittolainen arkkitehti keksi, että rakennuksia olisi helppo rakentaa tiputtamalla erilaisia palikoita päällekäin. Näin syntyi Tetris, vaikka idea ei täysin toiminut. Matopelit ovat myös eräänlaisia älypelejä. Niissä yritetään pujottaa matoa ongenkoukkuun houkuttelemalla sitä kirsikoilla ja muilla syötävillä. Tätä pelaavat nössöt, nörtit ja ne, joilla ei ole muutakaan tekemistä. Rubikin kuutio ei ole videopeli, joten älä turhaan etsi siitä kolikonmentävää reikää.

Vaikutuksista[muokkaa]

Videopelien käytön on todettu aiheuttavan riippuvuutta, väkivaltaisuutta, arvaamattomuutta, todellisuudentajun vääristymistä, masennusta, itsetuhoisuutta, syöpää, alkoholismia, impotenssia ja aknea. Videopelien kehittäjät eli nörtit ovat myös keksineet väkivallan ja saatananpalvonnan. Ns. mielensäpahoittajat (kukkahattutädit, kristillisdemokraatit yms.) haluaisivat luokitella videopelit psykotrooppisiksi huumausaineiksi, joita ovat mm. LSD, amfetamiini ja erittäin haitalliseksi todettu kofeiini. Videopelien yliannostus voi johtaa viihtymiseen, tyytyväisyyteen tai jopa kuolemaan. Videopelien täyskieltoa halutaan erityisesti siksi, ettei jo varsin tarkaksi säädettyjä ikärajoja osata/haluta/ymmärretä/tajuta noudattaa ja huolestuneet kansalaiset uskovat, että videopelit on tarkoitettu juuri lasten viihdekäyttöön. Vastoin yleistä käsitystä lapsen vanhemmilla tai huoltajilla ei ole vastuuta lapsen kuluttaman viihteen määrästä tai laadusta (Suomen lain mukaan), vaan yhteiskunnan on pidettävä huoli siitä, etteivät tulevaisuuden toivot tai heidän huoltajansa koe pahaa mieltä tai järkytystä.

Videopelejä[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]