Vesi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tieteen edelläkävijät yrittävät valmistaa vettä tarkkaan valvotuissa laboratorio-olosuhteissa. Kuvassa Travis on juuri kaatamassa valmistamaansa etikkaseosta altaaseen.

”Vesi on hieno elementti!”

~Timo Silakka

”Vesiholismi on maailmanlaajuinen vaiva, ja vielä periytyväkin.”

~Terveysasiantuntija J. Ano

”Nyt anteeksi juon vettä.”

~Uutistenlukija

Vesi, se vanhin voitehista, on läpikuultava nestemäinen aine joka on Jumalan taivaan korkeuksissa sekoittama eliksiiri. Vesi usein tuleekin maanpinnalle taivaista sateen muodossa, jos Iso-J on tyytyväinen. Ihmiset ovat suhteellisen riippuvaisia vedestä, on todettu että jo kolmen vedettömän päivän jälkeen ihmisen elimistö kärsii kuolettavia vieroitusoireita. Omituista kyllä vettä ei vielä ole luokiteltu huumausaineeksi, vaikka keho huutaa sitä aina lisää.

Veden koostumus[muokkaa]

Ihminen on jo kautta aikain yrittänyt valmistaa vettä erinäisistä ainesosista. Jo muinaiset alkemistit yrittivät muuttaa turhempia aineita esim. kultaa vedeksi. Ihanneoloissa lähimmäksi vettä on kuitenkin päässyt eräs rovaniemeläinen pariskunta sekoittaessaan erehdyksessä minttupastilleja kissanhiekkaan. Tämäkin yritys kuitenkaan ei tuottanut sataprosenttisen puhdasta vettä, ja onkin jo arveltu että vettä ei voikaan valmistaa muualla kuin taivaassa ja hienoimmista kyseisen paikan yrteistä. Hieman samaan tapaan kuin Light-limppareitakaan ei voi valmistaa muualla kuin helvetissä.

Veden ominaisuudet[muokkaa]

Vesi on myös hyvin erikoinen aine siinä mielessä, että se säilyy hyvänä vain ihanteellisissa lämpötiloissa eli välillä 0-100 celsiusta. Jos on liian kuuma niin vesi kyllästyy ja lähtee painelemaan takaisin taivaisiin, ja liian kylmässä vesi vain jähmettyy kylmäksi ja yhteistyöhaluttomaksi. Ihminen osaa kuitenkin hyväksikäyttää tätäkin oikkua tässä jumalten juomassa, useimmiten pitämään kylmät juomat kylminä tai kovettamaan sänkykumppanin nännit. Vedessä voi uida jos osaa liikuttaa käsiään ja jalkojaan sopivaan tahtiin, kaikki vaan ei osaa, iso evo! Vesi on yleensä myös melko märkää.

Vesi ja yhteiskunnan ongelmat[muokkaa]

Eräs veden ympärillä pyörivä omituinen ongelma on se että siitä on oikeasti muka pulaa joissain päin maailmaa. Selvennetäänpä nyt hieman! Maapallon pinta-alasta on kärpäsen ulosteen verran maata, loput on vettä. Eli minkä kumman takia ihmiset vain valittavat vedettömyyttä kun omaa tyhmyyttään elävät juuri sillä ainoalla pisteellä planeetallamme jossa on edes hieman vedetöntä? Tulevaisuutta varten onkin jo suunniteltu valtavia sprinklereitä kaikille kuiville alueille jotta saataisiin hukutettua viimeinenkin läntti maata.

Nämä ja kaikki muutin ongelmat johtunee siitä, että vesi on heroiiniakin addiktoivampaa. Kun ihminen yleensä jo heti syntymästään totutetaan juomaan vettä, ei se normaali oloissa pärjää kolmea päivää pitempään saamatta sitä. Vieroitusoireet ovat rajut, ilman sitä tai korvaavaa nestetehoitoa, seuraa väistämättömänä seurauksena lopulta kuolema! Tämä on nostanut eräillä maailman seuduilla vesisotia.

Ihminen ja vesi[muokkaa]

Ihmisen elimistöstä lähes 7 prosenttia on vettä. Suurin osa vedestä esiintyy kiinteässä olomuodossa eli jäänä tai sekoittuneena ihmisen veren kuljettamaan virtsaan. Siksi ihmisen täytyykin vältellä veden joutumista elimistöönsä. Pahimmillaan ihminen voi saada vesimyrkytyksen, jolloin kivesten tuottaman virtsan vesipitoisuus nousee suositusta korkeammaksi. Tätä ilmenee yleisimmin naispuolisilla henkilöillä. Tässä tapahtumassa liian vesipitoinen virtsa ei mahdu alavartalon verisuoniin ja alkaa etsiä paikkaa ylävartalon alueelta esimerkiksi pään lähettyviltä. Tätä ilmiötä kutsutaan kusen nousemiseksi päähän. Veden joutuminen elimistöön laimentaa myös maksan tuottamaa ihmiselle elintärkeää nestettä, viskiä.

Veden muodot[muokkaa]

 • kraanavesi (veden muodoista kallein. Vesiputket, joissa vesi kulkee, jäätyvät; halkeilevat ja räjähtävät).
 • paskavesi (ks. likainen vesi ja kertaa se kymmenellä).
 • likavesi (epähygieenista vettä, suosittu varsinkin Afrikan maissa ja Kiinassa, harvinainen aine ja vaikeasti saatavilla).
 • pullovesi (pullotettua kraanavettä, ks. kraanavesi).
 • vesivesi (vettä joka on vielä vetisempää).
 • saastunut vesi (pääosin tehdasalueilla olevaa vettä, todella hyvaa ja ravitsevaa. Varsinkin ydivoimalassa tuotettuna).
 • merivesi (Valmiiksi suolattua vettä, mm. Vichyn raaka-aineena käytetty).
 • järven vesi (Suolatonta merivettä)
 • Nokian vesijohtovesi (Valmiiksi värjättyä vettä, erityisen terveellistä ja maukasta)
 • kova vesi (jää)
 • raskas vesi (jää)

Katso myös[muokkaa]