Vasta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Ensin mennään saunaan, sitten syödään vasta."

~Perinteinen suomalainen sananlasku

Vasta on perinteinen itäsuomalainen piiskausväline, jolla läimitään vihollisia vastapäivään. Sen nykyinen versio katuvasta on tarkoitettu murtamaan toivo katuvasta. Länsisuomalailla on oma versionsa vastasta nimeltä vihta, jolla länsisuomalaiset iskivät itäsuomalaisia vastaan.

Historia[muokkaa]

Vasta keksittiin ostrogoottien ryhtyessä ristiretkeilemään Karjalassa 1200-luvulla. Kuitenkin vasta 1400-luvulla vasta sai nykyisen muotonsa, kun oivallettiin, että risut vaikuttavat tehokkaammin, jos ne sitoo yhteen. Sitomistekniikan keksijän Johannes von Sader-Masochin ikoni on nähtävillä Valamon luostarin pääkappelin keittokomerossa, jonne se ripustetaan pääsiäispyhien ajaksi.

1700-luvun italialaiset vodkaturistit tietävät kertoa matkakirjoissaan, kuinka vastaa käytettiin tuohon aikaan suomalaisessa järjestyksenpidossa. "Minä cäwin sitten Sawonlinnan marckinoille, ia cazo: useampikin raawas mies osallistui näihin ihmeellisiin noitamenoihin, joissa he nautiskeliwat wäcewätä wiinaata alasti cuumassa huoneessa ia ruoskiwat wastalla toisiansa. Saatwaan nahkansa kuumottawaisexi he meni ja iatcoiwat löylytystä cucin omassa tuwassansa, piexäen hekkumallisesti waimonsa, äidinsä ia iotcut iopa tyttärensä, saaden tästä toimituxesta runsaasti tyydytystä ja nautintoa. Isäntäni kehotteli iopa waimoansa wastoimaan minua, mutta tästä jouduin kieltäytymään, cosca tämä leicki oli minulle aiwan liian raju. Tästä waimo ylen murheellisexi tuli ja walitti cuinca hän olisi himoinnut wastoa minua iolla oli hänen mukaansa niin ciihoittawat tummat silmät ia ruscea tucka. Tämä oli matkani huomattawin wastoinkäyminen." - Giuseppe Acerbi, Sexi-matcalla Suomessa 1798.

Käyttö[muokkaa]

Monipuolinen vasta soveltuu sekä kidutus- että seksivälineeksi. Koska vasta on useimmiten kertakäyttöinen ja luonnonmateriaaleista valmistettu, se on sekä hygieeninen että ekologinen. Molemminpuolisesti sovitussa vastomisessa käytetään ns. turvasanaa, joka ilmaisee vastapuolelle, että vastomisessa on syytä pitää tauko. Suosittuja turvasanoja ovat mm. "nyt järveen", "sinulle on tuolla kuistilla puhelu", ja "haluuks saatana turpaas".

Pienten lasten vastominen on laissa kielletty. Alaikäiset saavat kuitenkin halutessaan vastoa toisiaan. Nykypäivän psykologia tähdentää, että itsensä vastominen on luonnollista, ei hävettävää, eikä siitä tule sokeaksi.

Kidutusvastomisessa suositaan mieluummin kimpun vastakkaista, lehdetöntä puolta. Tekniikka oli pitkään länsimaissa tuntematon, kunnes vasta 1900-luvun aikana kuuluisat vastavakoilijat Kim Philby, Guy Burgess ja James Bond saivat menetelmän tietoonsa Erkki Tuomiojalta, joka ei tietenkään pystynyt pitämään tässäkään asiassa leipäläpeään kiinni. Neuvostoliitossa oli kuitenkin jo tällöin hylätty vastominen ja siirrytty tehokkaampiin menetelmiin ja synteettisiin materiaaleihin.

Katuvasta l. luuta on esiintynyt enimmäkseen naisten käytössä. (Kts. perheväkivalta)