Transylvania

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unnews crooked teeth.jpg Buahhahahahaa!
Tämä sivu haluaa imeä vertasi!

Transylvania on henkeäsalpaavan kaunis ja synkän historian omaava maa-alue Romanian sydämessä. Se on tuttu suurimmalle osalle ihmiskuntaa Kreivi Draculan asuinsijana, mutta vain ani harvat meistä todella tuntevat sen. Ja vielä harvemmat ovat päässeet käymään siellä. Mutta vielä tätäkin harvemmat ovat käyneet siellä, selvinneet hengissä visiitistä ja päässeet raportoimaan kokemuksistaan jälkipolville. Pääosa faktatiedoistamme onkin peräisin (fiktionaalisesta) kirjallisuudesta sekä lukuisista aiheeseen keskittyvistä (fiktionaalisista) elokuvafilmatisoinneista. Transilvanian perusilme on pelottavan synkkä ja painostava, ja alue kätkee sisäänsä rutkasti linnoja, jotka esittäytyvätkin monissa kuvaotoksissa.

Transylvanian iloinen lippu

Väestöryhmät[muokkaa]

Toisin kuin Transylvanian synkkä ilme varmaankin useimmille viestittää, on paikka varsinainen hulluttelun ja hassuttelun tyyssija. Se on myös oikea erilaisten kansallisuuksien ja ihmisrotujen sulatusuuni, jolle jää Amerikkakin toiseksi. Tässä vallitsevat ja tähän mennessä virallisesti rekisteröidyt ryhmät, joihin ihmiset tykätään lajitella.

Transvestiittot[muokkaa]

Nämä iloisen rempseät riikinkukon ja ilotytön risteytystä muistuttavat persoonat ovat ehkä se kaikista näkyvimmin esillä viihtynyt ihmisryhmä. He ovat paistatelleet median valokeilassa ammoisista ajoista asti. Ihmisryhmän suosio kulminoitui vuonna 1975 julkaistuun dokumenttiin Rocky Horror Picture Show, jossa suuri yleisö päästettiin ensimmäistä kertaa seuraamaan rakastetun kansallissankari tohtori Frank N. Furterin hullunhauskaa elämää ja samalla avattiin ovet tämän tarkoin salassa pidettyyn tutkimuslaboratorioon. Furterin aiemmat epäonnistumiset yrityksissään saada aikaan täydellinen vaaleatukkainen mies olivat muisto vain ihmisten haukkoessa henkeään virheettömän Rockyn viimeinkin noustessa höyryävästä making of-kapselistaan. Tämä on kuitenkin vain yksi niistä lukuisista tähtihetkistä, joita "transujen" historiassa on raportoitu. He ovat äärimmäisen kekseliästä ja luovaa porukkaa, scifimäisine keksintöineen ja ylellisine tanssiaisineen (kuten dokumentistakin hyvin kävi ilmi). "Transut" eivät usko väkivaltaan, vaan pyrkivät selvittämään kaikki erimielisyydet muiden väestöryhmien kanssa viettelemällä heidät. Transvestiitit myös rakastavat käytännön piloja ja käyttävätkin niitä usein aseina vastapuolta vastaan. Suosituin jekku lienee yhtäkkinen sukupuolen vaihtaminen sormia napsauttamalla.

Romanit[muokkaa]

Kun halutaan etsiä syntipukkia Transylvanian vähäisen turismin aiheuttamiin taloudellisiin tappioihin, kääntyy huomio auttamatta romaneihin. Nämä väkivaltaa ihannoivat, yllättävän vaaleaihoiset ronskit miehen näköiset olennot ovat tunnettuja silmittömästä raivostaan, jota he purkavat ihan keneen tahansa. Sen enempää lapset kuin jalattomat sotaveteraanitkaan eivät ole turvassa heidän verenhimoltaan, kun he sille päälle käyvät. Vaikka toisaalta hehän ovat aina "sillä" päällä. Romanit ovat myös laajalti tunnettuja suuresta ruokahalustaan, he kun syövät lähes mitä vain. Romanikulttuuri ei tunnusta kasviksia lainkaan ruuaksi, joten ruokavalio on äärimmäisen lihapainotteinen. Ruokajuomana nautitaan aina joko vodkaa tai vodkalla jatkettua olutta. Myös keittolautaselta löytyy yllättävän usein vodkaa jauholla suurustettuna. Romanit, kuten transvestiititkin, ovat melko androgyynistä porukkaa, ja on vaikea kertoa, missä mies loppuu ja nainen alkaa. Sekä romanimiehet että -naiset pukeutuvat raskaisiin, likaisiin vaatteisiin ja kaikilla on parta tai ainakin paksut ovenkahvaviikset. Myös ääni on samanlainen, eli möreä ja vihaa täynnä.

Vampyyrit[muokkaa]

Viimeinen suuri tunnustettu väestöryhmä koostuu kuolemattomista, valkonaamaisista ja -hampaisista kaunottarista. Vampyyrit ovat melko mystistä sakkia, eikä kukaan oikein ota heistä selvää. Tai ainakaan heidän liikkeistään. Vampyyritkin ovat, valitettavasti, äärimmäisen raakoja ja väkivaltaisia. Mutta toisin kuin romaneista, heistä se ei näy päällepäin. Heidän huoliteltu ja puhdas ulkomuotonsa houkuttelee luokseen niin naisia kuin miehiäkin, ei väliä vampyyrin sukupuolella. He kuitenkin erottautuvat muista ryhmistä pukeutumalla omalle sukupuolelleen ominaisella tavalla – miehet pingviinifrakkeihin höystettynä pitkällä samettiviitalla, naiset mitä upeimpiin röyhelöluomuksiin. Hiukset ovat tosin useimmiten pitkiä. Ulkonäkö on siis kohdallaan, ja se koituukin useimpien ulkopaikkakuntalaisten kohtaloksi. Vampyyreillä on nimittäin hassu tapa purra ja imeä muiden ihmisten kauloja, kunnes uhri on täysin veretön. Imutteluhetken jälkeen uhrin ruumis joko jätetään fritsuineen tapahtumapaikalle mätänemään tai sitä käytetään raaka-aineena muun muassa koristeellisissa viittatelineissä. Ongelma vampyyrien kanssa on se yksinkertainen seikka, että he eivät kuole. Ikinä. Kaikki kansantarut valkosipuliin kuolleista kalpeanaamoista ovat vain ja ainoastaan taruja vailla totuuspohjaa. Joidenkin liberaalien tutkijoiden mukaan vampyyrit ovat mitä luultavimmin olleet mukana maapallon perustamisessa ja ovat täten omalta osaltaan vastuussa maailman perusilmeestä. He ovat myös tavanneet Jumalan, tai ainakin Jeesuksen. Tästä uskomuksesta käytetään nimitystä "vampirismi".

Historia[muokkaa]

Transylvanialla on hyvin pitkä historia, josta kuitenkin tiedetään suhteellisen vähän. Tiedon puutteeseen on monia syitä, joista järkeenkäyvimmät ovat:

  • Asukkaiden hyvin alhainen elinikä
  • Vähäinen muuttoliikenne
  • Turistien epämääräiset katoamiset
  • Vampirismin kannattajien uskomus kirjoitustaidon turhuudesta, sillä vampyyrit ovat Jeesuksen kavereita, eivätkä täten tarvitse tätä turhaa taitoa, koska ovat muita ylempänä
  • Natiivien vähäinen kiinnostus omaa kulttuuriaan, maa-aluettaan ja tulevia sukupolvia kohtaan.

Transylvanian menneistä johtajista kuitenkin on runsaasti todisteita, joiden perusteella on pystytty tekemään reiluja johtopäätöksiä alueella vallinneesta rennosta ilmapiiristä. Tunnetuin näistä johtajista on kiistatta kirjoista ja elokuvista tuttu Vlad "Valde" Dracula IVIXIVVVVIIIX. Valde toimi Transylvanian alueen hallitsijana vuodesta 1000 eKr. aina vuoteen 1000 asti, ehtien tehdä lähtemättömän (veri)jäljen Transylvanian maaperään. Vlad oli, kuten alueen muukin väki, hyvinkin värikäs ja ainutlaatuinen persoona. Häntä voisi hyvinkin kuvailla puhkikulutetulla fraasilla: "Älä ota yhtään vankeja." Dracula ehti kerätä elinaikanaan myös suuren ihailijakunnan, joka on vain jatkanut kasvamistaan hänen häviämisensä jälkeen. Kuolemasta ei voi puhua, sillä Draculahan on vampyyri ja täten kuolematon. Vuosi 1001 omistettiin Transylvaniassa täysin Valden etsimiselle, eikä kansa kyennyt ymmärtämään, miksi Dracula haluaisi äkillisesti kääntää selkänsä kovasti rakastamalleen kansalle ja ikään kuin pyyhkäistä itsensä pois maan päältä.

Valde jakoi mielipiteitä todella rankasti: osa inhosi häntä ja piti häntä kammottavana raakalaisena, joka ei välitä mistään muusta kuin itsestään ja jonka verenhimo ajaa kaikkien muiden halujen yli. Toiset taas suorastaan jumaloivat Valdea ja pitivät häntä charmikkaana herrasmiehenä, jonka tappamishimon he lukivat vain pieneksi miinukseksi. Olihan Valde paljon muutakin kuin vain mies, joka rakasti tappamista, omisti lähes kaiken aikansa tälle syvästi rakastamalleen aktiviteetille, otti proteiininsa ihmislihasta, joi ruokajuomanaan verta, kylpi nuorten ja kauniiden neitsyiden veressä, valmisti osatyökseen pitkiä seipäitä, jotka oli suunniteltu nimenomaan ihmisten lävistämiseen, hoiti itse koko Transylvanian alueen ihmiskannan harventamisen eliminoimalla kansalaisia säännöllisin väliajoin (tunnin välein) sekä tietysti toimi myös veronkerääjänä (Valde kiristi ihmisiltä lähes kaiken heidän omaisuutensa, kunnes he eivät omistaneet enää mitään, edes henkeään). Valde oli nimittäin myös intohimoinen kirjallisuuden harrastaja sekä herkkä runoilija, luultavasti ainoa kirjoitustaitoinen koko tässä Jumalan hylkäämässä paikassa. Valden ihailijakunta ei kyennyt näkemään hallitsijassaan mitään pahaa. Dracula oli muuten myös todella hyvännäköinen.

Draculan häviämisen jälkeen Transylvania ajautui suureen ahdinkoon. Ihmiset olivat tylsistyneitä ja lihavia, ja heitä oli aivan liikaa suhteessa maa-alueen kokoon. Ikävystymisen seurauksena ihmisissä alkoi hiljalleen kasvaa hiljainen murhanhimo, joka myöhemmin purkautui hirvittävin seurauksin. He jakautuivat ryhmiin ja rupesivat noudattamaan tiettyjä ryhmiensä sisällä laatimiaan sääntöjä. Turismi saavutti alimman pohjamutansa, kansa rumentui ja likaantui. Transylvania oli kaukana Draculan aikaisesta kukoistuskaudestaan. Kaikki oli menetetty.

Geografiset jutut[muokkaa]

Transylvania on siis todella synkkä paikka niin historialtaan kuin ulkonäöltäänkin. Aluetta suojaa/eristää valtava, 2 metriä korkea kivimuuri joka tehtiin ryhmä(orja)työn merkeissä vuonna -1000, eli samana vuonna kun rakas Draculamme nousi valtaan. Hallitsija halusi muurilla varmistaa Transylvanian jäämisen maailmassa tuolloin vellovien uudistusten ulkopuolelle. Paikkahan oli täydellinen, joten miksi ottaa turha riski kaiken tuhoutumisesta?

Kasvillisuus[muokkaa]

Transylvaniassa ei paljon kasveilla juhlita. Koko paikassa ei vielä tänäkään päivänä olla tavattu ainuttakaan kukkalajia, vaan ainoat kasvit ovat lähinnä erilaisia (rikka)ruohoja, vettä hylkiviä aropuskia ja maaorjien suosimia laksatiivisia juuria. Asujamisto kuitenkin selviytyy elämästään ihan kohtalaisesti ilman kasvejakin. Asukkaat kuitenkin jumaloivat lihaa ja ovatkin joutuneet keksimään nokkelia ratkaisuja karjansa syöttämiseen. Joka toinen näet syntynyt tyttölapsi uhrataan eläinten ruuaksi, jolloin eläimet saadaan opetettua liharuualle.

Vedellisyys[muokkaa]

Toinen turha asia Transylvaniassa. Vesi luetaan niihin saavuttamattomiin ylellisyyksiin, joista asukkaat aina kahvitauoillaan puhuvat juodessaan pissaan valmistettua kahvinkorvikettaan. Heidän suhteensa kunnon juomaveteen on lähes identtinen siihen mitä Oscar-palkitussa ja yleisesti arvostetussa elokuvassa Waterworld nähdään. Transylvaniassa näet jatkuvasta synkän mustasta pilvirintamasta huolimatta sataa todella harvoin. Dracula ei vettä tarvinnut, veri piisasi mainiosti, joten kansa pyrki pääsemään eroon itseään vaivaavasta vedenhimostaan, muutoksia infrastruktuuriin kun ei näyttänyt olevan tulossa. Keinot vaihtelivat eri ryhmien välillä. Romaanit hakkasivat toisistaan tuon himon, vampyyrit kaksinkertaistivat veriannoksensa, ja transvestiitit ryhtyivät sankarinsa Frank-N-Furterin johdolla kehittelemään veden korvaavia nesteitä muun muassa syljestä.

Arkkitehtuuri[muokkaa]

Transylvanian perusilme näyttäytyy ulkopuoliselle valtavien tumminen linnojen muodossa, mutta toki paikka kätkee sisäänsä paljon muitakin arkkitehtuurisia piirteitä, kuten tavallisen kansan lannasta ja ylijäämäelimistä rakennetut majat. Transylvaniassa otettiin vuonna 1500 käyttöön suljetut tiet. Nämä olivat ne laajalti kohua herättäneet kävelykadyt, jotka suljettiin joskus vuonna nakki Jumalan toimesta, kun haluttiin estää ihmisten ajautuminen harhapoluille. "Kaikki tiet johtavat Jumalaan" sanonta saikin syntynsä suunnilleen näihin aikoihin. Dracula puolusti suurta päätöstään sanoin: "On aika teidän, jalot kansalaiset, saada kokea elämän nurjapolut, unohtaa turhat esteet ja toteuttaa itseänne valitsemillanne elämänpoluilla ilman että siihen puututaan". Tämä sulatti kansan sydämen ja niinpä he aloittivatkin vuosia kestäneet pyhiinvaellusmatkansa kohti "nurjaa maailmaa". Draculalla oli kuitenkin viehtymystä pikkujekkuihin: osa teistä johti suoraan tuonelaan. Näin Valde turvasi oman verensaantinsa.