Thomas Edison

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Nerous on yksi prosentti inspiraatiota ja 99% perspiraatiota”

~ihan oikea Edison-sitaatti

”Jos Edisonilla olisi ollut yhtään teoreettista ymmärtämystä, hän olisi päässyt sadasosalla työmäärästä”

~Nikola Tesla
Edisonin menestyksekkäin keksintö, tasavirtainen patentinanastaja kumppaninkusetusputkella.

Thomas Alva Edison oli amerikkalainen nörtti ja keksijä, joka keksi tasavirran leikkiessään kuparilla ja sinkillä järvessä ja sai ensimmäisenä amerikkalaisena sähköiskun. Thomas Edison tuli kuuluisaksi myös siitä, että se oli juuri hän, joka keksi mennä kylpyammeeseen leivänpaahtimen kanssa. Edisonin tunnetuin keksintö on sähkötuoli.

Edison syntyi 1847 Ohion Milanossa, Yhdysvalloissa. Hänen isänsä oli räätäli ja kapakoitsija ja äiti... no, jätettäköön häveläisyyssyistä sanomatta. Pikku Thomas oli nenäkäs ja näsäviisas nörtti, joka sai neljännellä luokalla fudut koulusta hänen keksittyä, mitä tapahtuu, kun kaliumklorattia sekoittaa rikkihappoon. Niinpä hän meni Union Pacific -rautatieyhtiölle radiosähköttäjäksi. Koska siitä ei maksettu kovinkaan hyvin, hän päätti ryhtyä keksijäksi. Edison haki ensimmäistä patenttiaan, sähköistä ääntenlaskijaa, 28. lokakuuta 1868. Keksintö jäi vuosikymmeniksi unohduksiin, koska vanhoilliset poliitikot estivät sen käyttöönoton; Edisonin elämäkerran nuorisopainoksessa asia ilmaistaan näin:

Joskus on poliittisesti ehdottoman välttämätöntä, että ääntenlaskenta sujuu hyvin hitaasti, koska mielipiteet voivat laskennan aikana vielä muuttuakin. Tällainen kone aikaansaisi nopeita ja poliittisesti vaarallisia päätöksiä, joiden kumoaminen olisi aivan liian hankalaa!

Uintireissunsa jälkeen Edison kiinnitti huomionsa sähköön ja päätti rakentaa sähkötuolin. Sitä ennen hänen piti kuitenkin keksiä hehkulamppu, Edison-kanta ja tasavirtageneraattori. Koska hän ei ymmärtänyt teoriasta yhtään mitään, hän yksinkertaisesti nikkaroi, kokeili ja iteroi kunnes sai jotain toimimaan. Myöhemmin vaurastuttuaan tuotteistamalla toisten keksinnöt hän palkkasi ihan oikeita fyysikkoja ja matemaatikkoja tekemään likaiset työt niin, että hän sai varastettua toisilta kunnian.

Vuonna 1886 Thomas Edisonin laboratorion ympäristön asukkaat huomasivat rakkaiden lemmikkikissojensa ja -koiriensa katoavan kummallisella tavalla. Paljastui, että Edison oli palkannut koko joukon huligaaneja kaappaamaan toisten ihmisten lemmikkejä, joilla hän teki eläinkokeita sähkötuolinsa prototyypin kanssa. Hän ehti kärventää sähkötuolissaan elävältä tuhatkunta kissaa ja koiraa, kunnes asia tuli julki. Vähältä piti, ettei Edison itse joutunut oman keksintönsä beetatestaajaksi, mutta New Yorkissa oli tuomittu juuri murhasta kuolemaan Topsy Elefantti, joka teloitettiin Edisonin sähkötuolissa. (Edison Studios taltioi norsunsurman, ja lyhytelokuvaa näytettiin kolikoilla toimivissa kinetoskooppiautomaateissa nimikkeellä Electrocuting an Elephant. Kyseessä oli vuoden 1903 hauskimmaksi arvioitu varieteenumero.) Tulos oli niin rohkaiseva, että keksintö otettiin New Yorkissa tuotantokäyttöön ihmisillä. Ensimmäinen salamalla ratsastamaan päässyt ihminen oli William Kemmler, josta tehtiin ohmimakkaraa elävältä New Yorkin Auburnin vankilassa 6. elokuuta 1890.

Muut keksinnöt[muokkaa]

Hehkulamppua, äänilevyä, tasavirtageneraattoria ja elokuvaprojektoria pidetään usein Edisonin keksintöinä. Edison oli tosiasiallisesti samassa määrin keksijä kuin Bill Gates tai Steven Jobs: hän palkkasi toisia keksimään ja koppasi itse kunnian keksinnöistä ja rikastui toisten töillä. Ainoa varmasti Edisonin keksimä keksintö oli nikkeli-rauta-akku. Hehkulampun keksi Joseph Swan, äänilevyn Emile Berliner, generaattorin Zenoble Gramme ja elokuvaprojektorin Lumièren veljekset.

Edison kehitteli myös paranormaalia teknologiaa Ghostbusters-hengessä. Hänen mukaansa ihmisissä on läsnä kuolemattomia sielullisia yksikköjä, mikä selittää mm. kummitushavainnot, ruumiistairtautumiskokemukset ja sen, että 1900-luvun alussa spiritismi oli muotia rikkaiden muijien keskuudessa. Edison perusti päätelmänsä havaintoon oman sormenjälkensä regeneraatiosta palovamman jäljiltä, koska onhan näillä nyt aika ilmiselvästi yhteys. Näillä valistuneilla tiedoilla ryhtyi Edison kehittelemään jonkinlaista elektronista aparaattia, jolla ruumiittomia sieluyksiköitä eli kansankielellä aaveita voitaisiin imuroida ja vangita voimakentän sisään säilöön Edisonin kaltaisten vakavamielisten ja rehellisten tiedemiesten tutkittaviksi. Laitteen prototyyppi ei tiettävästi toiminut aivan halutulla tavalla: se ei onnistunut vangitsemaan kummituksia, mutta muutti erään Edisonin alipalkatuista avustajista aaveeksi kesken ektoplasmapipariksi menneen testiajon.

Edison joutui katkeraan riitaan Nikola Teslan kanssa, joka oli aivan oikea keksijä ja aivan oikea nörtti ja joka ymmärsi asiat sekä teoriassa että käytännössä. Ikävänä ihmisenä Edison sabotoi kaikin käytössäollein keinoin Teslan innovaatioita ja onnistui siinä sivussa muun muassa viivyttämään New Yorkin sähköistämistä liki 20 vuodella. Vaihtovirta näet oli Teslan keksintö! Kunnon urheilijanuorukaisen tavoin Edison vakuutti amerikkalaiset vaihtovirran vaarallisuudesta tappamalla sen avulla julkisesti suuret määrät erilaisia eläimiä vaihtovirralla. Em. elefanttinäytös yhdistetään joskus tähän ns. virtojen sotaan, mutta Topsy surmattiin vasta kamppailun jo ratkettua Edisonin huonomman systeemin eduksi; Topsy-näytöksellä Edison halusi vain muistuttaa olevansa yhä massiivinen kusipää.

Edison heitti lusikan nurkkaan 1930. Tiedemaailma on harmitellut sitä, että hän lähti juuri kesken hyvin merkittävän patentinveivityshankkeen, joka olisi voinut viedä oikeustieteen elastisuutta vuosikymmeniä eteenpäin. Edisonia ei ole saatu kiinni hänen keskeneräiseksi jääneellä elektronisella kummituspyydyksellään.

Sitaatteja[muokkaa]

  • ”Minä omaksun ideoita kaikista mahdollisista lähteistä, yleensä joltakulta toiselta alan ihmiseltä. Jotkut kutsuvat sitä plagioinniksi. Mutta parin polvilumpion murskaamisen jälkeen he yleensä luopuvat moisista väitteistä.”
keksijän etiikasta
  • ”Kirjaviisaus on nollan arvoista ja teoria sopii vain norsunluutorneissaan eläville teoreetikoille. Keksijä ei tarvitse ymmärrystä matematiikasta ja yhtälöistä vaan sorvista ja juotoskolvista.”
tieteellisestä metodista
intuitiosta
  • ”JOSEPH! SE ON LIIAN KIRKAS!”
ensimmäisestä hehkulampustaan
  • ”Teknologinen edistys on väistämätöntä. Ennustan, että vuonna 2017 jokaisella on oma sähköauto. Edistynyt elokuvateknologia merkitsee, että elokuvalippujen hinnat putoavat kahden sentin tienoille. Sulavalinjaiset ja kauniit saksalaiset zeppeliinit ovat syrjäyttäneet meluisat ja epämukavat lentokoneet. Kaupunkiliikenteessä sähkökäyttöiset moottoripyörät ja henkilönkuljettimet ovat syrjäyttäneet raitiotievaunut ja metrojunat. Puhelimissa on sisäänrakennetut kamerat, ne painavat noin kymmenkunta kiloa ja niitä kannetaan repuissa. Sanomalehtiä ei enää myydä kaduilla eikä kuljeteta kotiin, vaan ne tilataan faksilla ja printataan kotona. Yhdysvaltojen valtava aseteknologinen ylivoima merkitsee, että sota kuin sota, varsinkin kehitysmaissa, voitetaan muutamassa päivässä. Sähkösoittimet tulevat syrjäyttämään akustiset soittimet. Sähkösoitinten ääni tulee olemaan kaunis ja monipuolinen eikä missään määrin jumputtava saati yksitoikkoinen. Elektronista musiikkia soitetaan kirkkaasti valaistuissa konserttisaleissa, joissa parhaimpiinsa pukeutuneet nuoret nauttivat teetä. Kaikkein merkittävintä on, että teknologia ja automaatio vapauttaa ihmiskunnan tylsistä, raskaista ja vaarallisista töistä. Meillä kaikilla työviikko lyhenee kahteen päivään ja sensijaan että riitelisimme, kiistelisimme, pelaisimme uhkapelejä ja myrkyttäisimme itsemme tupakalla, alkoholilla ja huumeilla, me nautimme intellektuaalisista harrastuksista kuten differentiaalikalkyylista ja nautimme sivistyneistä ja hienostuneista poliittisista keskusteluista, joihin pääsemme kaikki ottamaan puhelinverkon kautta osaa.”
vihjeettömyydestä
  • ”Montako oikeaa keksijää tarvitaan keksimään hehkulamppu? Göbel ja ties miten monta muuta, ja lopuksi minä varastan idean, työn, sovelluksen, maineen ja rahat. Ennen kaikkea rahat.”
Edisonin keksimä täysin omaperäinen vitsi