Teemu Mäki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Teemu Tuomas Mäestä.
My Way, a Work in Progress 34,5x49, vesiväri, lyijykynä, paperi (A II 1254:32, Aspelin-Haapkylä), Kuvataiteen keskusarkisto

Runkkaaminen on kamala rikkomus Isä Kaikkivaltiasta vastaan.”

~Paavali

”Komppailen.”

~Teemu Mäki

”Miau!”

~Kissa

”Se nyt vain oli tapa ilmaista itsetarkoituksellista väkivaltaa ilman nöyryytystä tai alistamista!”

~Teemu Mäki

Teemu Mäki (s. 7. heinäkuuta 1939, Turku) on suomalaisen taideyhteisön ikioma lemmikki, joka kehrää valtiovallalta apurahoja vuosi toisensa perään. Hän on todellinen eläinaktivisti, joka vastustaa kissojen kaikenlaista rääkkäämistä ja siitä saatua perverssiä nautintoa. Mäen ajattelutapa ei voi sietää mitään "avantgardea", eikä myöskään väkivallan harjoittamista taiteen tekemisen varjolla, ja hän pitää puheita radikaalia elämäntapaamme vastaan. Mäki kertoo olevansa todella suuttunut, turhautunut ja järkyttynyt eläinten kohtelemisesta. Siksi hänelle olikin hankalaa runkata tylsällä kirveellä teloitetun kissan päälle. Valtion taidemuseo Kiasma osti häneltä performanssista nauhoitetun otoksen 20 000 markalla. Teoksen vertaisarviointi hovioikeudessa maksoi Mäelle 1700 markkaa. Varsin hyvä hyötysuhde siis. Mäki kannattaa prostituution laillistamista, sillä hänen mukaansa se "poistaa seuraavasta vastaavanlaisesta hankkeesta kiusalliset lainopilliset hidasteet."

Mäellä on muutamia etuoikeuksia tavalliseen lemmikkieläimeen nähden. Kun taideyhteisö esimerkiksi ulkoiluttaa häntä, ei omistajan tarvitse korjata Mäen jätöksiä talteen tolpanjuurelta, vaan ne voi laittaa kehyksiin ja vaatia pääsymaksuja. Taideyhteisön ei myöskään tarvitse maksaa Mäestä koiraveroa, mikä risoo jostain syystä myös kissanomistajia.

Kissa pöydälle

Tiny split watermelon.png
Tiny split watermelon.png
Tiny split watermelon.png
Tiny split watermelon.png
Tiny split watermelon.png
Cute.jpg
Tiny split watermelon.png

Apurahojen avulla Mäkeä lihotetaan Senaatintorilla tapahtuvaa eläinsuojeluyhdistyksen järjestämää Putoaako taiteilija vasta seitsemännellä iskulla -performanssia varten. Tätä edeltää tunnin pituinen kavalkadi, jossa esitetään kuvia halkaistuista vesimeloneista. Näin ollen Mäen kuusi sekuntia kestävän teloittamisen ei pitäisi nousta millään lailla kohosteiseksi. Jos katsoja kokee teloittamisen kohdalla jotain, hän on väärässä tai ei pidä tarpeeksi meloneista. Lisäksi teon tarpeellisuutta voidaan perustella vähintään sadalla eri funktiolla, joista vähiten sivistyssanoja sisältävät ovat:

  1. Halu esittää väkivalta ratkaisemattomana peruskysymyksenä sekä osoittaa, että on hyvin vaikea johdatella asioita siten, että taiteilijan tappaminen aiheuttaa huolestumista suunniteltaessa huomaamattomia haittatekijöitä.
  2. Vaikka usein kuuleekin aivan järjettömiä mielipiteitä, on kuitenkin tosiasia, että sairas runkkaaminen vaatii täsmällisyyttä ja päättäväisyyttä, jolloin kontekstistaan irrotettu selittämätön väkivalta todistaa oikeaksi liian vähäisiä tuotannollisia resursseja.
  3. Vaikka performanssissa saatetaankin syyllistyä laiminlyönteihin, voidaan kuitenkin todeta, että monta vaikeaa sanaa peräkkäin osoittaa, että tekotaiteellinen paska on parhaimmillaan, kun se koristellaan asiakokonaisuudesta ei-mihinkään liittyvillä sivistyssanoilla, mihin tavallaan liittyy myös viimeaikaisia absurdeja väittämiä.

Suunnitelma on kerännyt valtaisat määrät vastalauseita kehitysmaiden hedelmätilanteesta huolestuneiden keskuudessa. Eläinsuojeluyhdistys on kirjoittanut performanssin motiiveista pitkän esseen verkkosivuilleen. Heidän mukaansa meloneita saa hakata yhtä hyvin taiteen kuin kulinarististen nautintojen takia. Meloninsyöminen ei ole sen välttämättömämpää ihmisen hengissä pysymiselle kuin taidekaan. Vaikka näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään, juttu on silti niin, koska Mäki on lukenut Nietzscheä.

Viholliset

Mäen vihollisten määrä on suuri ja lukuisa. Yhteistä heille on, että he kaikki pitävät jauhelihapihveistä, kissoista ja pornosta, mutta eivät samalla videolla. Lisäksi heille on leimallista väärässä oleminen ja keskusteluhaluttomuus päättömän riehumisen lisäksi. Mäen eläintensuojelijaystävät Hermann Nitsch ja Andrei Tarkovski ovat tukeneet häntä taistelussa typerää yleisöä vastaan, joka ei osaa irrottaa kontekstista muuta kuin vääriä asioita. Typerän yleisön edustaja Leena Krohn muistuttaa, että Mäki ei itse saanut pääasiaa irti kontekstista kuin vasta kuudennella yrityksellä.

Triviaa

  • Mäellä on jälkikasvua BMW:n pakoputken kanssa.
  • Mäki on valittu Eläinten Ystävät ry:n kunniajäseneksi jo viidesti.
  • Kissan nimi oli Poppe. Söpöä.

Katso myös