Taloustiede

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kovimmat taloustieteilijät, kuten Anders Chydenius, asuvat rahassa.

Taloustiede tai kansantaloustiede (vrt. tasavalta vs. kansantasavalta) on järjestelmällinen kokonaisselitys sille, mihin rahasi hävisivät – tai ainakin yritys muotoilla sellainen akateemisessa kehyksessä. Taloustieteilijät tarkastelevat taloutta ihmisen luomana yhteiskunnallisena järjestelmänä pyrkien selvittämään, mikseivät rahat ikinä riitä.

Taloustieteen tutkimusmenetelmät riippuvat tutkimuskohteesta, teoreettisesta viitekehyksestä ja tutkimusalasta, mutta suosittuja metodeja ovat esim. aineistoanalyysit ja kananveren roiskuttaminen fetissiesineiden päälle. Kaksi taloustieteilijää tekee tyypillisesti samasta datasta päinvastaiset tulkinnat, ja päätyy suosittamaan toisensa poissulkevia ratkaisuja, joista molemmat osoittautuvat viidentoista vuoden sisällä hyödyttömiksi. Taloustieteilijät tunnetaan kyvystään sekoittaa maallikoiden päät mystisillä taikasanoilla, jollaisia ovat mm. näkymätön käsi, rikottu ikkuna, täydellinen kilpailu, yhteismaan tragedia ja epäsymmetrinen informaatio. Tämän ja sen vuoksi, että ihmiset uskovat talouden kokonaisuuden olevan gravitaation kaltainen neutraali luonnonlaki, ovat taloustieteilijät erittäin vaarallisia silloin, kun heidät päästetään suosittelemaan toimenpiteitä poliittisille päättäjille. Tosin lähes yhtä vaarallisia he ovat silloin, kun heidät suljetaan pois päätöksenteosta. Taloustieteen tragedia on, ettei ole mahdollista elää mielekkäästi sen paremmin ilman sitä kuin sen kanssa.

Taloustieteen varjeltu ydin on ns. jalojen totuuksien kokoelma. Näistä totuuksista useimmat taloustieteilijät ovat yksimielisiä, joskaan eivät yleensä siitä, mitä ne tarkoittavat. Kaikkia jaloja totuuksia ei ole paljastettu vihkiytymättömille, mutta niihin kuuluu ainakin lause inflaation perimmäinen syy on rahan määrä. Eräs taloustieteen perusoletuksista on, että ihmiset tekevät rationaalisia valintoja, joten onnea vaan.

Tunnettuja taloustieteen huippuja ovat esim. Adam Smith, Karl Marx, John Maynard Keynes, Friedrich von Hayek ja Milton Friedman, jotka ovat keskenään eri mieltä ihan joka helvetin asiasta. Taloustiede onkin Nobel-palkintojen ainoa tiedekategoria, jossa peräkkäisinä vuosina ei ole tavatonta palkita hemmoja1 Yleensä tuppaavat olemaan miehiä, jotka ovat mielestään todistaneet täysin päinvastaiset asiat. Kahta taloustieteilijää yhdistää tyypillisesti vain se, ettei kumpikaan ajattele ikinä seksiä.


P physics.60px.png Tämä tiedettä käsittelevä artikkeli on turhan mikroskooppinen. Hydrolysoimalla liuoksen saat mahdollisesti sen laajenemaan.