Suzuki PV

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AA 6041 020.jpg
Kaksipyöräisiä
liikenteenvaarantimia

Suzuki PV on Soliferin laatumopotehtaan syrjähyppy. Usein tulevat PV-kuskit ostavat Suzukin helpon virittämisen vuoksi (esim. lisäämällä pakoputkeen paukkulaakerit, siankellon, kampikammion kattovalo sekä männänpalautusjousi ja maalaamalla sylinteri sisältä siniseksi). Lisätehoa saa tarvittaessa vaihtamalla PV:n alkuperäisen kaasarin tilalle Honda Monkeyn 9mm:sen vakiokaasarin. PV on ns. tossumopo, joten tällä ajavat vain tontut, kääpiöt, Brian Peppers, ja muuten vain mieleltään häiriintyneet.

Viritysohjeita[muokkaa]

Huomautus! Viritykset tehdään omalla vastuulla. Kuuluisan fyysikko Boylen mukaan pV on nimittäin vakio, joten tämä Boylen lakinakin tunnettu luonnon sääntö on kaikkea pv:n virittämistä vastaan.

Pölykapseleiden pinnapultit:
PV:n tehoja saadaan nostettua vaihtamalla vakio pölykapseleitten pinnapultit jäykempiin pinnapultteihin. Teho pölykapseli pinnapultit tuo tehoa 2.1hp
Tehomäntä:
PV:n tehomäntä tehdään sahaamalla rautasahalla pakoaukon puoleinen männänhelma kokonaan pois ja tekemällä viilalla männänpäähän X muotinen merkki. Näin moottorin ajoitukset pitenevät ja mäntä kevenee. Moottori ottaa huomattavasti enemmän kierroksia ja nopeus nousee vakio PV:ssä 100 km/h:n tuntumaan. Mäntää voi hioa sen laelta noin 2-3 mm matalammaksi, joka vähentää myös männän painoa.
Perämoottori-viritys.
Tehoputki:
PV:seen kannattaa tehdä tehoputki vaikka Honda Monkeyn pakoputkesta, koska siinä on kunnollinen alipainejärjestelmä, joka takaa kunnollisen alipaineen läppäventtiilille ja ilmanputsarille. Alkukäyrää joutuu taivuttamaan, mutta kun sen saa paikoilleen, tehot nousevat huomattavasti ja etenkin läppäpytyissä alkaa tuntua huomattava lisäväännön tuoma potku alakierroksilla. Toinen vaihtoehto on laittaa PV:n putken tilalle ihan suora putki (siis ei mitään kammioita, eikä äänenvaimentimia). Sen pituus tulisi olla tasan 106 cm, jotta saadaan aikaan huomattava ylipaine pakoaukkoon. Voit myös kokeilla ottaa putken kokonaan pois tai laittaa pakoaukkoon DIY-brändin alipaineen vähentäjän, joka tarkoittaa rautaista levyä jonka paksuus pitää olla tasan 2,57mm ja jossa on keskellä 3,4mm reikä. Tämä alipaineen vähentäjä tuo rutkasti lisää tehoa koska näin ollen sylinterissä ei ole alipainetta vaan ylipainetta josta tulee puristuksiakin lisää joka taas tarkoittaa lisää tehoa ja tällä virityksella PV saattaa kulkea jopa 120 km/h.
Männänpalautinjousi:
Moni on varmaan kuullut männänpalautinjousesta, mutta ei tiedä, mikä se on. No nyt kerrotaan, mikä se on. Se on ainakin PV:n moottoreihin lisävarusteena saatava jousi, jonka halkaisija on 35 m. Se laitetaan kiertokangen ympärille niin että 7 cm:n kyrväke tulee ylöspäin, eli männän ja kampiakselin väliin. Sen tehtävänä on nopeuttaa männän palautumista ylös ja samalla se siis nostaa ahtimen puristusvoimaa. Jousen alapäässä on tefloninen liukupinta, joka luisuu koko ajan kampiakselin pintaa pitkin alaspäin kunnes menee kytkimenpuoleisesta lohkosta läpi. Teflon takaa öljyn kanssa kiinnileikkaamattomuuden. Männänpalautinjouset maksoivat maahantuojalta tilattuna 79 €, mutta nykyään se on 89 €.
Kaasutin:
Kaasutin on PV:ssä vakiona 12- tai 14-millinen. Mutta kas, no sehän on 2-tahtiseen aivan vääränkokoinen ja mallinen, eli se pitää vaihtaa pienempään, ei isompaan. Oivallinen vaihtoehto on Honda Monkeyssa oleva 9 mm Kei, jonka laittaminen PV:seen lisää tehoa huomattavasti. Toinen vaihtoehto on Opel C Kadetissa oleva 40mm Solex, joka käy suoraan PV:n pyttyyn ja antaa optimaalisen kierrosherkkyyden. Kolmas vaihtoehto on että otat kaasuttimen suosiolla kokonaan pois, heität sen sinne minne aurinko ei paista ja laitat bensaletkun suoraan imukaulaan, mistä seuraa ilman ja bensan juuri oikea seos ja tehot kasvavat näin ollen ainakin 30%. Nyrkkisääntönä voidaan pitää että mitä pienempi, sen parempi. Kaasuttimeen kannattaa kaataa rälläkän lisäkipinöitä jotka tuovat huomattavasti enemmän tehoa kiihdytykseen sekä poliisien huomion saamiseen.
Rattaat:
PV:n vakiorattaat ovat 10/15, eikä se kulje niillä mihinkään. Laittamalla pienemmän takarattaan ja isomman eturattaan, nopeus nousee runsaasti. Laittamalla vaikka 4/78 rattaat huippunopeus voi nousta 130 km/h paikkeille. Jos sinulla ei ole paljoa rahaa nii voit kokeilla hitsata rattaan piikkien välit yhteen jolloin ratas pienenee, Vääntökin pienenee samalla RUTKASTI-, minkä huomaat metsäpoluilla ajaessa sekä bensalaskussa. Myös vaihtamalla pinkit takarattaan hammasraudat voi lisätä ympärikeulimisen mahdollisuutta.
Masa Mainio puuhastelemassa Suzuki PV:n kimpussa pelissään "virittele mopoja Masa Mainion kanssa"
Viilaaminen:
PV:n vakiosylinteriä pitää viilata pakoaukon alareunasta noin 5 cm ja sivuilta 30 mm (viilaamiseen voi kayttää tavallista juustohöylää). Imuaukkoa viilataan yläreunasta 35 mm ja sivuilta 1 mm. Tärkein vaihe eli tulpan reiän viilaaminen tapahtuu niin että otat tavallisen puulle tarkoitetun pyöreän viilan ja alat viilaamaan reikää niin että levennät reikää imu- ja pakoaukkoihin päin 3cm molempiin suuntiin, mikä tuo lisää tehoa koneeseen koska sylinteriin pääsee enemmän ilmaa, joka taas auttaa tulppaa Ahto paineet 74milli metrin laitetaan

syttymään kovemmin, mikä auttaa bensaa palamaan kovemmin, eli mitä viilatumpi, sen parempi. Noilla viilauksilla, korotetulla kannella ja yhdessä muiden em. virityksien kanssa nopeus saattaa nousta yli 150km/h.

Sylinterin poraaminen:
Jos joku ei tiedä, mitä sylinterin poraaminen tarkoittaa, niin se selviää nyt! Eli sylinteriputken (siis sylinterin) kylkeen porataan noin 1 mm halkaisijalla olevia reikiä (mieluiten sylinterin etupuolelle) noin 10-15 kpl ja mieluiten vielä kanteenkin noin 5 kpl. Ne lisäävät moottorin ilmansaantia ja auttavat periaatteessa samalla tavalla kuin turbo. Reikien poraamisen jälkeen moottorista voi kuulua viheltävää ääntä koska ilma virtaa kovalla paineella moottoriin, mutta siitä ei ole haittaa. Sylinterin poraaminen lisää moottorin tehoa noin 20-50% kuluneeseen sylinteriin tehtynä. Nopeus nousee näin 180 km/h:n.
Etuvaloviritys:
PV:ssä on vakiona todella heikko etuvalo. Vaihda se ihmeessä parempaan! Voin suositella 500-wattista halogeeniä, joita ammattikoululaiset suosivat ja ostavat esim. Maxi-Makasiinista. Sillä näkee jokaisen oravan, joka hyppää tielle! Eräs toinen vaihtoehto on sairaaloiden poistomyynneistä saatava röntgenvalo, jolla näet vastaantulevat elukat ja ihmiset niinsanotusti myös sisäisesti. Tuon lampun sivuvaikutuksien vuoksi paikkakunnallasi voi alkaa ilmetä ihosyöpää asennuksen jälkeen. Valojen asennukseen voin suositella paineilmalla toimivaa pulttikonetta, joka kiinnittää hankalimmatkin osat suhteellisen helposti ja siististi. Reilu sormiliike pulttikoneen kaasunappiin auttaa asiaan kummasti ja voin taata, että ruostunut M8 pulttikaan ei ole enää esteenä asennuksillesi. Ota myös huomioon, että laturi on hyvä vaihtaa. Oivallisen laturin saat esim. paikallisesta autotarvikeliikkeestä, kun menet kysäisemään olisiko heillä sopivia yleismallisia vaakaturbiinilatureita mopoosi. Ja saisi olla mielellään jännitteen reguloinnilla varustettu malli.
Turbo:
Yleisestihän on tiedossa, että 2-tahtimoottori on hyvin helppo ahtaa, eli avaat koneen ja ahdat sen täyteen käpyjä tai sahanpurua. Aiemmin tässä artikkelissa mainittiin jo pytyn kylkeen porattavista rei'istä, joiden ansiosta koneessa olisi ikäänkuin turbo. Mutta aidot pv-eunukit ostavat tai varastavat turbonsa vaikkapa Puimurista. Sampo-Rosenlewin merkkisistä puimureista löytyy yleensä parhaankokoiset turbot pv:seen. Turbo asennetaan suoraan kaasuttimen yhteyteen, jotta se toimisi optimaalisti, eikä synnyttäisi ympäristöä haittaavia pakokaasuja. Kun olet asentanut turbon, sinun täytyy vain naputella turbon kylkeen kuinka suuria ahtopaineita tahdot käyttää mopedissasi. Optimaaliset ahtopaineet ovat n. 52525367373 optinen lainaten kolmen tonnin vääntökapseli barin välissä. Turboon kannattaa laittaa aina vähän risiiniöljyä, jotta sen kiertolaakerin kampi ei leipoisi kiinni. Turbo + muut mainitut viritykset nostavat mopedin nopeuden jo yli 210 kilometriin tunnissa.
Ilokaasu:
Ilokaasut nostavat PV:n huippunopeuden hetkellisesti 250 kilometriin tunnissa. Järjestelmä toimii niin, että varastat papaltasi ison purkin nitroja ja vapautat purkista kaiken kaasun PV:si bensatankkiin. Tämän jälkeen kannattaa kokeilla että kaikki toimii niin kuin pitää, eli irroita polttoaineletku kaasarista ja sytytä letkusta valuva ilokaasuseos palamaan. Jos liekki on sinistä, on seos sopivan tehokas. Muussa tapauksessa lisää tankkiin enemmän nitroja. Toinen, ehkä halvempi versio ilokaasusta on että hankit pitkän pätkän bensaletkua, laitat sen toisen pään perseenreikääsi ja toisen pään tankinkorkista sisään. Tähän tarvitset 10mm poranterän tai voit ostaa paikalliselta mopokauppiaalta "ilokaasu tankinkorkin" joka käy tavallisen tankinkorkin paikalle ja maksaa noin 15-35euroa merkistä riippuen. Tietysti ammattivirittelijän valinta on Suzukin oma "ilokaasu-tankinkorkki", joka maksaa 35e ja on muiden valmistajien korkkeja tiiviimpi. Enää sinun tarvitsee syödä hernekeittoa ynnä ruisleipää ja olet valmis lähtemään ilokaasun siivittämälle ajelulle.
Päristin:
Pv-miehet ovat kuuluisia naisilta saamastaan huomiosta. Sehän johtuu siitä että etuvalo näyttää tonttulyhdyltä ja takavalo punapersepaviaanin takamukselta. Ja jos jokin naisia viehättää, niin se on taikauskoon liittyvät jutut ja hauslat eläimet. Pistenä iin päälle tosi pelimies poraa pakoputken alkukäyrään milli-kertaa-milli -reikiä tasan 10, symmettrisessä järjestyksessä ja kaataa tölkillisen Euroshopper-energiajuomaa tankkiin. Silloin taattu pärinä voi alkaa ja siitähän se virne ilmestyy naamalle kun pitää päästä pakoon sitä rouvaihmisten tunkua.
Karvanopat ja kampikammion kattovalo:
Kun laittaa korvanopat niin rönttöstä tulee mutta se on varmasti on kavereiden silmissä kova jätkä. Karvanopat myös tuovat väristä riippuen 1-5 hevosvoimaa lisää, yleensä värikoodit menevät niin että ensin tulee valkoinen 0,5hp, keltainen 1hp, punainen 2hp, musta 3hp ja pinkin värinen, eli kaikista tehokkain tuo noin 5-6 hevosvoimaa lisää.
Toinen hyvä ja yksinkertainen viritystapa on kampikammion kattovalo. Siitä irtoaa aivan karvanoppien tapaan muutama ylimääräinen heppa väristä riippuen. Sinisestä tulee 89 hevosvoimaa, vihreästä 5 hevosvoimaa ja pinkistä hulppeat 7 ahtopaine välikappeleen on sovittu tulemaan toimeen normaaleilla ahtohevosvoimilla. Muunväriset valot ovat mahdollisia, mutta ne eivät mainita hevosvoimiin mainittavasti. Erityishuomiona punainen kattovalo vähentää hevosvoimia kolmella. Kampikammion kattovalo asennetaan sitten, että otat kannen ja pytyn irti ja männäpalautusjousen hetkeksi ulos. Sitten vaan vedät kattovalon normaalin neulalaakerin tilalle, ja mielellään neulalaakerilla voi heittää vesilintua. Neulalaakeri on täysin turha, ja painaakin yleensä 10,2kg. Asennettuasi kattovalon ja koottuasi palautusjousen, pytyn ja kannen, niin koittamaan. Jokainen kulmakunnillasi himoitsee kampikammion kattovaloasi.
Hyperajo:
Hyperajo on hyvin vaativa mopoviritys, jonka suorittamiseen vain harvoilla on resursseja ja taitoa. Ensin tulee hankkia pienikokoinen hyperajolisämoottori, joka asennetaan normaalin moottorin rinnalle. Perusmallit FHD-mini Mark II:sta eteenpäin sopivat mainiosti kevyellekin kukkarolle. Seuraavaksi hyperajomoottori tulee kiinnittää kaasuttimeen. Monet suosivat hyperajo-moottorin pitämistä erillisen on/off -kytkimen takana, mutta tämä laskee ratkaisevasti sekä käyttömukavuutta, että aiheuttaa paljon ikävää päälle/pois rämppäämistä. Useimmissa hyperajomoottorimalleissa on yhteensopivuudeltaan loistava "sisään"-väylä, jonka voi vaivattomasti konfiguroida useimpiin skaalattaviin suureisiin, tässä tapauksessa kaasuttimen ulosvirtaukseen. Joistakin halpamalleista tämä ominaisuus kuitenkin puuttuu, jolloin sinun on hankittava lisäksi erillinen laskuri-data-konverttori, jossa muuttaa kaasuttimen antaman signaalin hyperajomoottorin käsittämäksi tietovuoksi. Kaasuttimeen kytkemisen jälkeen on mietittävä ulottuvuuksien integraatiossa syntyvien haitallisten todellisuusrepeämien käsittelyä. PV:n tavallinen pakoputki ei ole lähelläkään riittävää, mutta kunnon kvanttikenttä-katalysaattori yhdistettynä eksoottisilla antipainovoima-aineilla käsiteltyyn pakoputkeen hoitaa homman mainiosti. Tämän jälkeen sinulla onkin toimiva hyperajo-moottori PV:ssäsi. Moposi maksiminopeuden pitäisi olla tavallisessa ajossa 250km/h ja hyperajossa noin 50-100 valovuotta/h, riippuen moottorin tehoista.
Joskus hyperajon aikana saattaa esiintyä beetavärähtelyä frekvenssillä 5,6 µHz. Tämä ongelma on helppo korjata viilaamalla hyperajomoottorin drive-kenttämanipulaattorin kolmatta keskussondia päältä noin 3-5 pikometriä. Jos värähtelystä ei hankkiudu eroon, kone saattaa ruveta pitämään ronklaavaa ääntä.
Moottorin sisäänajo:
Kaikkien viritysosien asennusten jälkeen moottori täytyy sisäänajaa noin 22 asteen lämpötilassa sisätiloissa, 45% öljyseoksilla (HUOM. ei ulkona tai kone hajoaa!). Sisäänajon pituudeksi suositellaan 15km. Sisäänajo suoritetaan keulimalla tai kumia polttamalla. Jos sisäänajoa ajetaan yli 15 km, rupeaa sylinteri laiskistumaan ja sitten moottori leikkaa kiinni! Sisäänajon päätteeksi täytyy moottori myös ulosajaa, eli kun mittariin pyörähtää 15 kilometriä, tee seuraavasti: Laita vaihde vapaalle ja kierrätä moottoria täysillä 3 ja puoli minuuttia (huom. tämäkin toimenpide suositellaan tekemään sisätiloissa). Tämän jälkeen anna koneen jäähtyä aivan kylmäksi ja toista äskeinen. Nyt voit turvallisin mielin jatkaa matkaa.
Hyrskytin:
Kun olet saavuttanut maksimaalisen tiedon ja taidon koskien PV:en virittämistä, hyperajoviritys rupeaa vaikuttamaan alakoululaisten leikiltä ja rasvaisia näppejäsi on vaikea pitää erossa mistään, mikä voisi lisätä mopoosi pari hevosvoimaa, on aika viedä PV:si virittäminen aivan uusille ulottuvuuksille. Hyrskyttimestä on tullut jo legenda ja siitä kuule usein puhuttavan huoltoasemien tiskeillä ja grillien jonoissa. Mutta nyt sinä, virittäjävelho voit saada tämän mahtavan laitteen joka tekee sinusta paikallisen nakkikioskin kuninkaan ja PV:stäsi jokaisen teinipojan unelman. Hyrskytin toimii melko yksinkertaisesti, ensin asetat hyrskyttimen pakopuken tilalle ja laitat sen kiinni 2-3 nippusiteellä, tämä ei kuitenkaan riitä kukistamaan kylän kovimpia kiesejä, vaan yleensä hyrskytin lisätään silloin kun PV:ssäsi on jo turbo valmiina. Kun mopedistasi löytyy turbo sekä hyrskytin voit olla varma että PV:stäsi irtoaa nyt noin 170 hevosvoimaa eturattaalta ja siitä että jokainen turbon omassa ajokissaan omaava henkilö tulee kumartamaan sinulle ja menopelillesi, varsinkin 2 litran turbo sierrat jäävät katselemaan takavaloasi. Hyrskyttimen kanssa pitää olla vain varovainen koska kierrokset nousevat ennennäkemättömiin lukemiin, niin esson baaritiskillä kuullun huhun mukaan kun kierrokset nappaavat sinne 25 tuhannen paikkeille niin on 80% riski per kierros, että mäntä tulee kannen läpi suoraan kiveksille, varsinkin, jos olet keventänyt mäntää. Mäntä napsahtaa säkeille keskimäärin noin 50 Meganewtonin voimalla.

Katso myös[muokkaa]