Stonehenge

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!
Stonehenge. Ei toiminnassa.

Stonehenge on hyvin kuuluisa esihistoriallinen muinaisvuoristorata Englannissa. Se on pystykivistä koostuva neoliittinen ja pronssikautinen kivikehä. Stonehengen arvellaan liittyneen olennaisena osana muinaiseen huvitustoimintaan, jossa tähtien ja auringon vaiheisiin perustuneet kultit kokoontuivat lastensa kanssa syömään hattaraa ja kirkumaan. Stonehenge oli käytössä noin 1 500 vuoden ajan.

Historia ja rakennusvaiheet

Stonehenge oli kovassa käytössä ja sitä modifioitiin asiakkaiden kasvaneisiin vaatimuksiin paremmin sopivaksi useassa vaiheessa.

Stonehenge I

Stonehenge oli aluksi pelkkä 110 metrin läpimittainen ympyrän muotoinen vuoristorata, jossa ei ollut lainkaan inversioita.

Stonehenge II

Seuraava rakennusvaihe suoritettiin noin 3000. Tässä kehäkaivannon sisälle liitettiin Helsingin Linnanmäeltä kopioidut puiset rakenteet.

Stonehenge III

Stonehenge III/1

n. 2600 eaa muuan Chuck Norris päätti eräänä aamuna suorittaa pienet treenit ja uida maan alta Atlantin yli Englantiin. Sitten Hän juoksi Preseli Hillsiin ja päätti huvikseen heitellä pikkusormillaan pieniä 50 tonnia painavia kiviä ja ne lensivät vaatimattomasti vain 250 kilometrin päähän Wiltshireen. Samoihin aikoihin eräs Markku Uusipaavalniemi oli ollut neppailupaikkaa etsimässä ja muutaman tuhannen kilometrin mittaisten aamu-uintien jälkeen päättänyt rantautua Englantiin. Hän näki jo satojen kilometrien päähän, että jossakin lähistöllä lensi kiviä ja päätti juosta paikalle katsomaan. Uusiksen mielestä nuo kivet olivat ihan hienoja ja päätti jäädä niitä hetkeksi ihastelemaan. Hän otti mukavan asennon Salisbury Plainilla, jonne kivet olivat lentäneet ja päätti tuijottaa kivet vanhan kehäkaivannon päälle, jonne ne lopulta siististi asettuivat. Uusis käveli rakennelman ympäri ja maa jäätyi kokonaan. Sitten Hän käväisi Kuiperin vyöhykkeellä ja haki sieltä parhaimmat curlingkivensä. Samoihin aikoihin Chuck Norris saapui Salisbury Plainille ja arvasi jo, että Uusis oli käynyt siirtelemässä Hänen kiviään.

Pian Uusis laskeutui taivaalta ja Chuck Norris kysyi Häneltä: "Mitä sinä Markku olet mennyt tekemään minun kivilleni?" – "Päätin vähän somistaa kuolevaisten vuoristorataa. Mielestäni tämä on mitä oivallisin paikka harjoitella määristä." – "Olen pettynyt sinuun, Markku", vastasi Chuck Norris kiihdyksissään. – "Olin ajatellut nakella ne päivällä muiden kaltaistensa asteroidien sekaan." – "Maailmassa on paljon isompiakin kiviä kuin nuo, Chuck. – Mikset nakkaisi samantien muutaman vuoren tuonne kiertoradalle?" – "Hyvä on, Markku. En viitsi alkaa tänään tappelemaan kanssasi. – Itse asiassa muistin juuri, että minulla on pikkuisen puhdetöitä Neitsytsaarilla... Jää sinä vaan tänne heittelemään määriksiäsi. Palaillaan, Markku... " Chuck Norris lähti ja Uusis päätti pistää muutaman poiston Pääsiäissaarelle asti.

Hieman myöhemmin Stonehengestä näytti kehittyneen alueen merkittävin huvittelukeskus. Tähän mennessä Stonehengen rakentamiseen oli käytetty mm. 80 kiveä, mutta se ei ollut nykyisenlainen vaan hieman puolikuuta muistuttava ja sitä pienempi.

Stonehenge III/2

Stonehenge III/2:n rakennusvaihe.

Stonehengen kolmannen rakennusvaiheen toinen osa suoritettiin 2450–2100 eaa. Siinä oli useita inversioita. Kun Uusis oli ollut treenaamassa uimahyppyjä Intian valtamerellä, hiipi Chuck Norris Salisbury Plainille ja päätti huvin vuoksi lisätä rakennelmaan muutaman kiven lisää. Ensimmäiset kirjalliset asiakasvalitukset turvakaarien puutteista on löydetty muinaisen roskakorin jäänteistä.

Stonehenge Finale

Stonehenge Finalen pohjapiirustus.

"Lopullinen" versio rakennettiin 2280 eaa. Tässä oli sinikivistä hevosenkengän muotoinen vilkkuvalorakenne ja megafonit, jotka peilasivat keskustan kolmipaasista koottua suurta inversiota. Samoihin aikoihin muualle rakennettiin rannikolle Seahenge. Konkurssin vuoksi Stonehengeä ei rakennettu enää vuoden 1600 eaa. jälkeen.

Stonehengen vaikutus

Stonehengeä jonkin verran muistuttavia vuoristoratoja on löydetty lähes kaikkialta Englannista ja Manner-Euroopasta, tosin sillä erotuksella, että ne toimivat. Koska Stonehengen rakentajat eivät ilmoittaneet huvipuistonsa sulkemisesta julkisesti, vieläkin on tavanomaista, että ihmiset kokoontuvat etenkin päiväntasausten aikaan lähelle Stonehengeä, ainoana tavoitteenaan mennä vuoristorataan. He kuitenkin pettyvät, sillä alue on aidattu eikä vuoristorata enää ole toiminnassa.

Katso myös