Sofi Oksanen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sofi Oksanen kirjallisuuden kesäpäivillä Vehmersalmella vuonna 1995. Huomaa rentoutunut ja vapaa kesäfiilis.

”Suhtaudun varauksella ihmisiin, jotka ovat täydempänä itseään kuin minä.”

~A. W. Yrjänä Sofi Oksasesta

Sofi Oksanen (s. 1977) on suomalainen kansainvälisesti arvostettu kirjailija. Hänen sielunsa on jäänyt seilaamaan Viron ja Suomen väliä kuin Tallinkin lautta. Hänen tunnetuimpia aikaansaannoksiaan ovat iltapäivälehdistön julkaisemat lööpit hänen sanomisistaan, sanomatta jättämisistään sekä sanomisiensa kiistämisestä ja niiden tulkitsemisesta. Tarinoiden keskiössä on suomalaisille vittuilu Virossa ja virolaisille vittuilu Suomessa. Tarinoiden kokoavana tekijänä on vittuilu kummankin osapuolen verivihollisille venäläisille. Oksanen onkin yksi Suomen kirjallisuuden neroista.

Sofi Oksanen on kirjallisen uransa ohella Suomen tunnetuin gootti. Tiettävästi ainoa hänen kasvonsa nähnyt on synnytyksessä mukana ollut kätilö. Pyöreitä älykkääksi tekeviä silmälaseja hän on käyttänyt syntymästään saakka. Sofi on vanhapiika.

Sofi Oksasen kirjallisen tuotannon helmiä on kolumni (Oksanen kirjoittaa Helsingin Sanomissa lasten kolumnipalstaa ratkoen lasten jokapäiväisiä ongelmia), jossa verrataan laadukkaiden sukkahousujen hintaa Suomessa suhteessa suomalaismiesten Tallinnassa tapaamien ammattilaisten pyytämiin korvauksiin palveluksistaan. Kirjoitus aiheutti Suomessa kuohuntaa ja pöyristyneitä reaktioita sukkahousujen kohtuuttomista hinnoista Suomessa. Sofi Oksasen kylmänviileä analyysi osuu pelottavan tarkasti kansakunnan sieluun; hänet onkin mainittu kaanonissa suurten kirjailijoiden Aleksis Kiven, Väinö Linnan ja Kalle Päätalon ohella.

Viimevuosien suurimpia kulttuurimurroksia koettiin kun Sofi Oksanen jätti taakseen vanhan tunnetun kustannusliikkeen. Se oli jo niin näivettynyt ja täynnä omaan mukavaan elämäänsä tyytyväisiä kirjallisuuspersoonia että ulkomaailmasta kuuluvat äänet eivät enää erottuneet omien ajatusten pauhun ylitse.

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.