Jean-Paul Charles Aymard Sartre

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Sartre)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Paul Sartren oikeanpuoleinen silmä ottaa vapauden katsella pornoa samalla kun hänen vasemmanpuoleinen huulensa ottaa vapauden imeskellä tupakkaa.

Jean-Paul Charles Aymard Sartre oli ranskalainen filosofi, jonka elämän tarkoituksena ja sisältönä oli tuottaa mahdollisimman paljon angstista pohdintaa sisältäviä, olemassaolon tarkoituksettomuudesta kertovia romaaneja.

Sartren tärkeimmät teesit olivat, että ihmisten tulee olla vapaita valitsemaan ja että hän on itse vastuussa omista teoistaan. Hän ei voi syyttää Jumalaa tekojensa seurauksista. Ainut onni, joka Sartren päättelyssä oli, oli se, että kaikki nämä seuraukset olivat merkityksettömiä ja turhia. Sartren tärkein huomio oli, että jos ihminen toimi vapaasti ja tajusi sen, hän ahdistui ja oli onneton.

Sartre piti tätä olemassaolon turhuutta ja valinnanvapautta niin tärkeänä, että hän kieltäytyi vuonna 1964 Nobelin kirjallisuuspalkinnosta ja normaalista parisuhteesta Simone de Beauvoirin kanssa, koska ne olisivat sitoneet hänet järjestelmään, jolloin hän ei olisi ollut vapaa valitsemaan, ottaako hän kirjallisuudenpalkinnon ja ”naimisissa”-aviosäädyn vai ei.

Erikoista kyllä tämä sangen poikkeuksellinen elämäntapaoppi myi hyvin – luultavasti siksi, että ihmiset olivat aina halunneet olla vastuuttomia heittiöitä. Ja koska Sartren ajattelu myi hyvin ja vaikutti positiivisesti viininmyyjien lompakkoon, Sartren ”eksistentiaalinen ajattelu”, jota ei voinut luokitella eikä nimetä, muuttui merkittäväksi. Näin kävi niin, että vaikka Sartre tunnettiin sekä ranskalaisena että ajattelijana, joka normaalisti on katsottu sisäisesti ristiriitaiseksi ilmiöksi, muuttui Sartren tuotanto hienostuneeksi filosofiaksi. Sellaiseksi jota pakotetaan lukemaan yliopistossa.

Jean Paul Sartren ajattelun on havaittu vaikuttaneen voimakkaimmin teinien angstisiin blogeihin, joiden toistuvina teemoina ovat mustansävyiset itsemurhasuunnitelmien värittämät, ahdistuksesta, tuskasta, kuolemasta sekä kalleista mustista nahkasaappaista kertovat eksistentiaaliset painajaiset.