Sammakko

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Sammakko on sammakkoeläinten heimon sammakkoeläimien alalahkoon kuuluva sammakkoeläinlaji. Sammakot ovat yleensä rauhallisia lukuunottamatta eräitä yksittäisiä lajeja.[1] Sammakkoja käytetään laajalti myös huumeena, niiden tarjoamien hallusinaatioita aiheuttavien ominaisuuksien takia. Tämä tapahtuu niin, että sammakkoa nuolaistaan pohjasta. Myös huumeeksi kelpaamattomia sammakkolajeja on, mutta ne työskentelevät lähinnä politiikan parissa. Sammakoista ennustaminen on vaihtelevan suosittua ja luotettavaa eri puolilla maailmaa.

Evoluutio on pienellä avustuksella onnistunut tekemään sammakoista immuuneja ydinsäteilylle.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa]

Sammakot ovat yleisesti ottaen aivan HELVETIN rumia. Niillä on limainen haiseva iho, joka suojaa niitä petoeläimiltä, ihan kuin joku viittä metriä lähemmäs tulisi. Sammakkojen koko vaihtelee suuresti, mutta yleensä kyse on pieneliöstä. Tsernobylin alueella on kuitenkin tavattu jopa 12 metrin kokoisia yksilöitä, jotka tosin olivat kehittyneet täysin liikuntakyvyttömiksi. Sammakoilla on suuret mustat silmät. Sammakoiden väritys vaihtelee paljonkin elinympäristön mukaan, ydinvoimala-alueilla elävät hohtavat pimeässä. Sammakoilla on yleensä kaksi jalkaa, mutta eräillä lajeilla voi olla enemmänkin. Esim. Ranskassa kasvatetaan kahdeksanjalkaisia sammakoita, joilta katkotaan jalat ja paistetaan sammakonreisiksi. Sitten vain odotellaan että ne kasvattavat uudet jalat tilalle. Näin on, sillä tämä on paljon nopeampaa ja tehokkampaa kuin pyydystää kaksijalkaisia sammakkoja.

Sammakot samaistuvat helposti elinympäristönsä kulttuuriin. Kuvassa ranskansammakko, Limanuljascus francogallicus.

Levinneisyys[muokkaa]

Sammakot ovat ovat levittäytyneet koko maailmaan. Niitä on lähes joka puolella lukuun ottamatta minun tiskikonettani.

Elinympäristö[muokkaa]

Kaikki kelpaa. Sammakoita on tavattu mm. aavikoilta, 6 768 km syvyydestä meren pohjasta, viemäreistä, autojen polttoainetankeista, ydinreaktoreista, tulivuoren kraatereista ja jopa kuusta.

Sammakot politiikassa[muokkaa]

Sammakot olivat perinteisesti hyvin pitkälti vetäytyneet poliittisista päätöksistä ennen vuotta 2000, jolloin Suomen presidentiksi valittiin eräs maamme kuuluisimmista sammakoista, Tarja Halonen. Toinen tunnettu kotimainen sammakkopoliitikko on Timo Soini. Myös muun muassa Eero Heinäluomalla ja Paavo Lipposella on suvussaan sammakkoverta.[2] Lähes kaikki poliitikot pystyvät lisäksi tuottamaan sammakkoja suussaan; Halosen juoukkoviestinsammakoista on havaittu hallusinogeenisia ominaisuuksia, ja moni haluaisikin nuolaista häntä. Tämän takia presidentillä on joukko henkivartijoita.

Viitteet[muokkaa]

  1. Pelottava esimerkki
  2. Lipposella sitä myös käsissä, sillä minkäpä lajin verta ei.

Kuuluisia sammakkoja[muokkaa]

Eräs tunnetuimmista, joskin hyvin huonosti edustava lajinsa edustaja. Ammuttava kohdattaessa.

Hyvät sammakkot[muokkaa]

Huonot sammakot[muokkaa]

Yhteenveto[muokkaa]

Sammakot – hyvät ja huonot puolet
plussia
  • Laillinen huume
  • Halpa ruokalajina
  • Selviävät ydinräjähdyksestä – kaiken maailman maailmanparantajat eivät pääse valittamaan, kuinka ydinkokeet vahingoittavat sammakkoja
  • Ei varsinaista syytä hankkiutua eroon
miinuksia
  • Pahanmakuinen ruokalajina
  • Selviävät ydinräjähdyksestä – siinä meni viimeinen keino päästä niistä eroon

Katso myös[muokkaa]