Salla

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee erästä Suomen kuntaa. Jos etsit tyttökuvia, katso nainen. (Siellä ei ole tyttökuvia.)

Roska kulkee meidän mailla
katsoo sallalaisittain

~Tommi Liimatta

Salla on eräs Lapin ihmisvarastoista, joihin ylimääräiset juopot ja työttömät kerätään, kun näille ei keksitä mitään käyttöä (kts. mellakka, mielenosoitus). Sallan kunta on nykyisin vain murto-osa entisestä koostaan, sillä vuoden 1939 läskikapinassa puolet kunnasta päätettiin myydä venäläisille kahta viinapulloa vastaan. Sallassa on myös kaatopaikka jota nimitetään erheellisesti tunturiksi.

Sallatunturin rinteillä voit tavata niin poroja, sopuleita kuin tonttujakin, kaikki edellä mainitut ovat kuitenkin ovelien mormonien keksimiä mainoskikkoja, joita tunturiin saapuu joka vuosi etsimään useita pahaa-aavistamattomia idiootteja, jotka vuorostaan kasvattavat Sallan taloutta tuhlaamalla rahaa. Salla on myös kuuluisa erikoisesta ilmastostaan: Etelä-Sallan trooppiset sademetsät vaihtuvat kirkonkylän pohjoispuolella suoraan arktiseen erämaahan, jossa vain harvat liikkuvat.

Sallan asukkaitten pääasiallinen kommunikaatiokeino on fyysinen väkivalta. Tämä juontaa juurensa suuresta katutappelusta vuodelta 1973. Usein sallalaisten erikoinen kulttuuri herättää ulkopaikkakuntalaisissa suuria inhon ja vihan tunteita. Lähes aina tämä on kuitenkin täysin tarpeetonta, sillä sallalaisen henkilön hyväksynnän saa parhaiten lyömällä tätä jollakin isolla ja kovalla esineellä päähän. Tieteellinen tutkimus on osoittanut, ettei ihmisellä voi olla mitään järkevää syytä saapua Sallaan.

Kesällä 2008 junayhteys Sallaan katkesi, kun mannet veivät radan.

Pohjois-Sentinelin saari Bengalinlahdella on lähes yhtä sisäsiittoinen ja jälkeenjäänyt kuin Salla.

Ajo-ohje[muokkaa]

Jos todellakin haluat joutua Sallaan, on sinulla kolme vaihtoehtoa.

 1. Korvatunturin juurelta vasemmalle kohti Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkääa.
 2. Etsi mahdollisimman huonokuntoinen tie ja seuraa sitä pohjoiseen, käänny Kemijärven krematorion (luullaan usein sellutehtaaksi) kohdalla itään. Olet ajanut ohi, kun sinua kohti ampuvat venäläiset rajavartijat, jotka luulevat sinua rajaloikkariksi.
 3. Mene taksilla.

Asuminen Sallassa[muokkaa]

Sallan yleisin asumismuoto on puulaatikko, töissäkäyville on toki tarjolla puulaatikko lämpöpatterilla. Paikkakunnalla on muutamia betonilaatikoita, mutta niitä terrorisoi joukko lukiolaisia, joita ei saada kuriin. Jotkut rikkaat (jotka ovat yleensä venäläisiä tai turisteja, jopa molempia) asuvat myös hirsimökeissä.

Aktiviteetit Sallassa[muokkaa]

Sallassa voi harrastaa. Sallassa voi myös laskea mäkeä; kovin mäenlaskija oli eräs pitkän matematiikan opiskelija, joka osasi laskea yli kymmeneen. Hän sai laskettua yli 10 mäkeä ennen sammumistaan. Kunnanjohtaja myönsi heti aamulla laskijalle Suuri Sankari -kunniamerkin ja elinikäisen työttömyysturvan postuumisti. Paikallisten keskuudessa suosittu aktiviteetti on juoruilu,jota harrastetaan mm. taksitolpalla ja kauppojen kassajonoissa ja pelikonetta pelattaessa. Sallassa juoruilevat miehet ja naiset tasavertaisesti (huomaa mikä tasa-arvo). Yleensä juorujen aiheena on toisen henkilön onnistuminen tai epäonnistuminen, mutta juorujen sävy on silti aina ilkeän mielinen. Sallassa jaetaan vuosittain myös vuoden juoruämmä -palkinto (viime vuoden voittaja pystyi kehittämään ilkeämielisen ja täysin perättömän juorun satunnaisesta vastaantulijasta alle neljän sekunnin!)

Iloista sallalaisnuorisoa torilla.

Salla numeroina[muokkaa]

Vuonna 2007 pidetty gallupkysely paljasti Sallasta/sallalaisista seuraavaa:

179.1 % kunnan asukkaista oli sukulaisia Ruotsissa.
91 % kunnan asukkaista oli ihmisiä.
50 % kunnan asukkaista oli naimisissa sukulaisen kanssa.
12 % ei tiennyt, missä ilmansuunnassa oli pohjoinen (e on siellä minne aurinko laskee).
6 % tasoristeysonnettomuuksista oli junien aiheuttamia.
0.7 % oli lukenut tämän artikkelin.
0.6 % edellämainituista 0.7 prosentista piti sitä hauskana.
70 % uskoi että Rovaniemi on Suomen pääkaupunki.
9 % kunnan asukkaista on täyspäiväisiä juoruilijoita.
91 % uskoo joulupukkiin.

Nähtävyydet ja muut ylpeydenaiheet[muokkaa]

 • Äteritsiputeritsipuolilautatsi-Baari (suljettu)
 • Sotainvalidien Baari (suljettu, Aki Kaurismäen elokuva Ariel alkaa itsemurhakohtauksella ko. baarissa)
 • Tykkylumi (sulanut pois)
 • Salla ohitti vuonna 2012 Pelkosenniemen työttömyysluvuissa ja omaa nyt Suomen korkeimman työttömyysasteen[1]
 • Liikenneympyrä (valmis) ja sen keskellä oleva keppikasa
 • Suomen ainoa kunta, jonka kaikki asukkaat ovat sukua toisilleen (katso Salla-syndrooma)
 • S-market Erätuli (kylän uusin rakennus, viime vuosikymmeneltä)
 • Rautatieasema (suljettu)
 • Kansantalo "Noris" (purettu)
 • Sota- ja jälleenrakentamisen ajan museo (kertoo Sallasta paikkana ennen ja jälkeen sodan)
 • Hiihto- ja suksimuseo (avataan sitten joskus kun "paikat ovat kunnossa")
 • Kaunisharjun selaperäinen erakko, jonka Hymy-lehti hääti muualle
 • Kyllien romupiha Pahkakummussa

Muuta[muokkaa]

Ajankohtaisessa Kakkosessa esiintyy aika-ajoin toimittaja Salla Paajanen, jolla ei ole mitään tekemistä samanniminen paikkakunnan kanssa.

Sallassa on miehillä kohteliaana tapana poistaa sytyttämätön tupakka suupielestään, mikäli hän tarjoaa tulta toiselle, ellei halua elekielellään ilmaista pitävänsä toisen osapuolen äitiä huorana. Tätä ulkopaikkakuntalaiset eivät tosin tiedä, joten sallalaiset pitävätkin palamattoman tupakan huulessaan, kun sytyttävät tulta pyytävien savukkeita.

Salla populaarikulttuurissa[muokkaa]

Sallasta on tehty dokumenttielokuva "Salla - Selling the Silence" joka on myös saanut suurta tunnustusta ympäri maailmaa (mm. Helsingistä ja Turusta on joku elokuvan ja paikkakunnan olemassa olon huomannut). Dokumenttia on kuitenkin kritisoitu paikallisten toimesta sen liian positiivisen antaman vaikutelman johdosta. Dokumentissa väitettiin muun muassa, että Sallassa on ollut tavaratalo. Paikallisten on kuultu sanovan tästä väitteestä "Se mikään tavaratalo ollu ku pelekkä ruokakauppa." Dokumentissa toinen paikallisia närästänyt seikka oli, kun kunnanjohtaja kehui, että Sallassa on 90-luvun laman jälkeen ollut korkein työttömyysaste lähes joka kuukauden ajan. Pelkosenniemi on kuitenkin kiilannut edelle, joten Salla ei ole paras edes tässäkään asiassa. Hikipedian kirjoittajia puolestaan närästää se, ettei tämän sivun tärkeitä yhteiskunnallisia asioita ole mainittuna dokumentissa.

Yleisesti ottaen dokumenttia on luonnehdittu paikallisten keskuudessa kauniiksi saduksi, joka on vain harvojen ja varakkaimpien kuntalaisten todellisuutta.

Vuonna 2012 Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään tytär Jessica Oreck saa häädön Kaivopuiston edustusresidenssistä ja muutti Sallaan. Jessica teki evakkoretkestään hiljaisen dokumentin Aatsinki - The Story Of Arctic Cowboys. Tiettävästi sitä ei ole kukaan nähnyt Suomessa.

Sallalaisia sanontoja (tai niin me ainakin väitetään niiden olevan)[muokkaa]

 • "Ilman hauskaakin voi olla viinaa."
 • "V*ttu että olin päissään."
 • "Sole kuule poka mikään."
 • "Ee se nuin pieni määrä päähän mene vaikka silimään kaatas."
 • "Otetaampas sille."
 • "Salla the middle of nowhere."
 • "Voi herran jumala!"
 • "Onko kohoma?"
 • "Kellenäpuhut?" (Eelis Teräväinen Äteritsiputeritsipuolilautatsi Baarin edeltäjässä Santos Baarissa 1970-luvulla)
 • "Poka kelekkaillu? Onko poka kelekkaillu?"
 • "Poka pilikillä käyny?"
 • " Sattuuhan sitä selevinpäinki."
 • " Meta"
 • "No jo on mylly"
 • "Kaikkea sitä näkee ku vanahaksi ellää."

Viitteet[muokkaa]