Saamen kieli

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stop hand.png Tämä artikkeli tai osio ei välttämättä edusta neutraalia näkökulmaa.
Neutraali näkökanta kiinnostaa kovasti myös keskustelusivulla.

Saamen kieli eli lappalaismongerrus eli kännikieli eli tunturisoopa on uralilainen kieli, jota puhutaan Lapissa eli Jänkhällä.

Historia[muokkaa]

Saamen kieli muodostui, kun savolaiset, karjalaiset, venäläiset, komilaiset, puolivirolaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset huomasivat Lapin hyväksi kännäyspaikaksi ja poronlaidunpaikaksi ja kuulivat vielä huhun, että siellä olisi kultaakin. Näin ollen kaikki nämä skandinaaviset ja muut hullut änkesivät tänne rytinällä vuoden 500 jKr tietämillä. Kaikki nämä kansat tietenkin käyttivät omaa kieltään, mutta kun kännissä oleva kansalainen meni eri heimolaisen kanssa naimisiin niin heidän kakaransa rupesivat puhumaan vanhempiensa kieliä omana versionaan, soveltaen sekaisin kumpaakin kieltä. Tapa levisi ristiinnainnan seurauksena aina sukupolvelta toiselle ja niin muodostui täysin käsittämätön mongerrus nimeltään saame, joka oli siis sekoitus jopa kymmenien erilaisten paikalle levinneiden kielien ominaispiirteitä ja sanoja, vaikkakin osa sanastosta oli tiettävästi lainattu poroilta, jotka olivat alueen ainoaa alkuperäisväestöä ja lisäksi älynlahjoiltaan muihin paikallisiin nähden ylivertaisessa asemassa. Lopulta saamelaiset hajaantuivat ja saamesta syntyi eri variantteja ympäri Lappia. Osa lähti Islantiin ja Grönlantiin kalareissulle, josta ei ollut paluuta. Kun inkkaritkin vielä siittivät jälkikasvua saamelaisten kanssa syntyi vielä todella täysin käsittämätön mongerrus nimeltään kalaallisut.

Politiikka[muokkaa]

Saamen kieli on saanut maailmanlaajuisesti huomiota alkukantaisuudensa takia. Se on palkittu ansaitusti maailman rumimmaksi kieleksi. Jotkut hihhulit vaativat näille persaukisille samojedeille itsenäisyyttä, mammonaa ja hiihtokeskuksia. Lisäksi televisioon on vihdoin päätetty laittaa uutiset saamelaisittain. Uutisten tuloaika on melkein klo 12 yöllä, koska ohjelma sisältää K18-materiaalia poropornon ja insesti-ihainnoinnin vuoksi.

Fakta on, että nämä sudeetit ovat saaneet enemmän kuin tarpeeksi. Kaikki mitä on saatu, on heitetty kullan etsintään, Teno-festareihin, pikkupolitikointiin, sukurutsaan, rajakiistoihin ja viinaan sekä moottorikelkkoihin, mutta viimeksi mainittua ei lasketa, koska se pyörittää paikalliselinkeinoa ja vakuutusrahojen virta on ollut viime kvartaaleilla voimakkaasti pohjoiseeen päin positiivinen.

Sanakirja[muokkaa]

suomi saame
Kuka? Gii sahtan?
Minne? Moai vidtdu?
Paljonko maksaa? Mollugo tollar? Sole mithän.
Mitä haluatte syödä? Kuhtdaa paszkgova työ tohdsit ehvähkszi panna?
Teidän ruokanne, olkaa hyvät! Hshzatda paszkgova työ olgotdna nyhth tdilannehna.
Viinaa villeille viriileille vipeltäjille! Kgännilähettä kgännähvihle ugihle uhgavile uhgahshzdstajihle!
Venäläinen on kunnioitettava henkilö Ryhshzihle ombpi pahkho kgännilähettä anduo tdtda muhtheh nöö tdulluo ryhchchäättiäbpi ja viebpi meän Jänkhän!
Murtovarkaita! Vidtdtdtu viinavarkgkgaaedta pershzhekudtdtdtaralluo!
Kilju lailliseksi! Vidtdtdtu kggku nöö hsczhtahnannan ryhshzät perkggkule sczoeguh ee kiljuva laaellishzgkahkshhi panna voebpi!