Sänky

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuodesohva tyypillisessä käytössä.

Sänky on eräs kaikkein vaarallisimmista paikoista maailmassa, koska useimmat ihmiset kuolevat siinä. Älä siis mene sänkyyn varmistamatta, että siitä ei tule viimeistä edellinen leposijasi. Jos sängyssä on kansi, tai se on sängyksi naamioitunut kuluttajaviraston tarkastuksessa hylätty vuodesohva, älä missään tapauksessa ota pienintäkään riskiä, vaan nuku sen sijaan lattialla, kyykyssä alkuperäiskansojen tapaan, tai seisaallasi. Myös töissä ja koulussa nukkumista suositellaan sängyssä nukkumisen riskin vähentämiseksi. Nuorena nukkuminen on eri asia kuin vanhana nukkuminen.

Sängyn historiaa[muokkaa]

Koska nukkuminen kesken työnteon tai liiketoiminnan aiheuttaa tiettyä alisuorittamista ja vaarantaa jopa terveyden, on paikallaan selvittää, miten ihmeessä ihminen on selvinnyt tähän päivään asti nukkumisesta sängyssä tai ilman sitä.

Vanhimmat arkeologiset sänkylöydöt tehtiin pyramideissa muinaisessa Egyptissä (Nämä löydöt tehtiin siis tietenkin nykyajassa.),

Tyypillisesti sänkynsä päälle kivettynyt tuntematon mietiskelijä.

kun löydettiin aikansa kuuluisuuksien kivettyneitä ruumiita lepäämässä kivettyneillä sängyillä. Niiden alkuperäistä valmistusmateriaalia ei ole sangen pitkälle edistyneen kivettymisprosessin tuloksena voitu nykyisillä analyysimenetelmillä tutkia, mutta

on viitteitä, että jotkut näistä kivettyneistä sängyistä on tosiaan myös valmistettu alunperinkin juuri kivestä. Tämä viittaa selvästi aikaisempien kansojen meitä parempaan kykyyn sietää kovaa ja karkeaa pinnoitetta ihollaan. Meidän nykyajan ihmisten länsimaistunut hipiä ei enää kestä moista kohtelua, vaan olemme auttamattomasti menettäneet jotain tuosta alkuperäisestä ihmiskunnan kyvystä sietää ihollamme muutakin kuin satiinia, silkkiä ja antimagneettisia älykuituja.

Aikaisempien ihmiskuntien sänkyjä sanottiin yleisesti vuoteiksi. Tämä sinänsä sängyn synonyymi on kuitenkin sänkyä kevytrakenteisempi. Siitä puuttuvat kokonaan varsinaiset tukirakenteet, kuten runkopatja tai sokkeli. Myöskään yöpöytää tai kirjahyllyä ei tavallisesti ole. Sen vuoksi saattoi vuodetta itsenäisesti hallinnoiva henkilö hyvinkin helposti ottaa vuoteensa ja käydä (kävellä). Vuode saattoi olla pelkkä maaperän pölyistä nukkujaa eristävä tuskin lainkaan pehmeyden tunnetta antava usein nelikulmainen tekstiilivalmiste tai vuota, jonka saattoi sänkyä huomattavasti helpommin kuljettaa mukanaan, jopa kesken nukkumisen.

”Oi rakas, mennään sänkyyn!

~Kotirouva

Nukkumisen vaarat[muokkaa]

"Hyvää yötä ja nuku hyvin!"
Nukkuminen silmät oikeaoppisesti peitettynä lisää unien kontrastia, mutta ei poista sängyssä nukkumisen tilastollisia riskejä.

Sänky ei ole alunperin tarkoitettu ihmisille, vaan hevosille. Tämä ilmenee selvästi erään maailman suurimman sängynvalmistajan logosta ja nimestäkin. Käytä siis järkeäsi, äläkä ryhdy hevostelemaan tässä asiassa. Sänky on synonyymi sanalle vuode, mutta se on vain kauniimpi nimi samalle asialle. Nyt kun tiedät tämänkin, osannet varoa myös vuodetta. Nykyään hevoset eivät enää nuku sängyssä vaan seisaallaan, koska sängyt tappoivat niitä liikaa. Hevoset nukkuvat enimmäkseen koiranunta, mikä on aiheuttanut koirien uniapneayhdistyksessä närää, ja siksi koirat haukkuvat aina hevosia.

Yleensä sänkyyn nukkumaan menevälle on tapana toivottaa kauniita unia ja nuku hyvin siltä varalta, että asianomainen sattuisi tilastojen vastaisesti heräämään nukkumisprosessin päätyttyä. Joidenkin tutkimusten mukaan ihmiset selviävät useita tuhansia kertoja hengissä sängystä toistuvista riskinotoista huolimatta. Pyydämme kuitenkin saada huomauttaa, että aina tulee se viimeinen kerta, sillä tilastomme eivät erehdy koskaan. Tilastollista poisnukkumisriskiä ja ajankohtaa voi siirtää nukkumalla usein muualla kuin sängyssä. Monet ihmiset pelkäävät sängyssä nukkumista niin, että suorastaan rukoilevat ennen nukkumaan menoa. Tämän luulisi kiinnostavan kirkkoja. Penkit kannattaisi korvata sängyillä.

Kun eli jos heräät sängyssä[muokkaa]

Aamulla onnekkaasti herätessään nukkujan kannattaa nousta ripeästi ylös, ettei viime hetkessä menettäisi henkeään ja joutuisi aivan turhaan tilastoihin, kun kerran on selvinnyt hengissä yönkin yli. Siitä huolimatta täytyy maltti säilyttää, sillä seuraavaksi vaanii suuri väärällä jalalla nousemisen vaara. Tämä lisää huomattavasti tilastollista menehtymisen riskiä myös päiväsaikaan, jolloin ei olla edes sängyssä, paitsi yövuorolaiset ja bilettäjät.

Sänkytyypit[muokkaa]

  • Retkisänky on vuode, jossa pääset mukaan retkelle. Tässä on usein lisävarusteena trippimittari.
  • Parivuode on sänky, jonka nukkumissuunnassa voi ilmetä epäselvyyttä lähes neliömäisen muodon vuoksi. Sen takia siellä ei kannata nukkua kuin muodon vuoksi. Parisänky on monitoimityökalu, joka soveltuu myös muuhun kuin nukkumiseen.
Tyypillinen turvasänky, jossa on itsestäänlaukeava katapultti. Se aktivoituu heräämisen yhteydessä, ja sinkoaa nukkujan suoraan seisaalleen molemmille jaloille, mikä poistaa kokonaan väärällä jalalla nousemisen riskin.
  • Vuodesohva ja olohuoneensohva on suunniteltu myös istumiseen ja miesten niskanhierontaan, mihin tarkoitukseen sen päädyissä on erikseen asennetut pehmustetut korotuselementit. Sillä poistetaan myös rasva niskahiuksista, ettei niitä turhaan tarvitsisi pestä. Vuodesohva soveltuu yhtä hyvin kuin olohuoneensohva myös nukkumiseen, vaikka on tilastovertailussa paljon vaarallisempi siinä todettujen kuolemantapausten suuremman määrän vuoksi.

”Niin makaa kuin petaa...”


Se muistuttaa tavallista olohuoneensohvaa myös siinä, että se ei noudata Newtonin painovoimalakia, ja niin ollen sitä on pidettävä koko vartalonpainolla kiinni lattiassa ainakin silloin kun televisiossa on uutiset, urheilua, salkkarit, ovikello soi, tai pitäisi siivota. Usein tähän raskaaseen työhön liittyy velvollisuus juoda samalla olutta. Miehet käyttävät näitä sohvatyyppejä myös ns. mietiskelyyn ja pohdiskeluun, mitä he tietenkin harjoittavat runsaasti. Tällä ei ole todettu tutkimuksissa olevan mitään varsinaista yhteyttä ajatteluun, koska siihen tarvittaisiin aivot.

Lokoisista sairaalapäivistä nauttivia täysihoitolaisia ysköskohtauksen jälkeen keuhkotautiparantolan sviitissä.
  • Sairaalasänky on sänky joissa on pyörät. Näin sänky kulkee helpommin esimerkiksi alamäkeen. Nämä on yleensä valmistettu kokonaan metallista, joten ne soveltuvat erinomaisesti mm. hevirokkareiden makuuttamiseen, koska nämä tuntevat näin olonsa turvalliseksi.

Sairaalasänky keksittiin Solferinon taistelun jälkeen, kun haavoittuneet sotilaat valittivat, että sairastuvalla on tylsää sairastuvalla. Näin saatin myös liikuntaa liikuntakyvyttömille sotilaille, ja heidän toipumisensa edistyi entistä nopeammin. Nopeutuneesta toipumisesta toipuminen sen sijaa aiheutti muutosvastarinnan kehittymistä, ja sitä kautta uusia kriisitilanteita ja taisteluja.

Lisätietoa[muokkaa]

Vuodesohvan ja olohuoneensohvan toisessa päässä voi samanaikaisesti poistaa jalkateristään hikeä, jos voimat ja notkeus riittävät sukkien pois ottamiseen. Tässä voi harjoitella ns. varpaankynsitekniikkaa, jolloin sukka poistetaan jalasta toisen jalan isonvarpaan avulla. Kun yksi sukka on poistettu, on toisen poistaminen helpompaa ensimmäisen jalan ollessa jo sukaton. Tämän tekniikan harjoittelu kannattaa, sillä silloin vähenee selän venähtämisvaara lähes olemattomiin kun ei tarvitse yrittää ylettyä käsillä poistettaviin sukkiin. Runsaan harjoittelun tuloksena kasvaa myös vatsa, jolloin sen päällä pysyy helpommin esimerkiksi sanomalehti ja oluttölkki pystyssä.

SÄNKY on lyhenne Suomen ääliöiden näennäis-känsäinvälinen yhdistys- seuran nimestä. Kyseinen seura seuraa tarkoin nimensä kaltaisen huonekalun ja ajanvietelaitteen, sängyn kehitystä ja hyödyntämistä ja odottaa tilaisuutta mahdollisen korvausvaatimuksen esittämiselle.