Ross Brawn

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Hikiquote notext.png Hikisitaateissa on kokoelma sitaatteja Mietteitä Ross Brawnista.
Ross Brawn Ferrarin punaisissa 2003. Hänellä on päässään itsekehitetyt erilaisten keijukaisten inspiroimat tuntosarvikuulokkeet.

Ihmemies Ross James "Varis" Brawn (s. 23. marraskuuta 1954 Manchester) on englantilainen taiteilija, puutarhanhoitaja ja tiedemies.

Ross Brawnilla on "Ihmemiehen" lisäksi muitakin lempinimiä. Vuonna 1991 hän sai Englannissa lempinimen James "The Savuverho" Brawn suunniteltuaan tunnetun Jaguar XJR-14 -autonsa. Italiassa hänet tunnetaan nimellä Rosso Prawn, eli vapaasti suomennettuna "punainen katkarapu". Tämän lempinimen hän sai syötyään raakoja katkarapuja voitonjuhlissa, kun Michael Schumacher voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 1994. Myöhemmin hänet palkattiin Ferrari-tiimiin, koska hän oli nähtävästi hyvin innostunut punaisesta väristä. Miehen sukunimi Brawn on väännös sanasta brain. Koska Brawn tunnetaan älykkäänä miehenä, pidetään hänen aivojaan hänen suurimpana lihaksenaan. Lääketieteellistä näyttöä asiasta ei kuitenkaan toistaiseksi ole.

Lapsuus[muokkaa]

Ross Brawn oli jo pikkupoikana fiksu ja osasi aina myös pukeutua hyvin.

Ross "Ihmemies" Brawn syntyi Manchesterissa erään jalkapalloseuran pukukopissa 1954. Hän on unohdettu MacGyverin serkku, koska hän pikkupoikana talloi MacGyverin varpaille, jonka jälkeen MacGyver miltei tappoi hänet.

Täytettyään seitsemän vuotta, Brawn selvisi suuresta traumastaan käytyään kymmenien eri psykologien, psykiatrien sekä terapeuttien vastaanotolla. Näin toimittiin, jotta hänen miljardin dollarin aivonsa eivät saisi liikaa vaurioita. Pian sen jälkeen hän alkoi leikkiä punaisilla autoilla syntymäkotinsa takapihalla ja teki monimutkaisia laskelmia hiekkalaatikkonsa sepeliin. Brawnin vanhemmat alkoivat jo tuolloin kaavailemaan häntä Oxfordin yliopistoon.

Ura[muokkaa]

Balettitanssija ja pianisti (1971–1975)[muokkaa]

Osa Punaisista keijukaisista odottamassa lavalle pääsyä Leningradissa 1972. Ross Brawn ei osannut nuorenakaan miehenä hermoilla silloin, kun piti olla parhaimmillaan.

Vuonna 1971, kun Brawn suoritti ylioppilastutkintonsa tuloksenaan kymmenen laudaturia, huomasivat hänen opettajansa hänessä olevan matemaattisen lahjakkuuden lisäksi myös potentiaalia suureksi taiteilijaksi. Brawn oli luistelukentällä osoittanut kykenevänsä tekemään huimia piruetteja, ja siinä ohessa piirtelemään luistimiensa terillä jäälle matemaattisia kaavoja. Koska Brawn ei ollut yhdysvaltalainen, hänet saatiin värvättyä Neuvostoliittoon opiskelemaan kesälomiensa ajoiksi balettia. Hän opiskeli vain yhden kesän tultuaan heti priimukseksi ja jo kesällä 1972 hän kierteli maailmaa punaisten keijukaisten balettitanssiryhmässä ollessaan ryhmänsä ainoa miespuolinen tanssija. Punainen hame puki häntä niin hyvin, että hän pääsi ryhmineen esiintymään jopa Puna-armeijan kuoron kanssa. Brawn niitti tanssijana mainetta ja kunniaa niin Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa kuin Aasiassakin. Punaiset keijukaiset keräsivät kymmeniä palkintoja lukuisissa gaaloissa ja kilpailuissa. Brawnista oli tullut maailmankuulu. Vuoteen 1974 mennessä Brawn niitti ruusu suussaan mainetta ja kunniaa kymmenillä areenoilla ympäri maailmaa.

Lukiosta päästyään Brawn pääsi harjoittelijaksi Britannian atomienergian tutkimuskeskukseen ja toimi aluksi punaisten räjähdeainetynnyrien kantajana.

Ross Brawn comeback-kiertueellaan 2004Michael Schumacherin seitsemännen maailmanmestaruuden kunniaksi pidetyissä voitonjuhlissa.

Vuonna 1974, Brawn jätti baletin maailman huipulla ja innostui pianonsoitosta kuultuaan Dmitri Šostakovitšin kaksi pianokonserttoa. Brawnista tuli puolessa vuodessa huippuvirtuoosi ja loppuvuoden 1975 ajan hän kierteli maailmaa ja soitti suurten mestarien sävellyksiä yhteensä kolmessakymmenessä eri maassa. Brawn ei kuitenkaan ollut koko neuvostoaikanaan unohtanut toista intohimoaan, tiedettä. Hän kehitti ennen uransa loppua atomivoimalla toimivan sähköpianon ja hän oli ensimmäinen maailmassa, joka havaitsi radiumin säteilevän sille soitettaessa pianosonaatteja.

Yleisnerona Britannian atomienergian tutkimuskeskuksessa (1975–1976)[muokkaa]

Brawn jätti Neuvostoliiton lopullisesti syksyllä 1975, koska Britannian atomienergian tutkimuskeskus antoi hänelle vakituisen työpaikan. Brawn oli nimittäin tehnyt kokeita, joissa hän testasi nitroglyserolia polttoaineena. Aluksi testiautot olivat levinneet testiradoille ja singonneet testikuljettajat Saharaan, mutta lopulta Brawn oli onnistunut keksimään yhdisteen, joka lennätti autot ehyinä Saharaan ja kuskit ratteineen tienpenkkaan. Brawn sai laajalti kansanvälistä huomiota keksinnöstään ja hänet ylennettiin laitoksen johtajaksi vuonna 1976.

Pätkätyöläinen Brawn (1976–1991)[muokkaa]

Brawn ei viihtynyt Britannian atomienergian tutkimuskeskuksen johtajana kuin viikon. Hän oli se mies, joka halusi tehdä keksintöjä, eikä katsella muiden hölmöilyjä vierestä. Lisäksi hänen korvansa eivät kestäneet jatkuvia palkankorotuskitinöitä alaistensa taholta. Erottuaan Brawn teki ensin muutamia kuukausia hanttihommia muun muassa jyrsijän käyttäjänä, mutta kyllästyi työhön varsin nopeasti. Brawn sai lopulta kiinnityksen autourheiluun, joka oli hänen suuri intohimonsa. Aluksi hän toimi eräässä Formula 3 -tiimissä mekaanikkona, mutta sai potkut tanssittuaan balettia renkaan kanssa kesken varikkokäynnin.

Sitten Frank Williams palkkasi Brawnin tiimiinsä sillä ehdolla, ettei tämä hölmöilisi ja Brawn suostui. Williams huomasi, että mekaanikkona Brawn oli loistava, mutta jatkuvasti turhautunut. Hän saikin lopulta ylennyksen toisensa perään ja pääsi lopulta lempihommiinsa, aerodynamiikkaosastolle. Siellä hän sai käyttää taiteellista vapauttaan ja keksi myös lukuisia tapoja hyödyntää tuulitunneleita baletin opetuksessa.

Williamsilta lähdettyään Brawn teki töitä muun muassa Lolalle, Arrowsille ja Jaguarille. Brawnin tajunnanräjäyttävä, hienosäädetty Jaguar XJR-14 -nitroglyseroliauto oli tyrmäävä. Se voitti vuoden 1991 World Sportscar -mestaruuden ja leikkasi kaupanpäälle kaikkien kilparatojen nurmikot.

Formula 1: Benettonin riveissä (1992–1995)[muokkaa]

Vuonna 1992 Flavio Briatore kiinnostui Brawnin palkkaamisesta. Briatorella oli jo Michael Schumacher, josta hän halusi tehdä kaikkien aikojen parhaimman F1-kuskin. Briatoren ajatus oli yksinkertainen: Jotta kaikki pitäisivät Schumia parhaana, olisi hänen otettava kaikki osakilpailuvoittonsa F1-sarjan surkeimmalla autolla. Koska Brawnin tiedettiin olevan nero, osasi hän näin ollen suunnitella kaikkien aikojen surkeimmat F1-autot ja olla aerodynamiikkapuolella sarjan takanakävijä. Brawn teki työtä käskettyä, mutta vuonna 1993 Brawnin auto ei ollut tarpeeksi huono ja Schumacher päätti, ettei voita mestaruutta vielä sinä vuonna.

Vuosina 1994 ja 1995 Brawn sai Briatorelta elinikäisen kiellon käyttää polttoaineessa nitroglyserolia ja tämän ansiosta Brawnin autoista tuli suorastaan naurettavia romuja. Schumacher tykkäsi ajaa niillä ja otti molempina vuosina maailmanmestaruudet vain ja ainoastaan ajajantaitojansa käyttäen. Schumacher kehui joka lehdistötilaisuudessa, kuinka voimakkaasti auto yliohjaa ja Schumacherhan on tunnetusti aliohjaavan ajotyylin kannattaja. Schumista alkoi tulla legenda. Molempina vuosina Schumacher ja Brawn juhlivat railakkaasti mestaruuksia: ruokana oli punaviiniä, raakoja katkarapuja, punaisia tomaatteja, punaisia chilipippureita, jne. Spekulaatiot Schumin siirtymisestä Ferrari-tiimiin alkoivat käydä kuumina.

Formula 1: Ferrarin riveissä (1996–2006)[muokkaa]

Ferrarilla Brawn joutui hyvin usein ennen kilpailuja ohjeistamaan Barrichelloa ajamaan kiltisti Schumin perässä.

Schumi vei Brawnin Ferrarille 1996 ja Brawn jatkoi surkeiden autojensa suunnittelemista. Talli pettyi, kun Brawnin auto ei ollutkaan huonoin vuonna 1996, vaan Forti teki tuolloin surkeimman auton. Tästä hyvästä Jean Todt tukisti Brawnia ja veti hänet hiuksistaan vuoden lopussa taktiikkaosastolle, koska Schumin kiinnostus ajamiseen oli väljähtämässä. Vuonna 1997 Schumi sai itselleen sopivamman auton ja Brawn alkoi taikoa uskomattomia taktiikoita. Schumi alkoi päästä voittojen makuun, mutta hän tunaroi kauden lopussa ajaen Jacques Villeneuven kylkeen ja tuhosi mahdollisuutensa mestaruuteen.

Vuosina 19981999 Schumi kamppaili mestaruudesta Mika Häkkisen kanssa. Brawnin taktiikoista ei tullut mitään ja Schumi menetti mestaruudet molempina vuosina. Schumi loukkaantui vuonna 1999 ja virui sairaalassa. Brawn joutui tuolloin lohduttajan rooliin ja vei Schumille sairaalaan viiniä ja katkarapuja. Brawn vei sairaalaan myös tusinoittain venäläisiä balettitanssijattaria ilahduttamaan Schumia. Schumin vaimo ei tästä pitänyt ja antoi Brawnille korvapuustin.

Ferrarin väki antoi säälistä Eddie Irvinelle mahdollisuuden voittaa maailmanmestaruus ja Mika Salo palkattiin hänelle kakkoskuskiksi. Irvinen tappio Häkkiselle ei ollut Brawnille kova paikka. Hän oli alkanut suunnittelemaan jo uutta, entistäkin surkeampaa autoa Schumia varten.

Vuosina 2000–2004 Brawn suunnitteli maailman suurimmat F1-auton irvikuvat ja teki maailman mahtavimmat taktiikat. Schumi voitti aina ja hänen uusi kakkoskuskinsa Rubens Barrichello yritti aina tulla maaliin toisena. Vuosina 20052006 Brawn alkoi potea ikävää ja sairasteli paljon. Vaikka hän ei juurikaan juonut, hän kärsi maksakirroosista ja munuaistulehduksesta. Schumi hävisi mestaruudet ja Brawn kuljetettiin Itävaltaan hoitoon.

Kun Brawn toipui, päätti hän pitää sapattivuoden F1-sarjasta ja koko vuoden ajan hän kasteli kukkia suurella Itävallasta hankkimallaan plantaasilla. Siellä hän söi rapuja ja myös kasvatti niitä. Brawn oli tuolloin hyvin onnellinen mies.

Formula 1: Honda-kausi (2007–2008)[muokkaa]

Hondalla Brawn joutui miettimään taktiikoita ankarammin kuin koskaan.

Vuoden 2007 alussa Brawn sai puhelun Japanista, punaisen auringon maasta, Hondan tehtaalta. Brawn haluttiin tallipäälliköksi ja otti Hondan tarjouksen viivana vastaan. Siellä hän sai myös toimia tarvittaessa myös teknisenä johtajana. Brawn kieltäytyi Ferrari-uransa jatkamisesta, koska tallin uudesta kuljettajasta, Kimi Räikkösestä ei haluttu aivan Schumin kaltaista legendaa. Räikköselle haluttiin antaa parempi auto.

Hondan konservatiivinen hallinto sai suurimmaksi osaksi kenkää, kun Brawn heilui tallipäällikön tehtävissä. Hän halusi luoda tiimistä voittajan. Politiikassa Brawn ei ollut hyvä, joten Hondan menestys ei vielä puhjennut kukkaansa. Vuonna 2008, Brawnin aivot keksivät, että hän voisi taas alkaa suunnittelemaan surkeita autojaan ja koittaa tehdä suojateistaan Jenson Buttonista ja Rubens Barrichellosta legendoja. Hän laski, että yksi vuosi riittäisi hänelle tämän suunnitelman toteuttamiseen. Molemmat kuljettajat lähetettiin Mika Salon rallikouluun ja heistä koulittiin Koskenkorvan, saunan ja sisun voimalla maailman parhaimmat kuskit. (Tosin Buttoniin satsattiin 5 % enemmän kuin Barrichelloon.) Brawn alkoi suunnittelemaan emämunaus-autoaan, joka näkisi päivänvalon vuonna 2009.

Kun Honda päätti sulkea tallinsa ovet vuonna 2008, Brawn ratkesi ryyppäämään. Juotuaan 24 pulloa Koffia, hänestä tuli värisokea.

Formula 1: Brawn GP (2009)[muokkaa]

Brawn BGP 001 (Lue: Brawn Bad Grand Prix 001) oli vuonna 2009 kaikkien aikojen surkein romu mitä F1-sarjassa on koskaan nähty. Sen ajaminen on vaatinut satoja kiloja verta, hikeä ja kyyneleitä Jenson Buttonilta ja Rubens Barrichellolta.

Brawn ei hyväksynyt tappiotaan. Hän osti Hondan F1-tiimin vaivaisella punnalla[1] sekä soitti Mika Salolle ja pyysi tätä häätämään pojat (Button ja Barrichello) pontikan keitosta ja porojen hoitohommista takaisin töihin. Brawn värjäsi autonsa erehdyksissään valko-kelta-mustiksi, koska ei erottanut enää punaista. Australian GP:stä lähtien Button ja Barrichello alkoivat dominoida F1-sarjaa ja Brawn oli jälleen onnellinen mies. Richard Bransonin Virgin-yhtymä ryhtyi sponsoroimaan tiimiä ja maksoi Brawnille bonusta aina, kun hän suunnitteli entistäkin surkeampia aero-osia.

Button ja Barrichello ottivat koko kauden ajan F1-historian surkeimmalla romulla roppakaupalla voittoja. Button dominoi alkukautta ja Barrichello oli vahvempi loppukaudesta. Brawnin elämän ihmeellisin saavutus: voitto omalla tallilla jo ensimmäisellä kaudella toteutui Brasiliassa, Interlagosin radalla, kun Button körötteli leppoisasti maaliin viidentenä ja paalupaikalta voittoa hakemaan lähtenyt Barrichello ohjattiin kiltisti Buttonin taakse. Button sai tililleen ensimmäisen henkilökohtaisen mestaruutensa ja Brawn GP juhli myös tallimestaruutta. Voitonjuhlissa värisokea Brawn ja Button söivät paistettuja papuja ja joivat valkoviiniä.

Formula 1: Mercedes Grand Prix (2010–)[muokkaa]

Ross Brawnin avulla Mercedes-Benz pääsi mainostamaan surkeuttaan tosissaan. Kuvassa Nico Rosberg ajaa tallin ajokkia vuonna 2011.

Brawn oli tehnyt jälleen uskomattomia laskelmia ja niiden avulla hän rikastui huomattavasti. Mercedes-Benz oli osoittanut kiinnostusta Brawnin tiimiä kohtaan ja maksoi Brawnille 100 miljoonaa puntaa, että saisi enemmistön tiimin osakkeista, jotka Brawn oli ostanut vuonna 2009 vaivaisella punnalla.[1] Lisäksi Mercedeksen väki paloi halusta saada automerkkinsä logo sarjan surkeimman romuauton keulaan.

Vuodenvaihteessa 2010 Mercedes Grand Prix julkisti viimeinkin kuljettajasopimuksensa. Brawn sai houkuteltua tallin ykköskuskiksi jo eläkkeelle jääneen Michael Schumacherin ja Barrichellon korvaajaksi Brawn palkkasi saksalais-suomalaisen Nico Rosbergin.

Brawn oli kuitenkin tehnyt pahan erehdyksen päästäessään Rubens Barrichellon toiseen talliin, koska Rosberg oli lähes aina nopeampi kuin Schumi. Vaikka talli yritti kaikin voimin suosia Schumia entistäkin huonommilla aero-osilla, ei tilanne muuttunut. Brawn ei kuitenkaan ole luovuttanut, vaan aikoo rakentaa tulevalle kaudelle auton, joka tehdään vain ja ainoastaan Schumin herkkään makuun sopivaksi.

Yksityiselämä[muokkaa]

Ross Brawn harrastaa puutarhan hoitoa, pianonsoittoa sekä balettitanssia. Puutarhassaan Itävallan Wienin lähistöllä hänellä on tuhansittain punaisia kukkia ja suuri katkarapuallas. Hänen lempiruokansa on salvialla maustettu raaka katkarapu.

Brawnilla on balettia harrastava vaimo sekä punaisilla autoilla leikkivä tytär.

Brawn harrastaa myös laulamista. Mercedes-tallin joulujuhlissa 2011 hän astui lavalle yhdessä Nico Rosbergin ja Norbert Haugin kanssa laulamaan karaokea. Aluksi he tulkitsivat kappaleen Ride Sally Ridenaisten kiljuessa täyttä kurkkua Brawnille.[2] Illan päätteeksi Brawn esitti myös herkän, uuden tulkinnan Puna-armeijan kuoron ikipunaisesta kappaleesta Tuiki tuiki punatähtönen, joka myös sai naispuoliset kuuntelijat liikuttumaan suuresti. – Esitys tosin sensuroitiin YouTubesta.

Viitteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]