Riitta Uosukainen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Voi sitä nainnin loisketta!”

~Riitta Uosukainen elämänkerrassaan Liehuva leikinvarsi

Riitta Paavo Sauli Uosukainen (s. 1932) oli vaikutusvaltaisimmillaan likipitäen 100 kg naisenergiaa Eduskunnan puhemiehen pöntössä, ja vaikka "tästä ei sitten puhuta", eduskuntatalon tukirakenteita jouduttiin Uosukaisen vuoksi päivittämään tämän päivän vaatimuksia silmällä pitäen. Siinä sivussa Uosukainen sai tahtonsa läpi eduskunnan lisärakennuksesta. Riitta Uosukaisella on hirvittävän suuri suu ja hänen kimeänkailottava äänensä saa aikaan vihlontaa ja päänsärkyä muissa paikallaolijoissa, joten Uosukaisen mielipiteet tulevat hyväksytyiksi useimmiten varsin nopeasti. Ainoastaan Karjalan palauttamiskysymyksessä Uosukainen ei onnistunut mobilisoimaan armeijaa liikekannalle, mitä hän pitää suurena henkilökohtaisena tappiona ja tästä syvästi katkeroituneena vetäytyi eduskunnasta kotiseudulleen Imatralle. Uosukainen on Suomen ensimmäinen naispuolinen valtioneuvos, mitä pidetään yleisesti suurena loukkauksena koko naissukupuolta kohtaan.

Riitta Uosukainen katselee kaihoisasti Olli-Pekka Heinosen perään.

Liehuva liekinvarsi[muokkaa]

Poliittisen uransa kiihkeimpinä vuosina Uosukainen julkaisi kirjan Liehuva leikinvarsi tarkoituksenaan pönkittää pyrkimyksiään tasavallan presidentiksi. Kirjasta mm. selvisi, että Uosukainen oli harrastanut seksiä aviomiehensä Topi Uosukainen kanssa! (Julkaistu myös Imatran paikallislehdessä.) Tämä aiheutti hämmennystä ja järkyttyneisyyttäkin lukijoissa, sillä Uosukaisen luultiin varsinkin omissa piireissään noudattaneen aitoporvarillista rituaalia etuoikeutetusta salamasta syntymisestä, josta varsinkaan mitään ei asianomaisen itsensä taholta ole syytä julkisuuteen tuoda. Muutoin kirja oli varsin tavanomainen poliittinen pamfletti, jossa selkäänpuukotuksia jaettiin tavanomaisin pahansuopaisin metodein.

Hampaaton mätisäkki[muokkaa]

Kuten edellä kävi ilmi, Riitta Uosukainen piti itseään pätevimpänä presidenttiehdokkaana sitten P.E. Svinhuvudin päivien. Ukko-Pekan aikoihin Karjalan luovuttaminen Neuvostoliitolle ei olisi tullut kysymykseenkään ja Uosukaisen tärkein teema oli ajaa Karjalan pikaista palauttamista Suomelle.

Olli-Pekka oli Riitan erityisessä suosiossa.

Imatralla asuvana Uosukainen paheksui sitä ryssän hajua, joka aika-ajoin rajan takaa häiritsi hänenkin herkkää hajuaistiaan ja siksikin halusi rajaa siirrettävän lähemmäs Uralia. Sittemmin selvisi, että hajuun syypää olikin aviomies Topi, joka kävi Riitalta salaa rajakauppaa hakemalla halpaa bensiiniä Svetogorskista Venäjän puolelta tuoden samalla ryssänhajun vaatteissaan. Asian tuleminen ilmi kävi kohtalokkaaksi Uosukaisen presidenttipyrkimyksille ja hän vetäytyi paukuttamaan nuijaa eduskunnan istuntosalissa. Sittemmin vaalikausien vaihtuessa Riitta Uosukainen on nähnyt hyväksi vetäytyä eduskunnasta pois, koska hänellä ei ole ollut annettavaa yhtä laajamittaisesti ja leveällä rintamalla kuten aikaisemmassa elämässään. Itse asiassa Riitta Uosukainen on nykyisin varsin vaitonainen ja näkymätön henkilö; ehkä hänet tunnetaan enää ainoastaan Imatran paikallisessa seurapiirielämässä.

Katso myös[muokkaa]

  • Toivo Uosukaisen paljastukset (1973)
  • Riitta Uosukainen lähentelee Olli-Pekka Heinosta, joka pakenee eduskunnasta Yleisradioon
  • Ääniä vesisängystämme. Riitan ja Topin opetusvideo ujoille ja kaksinaismoralisteille (1995)
  • Karjalanpiirakka