Ralli

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ralli (engl. rally) on haalariasuisten nuorehkojen miesten tapa hakea itselleen huomiota. Myös ralliauto on tarpeellinen, koska ilman sitä ei synny tarvittavaa ääntä ja meteliä. Lisäksi tarvitaan kosolti rahaa.

Usein ralliautoilu alkaa perinteisestä pillurallailusta. Tämän vuoksi aloittelevat ralliautoilijat joutuvat kustantamaan kaiken itse, joten usein tässä vaiheessa kuljettajat ovat nälkiintyneitä ja kulkevat huonoissa vaatteissa. Kela maksaa aloitteleville rallikuljettajille ns. starttirahaa toimeentulotueksi. Lisäksi Tommi Mäkisen Rallikoulu antaa ilmaisia oppitunteja liukkaan kelin hallinnasta sekä ajoradalla, järvenjäällä että Sokos Hotel Virussa.

Liian suurta tilannenopeutta ajava auto herättää palvontaa. Monet ovat valmiita jopa maksamaan siitä että pääsevät näkemään liian lujaa ajavia autoja.

Rallikoulussa otetaan runsaasti rallikuvia, joita uudelleen ja uudelleen työstämällä vältetään homman valuminen reisille.

Arttu Vanne on rallikuvien ammattilainen.

Kielikurssi[muokkaa]

Aloittelevien rallikuljettajien kielenhuoltoon on kiinnitetty yhä enemmän huomiota, koska julkinen esiintyminen edellyttää englannin kielen sujuvaa hallintaa. Tämä ei ole ollut läheskään aina itsestäänselvyys. Kielikurssit nykyisin järjestetään lähes yksinomaan Viru-hotellissa, koska Suomessa on vaikeaa löytää sopivaa paikkaa ääntelemisharjoituksille, eivätkä opettajat edes suurta korvausta vastaan tahdo lähteä erämaihin.

Sponsorit[muokkaa]

Rallikuljettajien menestyäkseen on onnistuttava saamaan itselleen sponsoreita, jotka tukevat rallikuljettajia taloudellisesti. Sponsoreiden saanti edellyttää menestystä ensimmäisissä kilpailuissa, joten on ensiarvoisen tärkeää, että menestystä tuoreelle kuljettajalle tulisi heti alusta alkaen.

Hyvin usein kuitenkin käy niin, että ympyrää pihassaan ajava nuori lupaus jumittuu jokamiesluokan katkuiseksi pilotiksi ajelemaan jääratoja ja hiekkahautoja. Jokamiesluokassa taloudellinen menestys on useimmiten erittäin vaatimatonta, mutta palkitsevaa, sillä jaetaanhan jokamiehenluokassa Suomen arvoikkaimpia palkintoja autourheilussa.

Tehdastallit[muokkaa]

Nousujohteinen rallikuljettaja päätyy lopulta tehdastallin peilisaleihin ja nilkkaan asti upottaviin kokolattiamattoihin. Menestyvästä maailmanmestaruuksia useita kertoja peräjälkeen voittavasta rallikuljettajasta tulee helposti öykkäröivä mulkku, jonka siittiöt karkailevat usein tahattomasti pärskähdellen täysin ennalta-arvaamattomasti.

Aktiiviuran jälkeen[muokkaa]

Menestynyt rallikuljettaja vetäytyy hyvin ansaitulle eläkkeelle jo usein ennen 45. ikävuottaan, jolloin viimeistään irtaudutaan menneistä ja hankitaan omaan käyttöön helikopteri. Eläköitynyt rallikuski tarvitsee helikopteria mm. seuraaviin seikkoihin perustuen:

  • Helikopteri auttaa mukavasti oman status-loiskiehuntaimagon ylläpitämisessä aktiiviuran jälkeen.
  • Helikopterista käsin on hauskaa seurata, kun värikkäät ja teipatut autot ajavat mutkaisia maanteitä liian suurella tilannenopeudella.
  • Helikopteri on menestyneelle ralliautoilijalle myös itseisarvo.

Rallikuljettajien työn vaarallisuudesta johtuen ammatin palkkatulojen sekä eläkkeiden verotus on varsin kevyttä ellei peräti olematonta. Suomen valtio tukee kansallisten rallikuljettajien massamuuttoa Monacoon ja muihin veroparatiiseihin, koska tyhmät suomalaiset eivät muuten ymmärtäisi yhden ammattiryhmän lempeää verokohtelua.