Prefektionismi

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoitsijat kuriin panssarivaunuilla.

~Jussi Halla-aho

Prefektionismi (lat. praefectus) tarkoittaa psykologiassa joko halua tehdä asiat mahdollisimman stoalaisen perinteen tapaan antaen tehtävät sotilastehtäviä hoitaville viranhaltijoille. Lisäksi se tarkoittaa psykologsta asennetta siitä että tämänlaista asetelmaa kuuluu tavoitella. Prefektionismin patologiseen eli epäterveenä pidettyyn muotoon kuuluu uskomus, että mitään virkamieskoneiston ja sotilaallisen käsittelyn ulkopuolista yhteiskunnallista osaa ei voida hyväksyä. Demokraattisessa yhteiskunnassa prefektionistit ovat tärkeitä henkilöitä, koska heistä muodostunut ihmisjoukko saattaa päättää kenestä populistista tulee uusi presidentti..

Tavallinen prefektionismi saa mielihyvää siitä, että hän saa delegoida tehtävänsä ulkopuoliselle viranhaltija-ponnistelijalle. Neuroottinen prefektionisti on sen sijaan kyvytön nauttimaan elämästään, koska siinä on aina joitain pieniä valintoja joita viranhaltijat eivät ole kellottaneet.

Neuroottisen prefektionistin tunnistamiseksi on hyvä tietää että prefektionisti on kiinnostunut normeista (standards) ja järjestyksestä (order), ihmisten ja kansakuntien välisistä suhteista (relationships). He ovat lisäksi usein ahdistuneita (anxiety) ja heillä on taipumusta viivyttelyyn (procrastination). Ratkaisuksi prefektionismin ihmiselle ja ihmiskunnalle tuomiin vaikeuksiin on ehdotettu ns. utopia "malliyhteiskunnasta Ahvenanmaalla". Prefektionistit voitaisiin laittaa ahvenanmaalle ja katsotaan minkälainen malliyhteiskunta siitä syntyisi.

Katso myös