Polkupyörä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AA 6041 020.jpg
Kaksipyöräisiä
liikenteenvaarantimia

”Polkupyörän käytön oppimisessa kovimmille ottaa asfaltti

~Tuntemattoman lapsen suusta
Henkilöauto, taukki, linja-auto, bussi ja polkupyöräilijä ryhmäkuvassa. Onnettomuus on väistämätön.
Joskus polkupyörällä ajamisen opettelu kiristää pinnaa. Mutta kun sen on oppinut, sitä ei kuulemma koskaan unohda. Taidon unohtaa heti, mutta traumat jäävät.
Polkupyöräilyn vastainen julistus Autoliiton julkaisemassa mainoksessa

Polkupyörä eli tunnetulta nimeltään putkikameli (lat. Putkes kamelos) on kaksipyöräinen ihmeellinen kapistus, jolla ihminen kuljettaa itseään paikasta toiseen. Polkupyöriä käyttävät pääasiassa kolme ihmisryhmää: kaupunkilaiset, vanhukset maalla ja kaikki, jotka eivät ole löytäneet autoilun riemua ja pystyvät siksi vielä siirtämään itse itseään (=yleensä alaikäiset teinipojat).[1] Jos täysi-ikäinen mies polkee jostain ihmeen syystä polkupyörällä, hänellä ei ole naista ja/tai rahaa.[2] Polkupyöriä tapaa kaupunkiympäristössä pääasiassa junaradoilla ja satama-altaissa. Polkupyöriin sekaantuminen on laitonta ainakin Skotlannissa.[3]

Ylivertaisuus[muokkaa]

Polkupyöräkauppiaat olisivat maailman konkurssikypsin ryhmä,[4] jollei polkupyörillä olisi yhtä ylivertaista myyntivalttia muihin kulkuneuvoihin nähden: polkupyörän ajaja saa kulkea huomioimatta liikennesääntöjä ja -merkkejä.[5] Pyöräilijät saavat kulkea yksisuuntaista katua molempiin suuntiin, heidän ei tarvitse pysähtyä punaisissa liikennevaloissa ja, jos heillä on kannettava mp3-soitin mukana, he saavat olla tyystin havainnoimatta muuta liikennettä.[6] Polkupyörillä ei siksi kannatakaan ajaa pyöräteillä, koska joku taukki voi milloin vain läimäistä autonsa oven pyöräilijän eteen.[7] Yksi pieni haittapuoli polkupyörässä on: sillä ei ole Jumalan ojentamaa taivaallista lupaa ajaa jatkuvaa ylinopeutta.[8] Polkupyörät eivät siksi ole kovin tappavia, toisin kuin moottoriajoneuvot, joita Jumala käyttää vapauttamaan sieluja maanpäällisestä kärsimyksestä.

Varusteet[muokkaa]

Polkupyöräilijän on metsässä käytettävä kypärää.[9]

Polkupyörän tarpeellisiin varusteisiin kuuluu jo mainitun mp3-soittimen lisäksi soittokello, jolla kuuluu härnätä turisteja, jotka toikkaroivat pyöräteille. Vapaavalintaisiin varusteisiin kuuluvat kypärä (jos ajaa sotatoimialueella tai metsässä), kirkkaat hanskat (joiden keskisormessa kannattaa olla heijastin) ja lukko. Lukon hankinta on hieman kyseenalaista, sillä lukko provosoi polkupyöriä, ja ne saattavat suuttua. Kaupasta tullessasi huomaat, että pyörä on karannut ja jättänyt sinulle vain renkaan. Lukon hankkiminen lisää paperiliitinten kysyntää, joten lukko on kansantaloudellisesti ihan oiva sijoitus. Polkupyörän tehojen kasvattamiseen suositellaan lisäksi turboahdinta.

Pyörätiet[muokkaa]

Polkupyöriä varten on myös tehty lukuisia teitä. Huhutaan, että niiden alkuperäinen tarkoitus olisi ollut toimia eräänlaisina ajoteinä polkupyörille, mutta moisen väittämän voi huomata vääräksi jo pelkästään katsomalla pyörätietä ja tarkkailemalla sen liikennettä. Pyöräteitä eivät käytäkään pyöräilijät, vaan jalankulkijat! Vaikka vieressä olisi tyhjä jalkakäytävä, jalankulkijat kävelevät noin 90% todennäköisyydellä juuri pyörätietä pitkin. Ilmiön syytä ei tiedetä, mutta sen seurauksena jalkakäytävät täyttyvät pyöräilijöistä, ja pyöräilijät saavat lukuisia negatiivisia kommentteja osakseen, erityisesti ylipainoisten vanhojen naishenkilöiden taholta. Tämän vuoksi pyöräilijöitä kehotetaan ajamaan pyöräteillä, vaikka ne olisivatkin mustanaan kävelijöitä.

Katso myös[muokkaa]


  1. Jotka polttavat ketjussa.
  2. Vaikka polkupyörät tunnetusti myydäänkin polkuhintaan.
  3. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200710266770605_ul.shtml
  4. jolloin heillä olisi pinna kireällä.
  5. Moni muu kyllä menee menoa katsellessa henkisesti lukkoon.
  6. Muilla sitten onkin pumppu kovilla.
  7. Polkupyöräilijäkään ei siksi voi vain jäädä lepäämään laakereillaan.
  8. Vaan päästäkseen paikasta toiseen polkupyöräilijän on pidettävä pyörät pyörimässä melko pitkän aikaa.
  9. Muulloin riittää venttiilihattu.