Piha ja puuhatarha

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

”Oletko pitänyt puskasi kunnossa?”

~Ilkka Kanerva

Kirsi.piha.jpg

Piho jouko.jpg

Jouko Piho Kirsi Piha

Piha on alue, joka kikattaa ja hymyilee typerästi ja puhuu tyhmiä. Kysymyksessä tällöin on tietenkin Kirsi Piha. Monikossa pitää varoa, etteivät Kirsi Pihat sekaannu Jouko Pihoihin. Piha tarkoittaa myös välitöntä aluetta asuinrakennuksen välittömässä läheisyydessä eli sen ympärillä. Pihalla on usein käytävä tai käytäviä, joita reunustavat laaja-alaisemmin pihanurmikot, puut, pensaat ja muut istutukset. Viime vuosina pihan ja puutarhan ulkonäköön on kiinnitetty usein entistä enemmän huomiota. Pihan omistavat henkilöt siten näkevät kovasti vaivaa tehdäkseen mieleisensä puutarhan, jolla

  • osoitetaan sanoitta ja varauksitta oman varallisuuden ja todellisen tyyli -ja kauneudentajuttomuuden taso
  • tehdään naapurit kateellisiksi(tärkeintä)
  • velkaannutaan kuin varkain ja vaivihkaa

Pihasuunnittelua tekevät astronomit, jotka suorittavat maaperä -ja infrastruktuuriarvioita ja tämän pohjalta ehdottavat puutarhanhaltijalle mitä puutarhalle pitäisi tehdä, jotta se olisi viihtyisä ulko-olohuone. Piha-astronomien työ on luovuuden rajoilla tasapainoilua ja referenssejä on saatavilla rajoitetusti.

Nestekaasugrilli ja puutarhamaja[muokkaa]

Suuri kysymys aina ja erikseen on, halutaanko puutarha kätkeä vaiko tuoda esiin. Alan teollisuus on joka tapauksessa kehittänyt kilvan tuotteita, joita tulevaisuuden puutarhaihminen voi pihaansa hankkia. Yksi suurimmista kysymyksista on, mitä tehdä kulloinkin nestekaasugrillille. Nykyisenä ruostumattoman teräksen etsikkoaikana nestekaasugrillin tehtävä on ensisijaisesti luoda vakauden ja varmuuden leima haltijalleen. Se on ikäänkuin onnistuneen pihaviihtyvyyden ehto ja kulmakivi.

Nestekaasugrilli huolimatta ruostumattoman teräksen suosiosta halutaan usein "maisemoida", jolloin se ei hallitse koko puutarhan infrastruktuuria
Puutarhamajassa ruostumattoman teräksen suosio saa kuitenkin näkyä aivan eri tavalla, kuten kuva asian osoittaa

Puutarhamaja kuuluu nykyiseen puutarhaan siinä missä ulkohuone eli huussi entisaikoihin oli välttämätön pihanperän perustarve. Puutarhamaja on rentoutumisen tyyssija kesäillan leppeydessä ja näin sen varustetasosta ei ole sopivaa tinkia. Kunnon peruspihamaja käsittää ainakin seuraavat mukavuustekijät:

  • Pihakeittiö
  • Nestekaasujääkaappi
  • Ilmastoitu wc
  • MP3-soitin
  • Tietoliikenneyhteydet
  • Taulu-tv ja dvd-soitin(tallentava)
  • Nestekaasutoiminen lämmitin, jolla syksyä voidaan mukavasti jatkaa vaikka talvi yllättäisikin

Puutarhamajassa kannattaa suosia ajattomia ja kestäviä materiaaleja. Ruostumaton teräs kuuluu olennaisesti nykyaikaisen puutarhamajan varustukseen.

Rakennelmat ja "special effects"[muokkaa]

Pihamaan perusmukavuudet toimiakseen täydellisesti tarvitsevat myös silmänruokaa. Rautakaupat ja sisustusliikkeet tarjoavat nykyään runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja valmisratkaisuja kuluttajille. On kuitenkin tässä yhteydessä todettava, että suurinta mielihyvää pihasisustajalle synnyttää oman luovuuden esineellistyminen. Päivänselvää on, että tässäkin erikoisliikkeiden ja ammattiauttajien apu on silloinkin ensiarvoisen tärkeää. Nykyajan pihamaille rakennetaan usein valleja ja aitauksia, jotka helposti pystytetään mielikuvituksettomista valmisvallikivistä.

Perinteinen kiviaita on hieno elementti, kun sitä osataan koristella urbaanisti mm. muovikanistereilla ja alumiinikattiloilla
Myös erilaiset arkielämän käyttöesineet oikein sijoiteltuina luovat jännittäviä efektejä aikaansa seuraavan ihmisen puutarhaan

Pihan ja puutarhan rakentaminen ulko-olohuoneeksi on vaativaa ja aikaavievää ja vaatii useiden vuosien kärsivällistä ja pitkäjänteistä työskentelyä, ennenkuin edes jonkinlaisia tuloksia on nähtävissä. Tulos on tekijälleen useimmiten sitäkin palkitsevampi. Mikä onkaan rentouttavampaa, kuin kesäillan hämärtyessä nauttia lasillinen parempaa viiniä tahi konjakkijuomaa pihamajan hämärissä. Pihamajan varustetason ollessa edelläkuvatun kaltaista iltaa voi viettää hyvinkin myöhempäänkin syksyyn. Kun valo pihalta katoaa, voi puutarhamajassa laittaa juhlavalaistuksen päälle ja seurata maailmanmenoa online-reaaliajassa joko tietokoneelta tai taulu-tv:n välityksellä.

Katso myös[muokkaa]