Pietarsaari

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fenno-swede-flag.jpg Denna artikel innehåller för lite material på det andra inhemska språket!
Hjälp SFP genom att fylla i mer!
Joku kirkko Pietarsaaressa. Wikipedian nörttien mukaan kuva kirkosta on pakollinen osa paikkakunta-artikkelia

Pietarsaari (ruots. Jakobstad), (ven. Пиетасаари tai Якобстад) eli Jeppis on Pohjanmaalla sijaitseva Ruotsin siirtomaa, josta johtuen noin 98% Pietarsaaren asukkaista on ruotsalaisia tai ainakin puhuvat äidinkielenään ruotsia.

Pietarsaari on kuuluisa urheilusta, ja kaupungissa onkin noin 250 eri urheiluseuraa, joista kuuluisin on jalkapalloseura FF Jaro, joka tiettävästi käyttää ainoastaan afrikkalaisperäisiä orjia pelaajina[1].

Pietarsaaren kansallisurheilu ei kuitenkaan ole jalkapallo, vaan pilluralli, jota voivat harrastaa kaikki, joilla on käytettävissä auto tai jokin muu kulkuväline[2]. Pietarsaaren pilluralliskenessä vallitsevat kuitenkin ympäröivälle rallikulttuurille vieraat, yksinkertaistetut säännöt: se joka saa eniten pillua reitin varrelta voittaa.

Historia[muokkaa]

Nuuskaa

Pietarsaari on kehittynyt tupakkakaupungista nuuskakaupungiksi. Nuuskaa ei kaupungissa enää valmisteta, mutta Pohjoismaiden ainoa Nuuskaseminaari sijaitsee Pietarsaaressa. Nuuskaseminaari kokoontuu säännöllisesti keskustassa sijaitsevalla kauppatorilla.

Ministeri Astridin suojelema Nuuskaseminaaari on mällihuulisten etujärjestö. Paikallinen tapa on laittaa kuriiri Viking Isabellalle, joka tuo pyöreitä purkkeja ympäristön huoltamoyrittäjille "tiskin alta" myytäväksi. Pietarsaaressa on suomenkielisille varattu omat asuinalueet hieman sivuun jotta eivät häiritsisi RKP:läisten sumfatirallan laulamista läpihuutojuttuine nuijittujen valtuustokokousten jälkeen.

Teollisuus[muokkaa]

Pietarsaari on perinteisesti ollut teollisuuskaupunki. Aikoinaan kaupungin suurin työnantaja oli nuuskaa valmistanut tupakkatehdas. Tupakkatehdas lopetettiin vuonna 1996, ”kannattamattomana”. Eräiden lähteiden mukaan Lähde? Suomen EU-jäsenyydellä ja nuuskan myyntikiellolla voi olla osuutta asiaan.

Tänä päivänä kaupungin suurimpia teollisuuslaitoksia, työnantajia ja suurimpia saastuttajia lienevät:

Nähtävyydet[muokkaa]

Pietarsaaren ehkä kuuluisin nähtävyys, maantie joka vie pois sieltä

Pietarsaaressa on ainoastaan yksi nähtävyys. Se on rantatiellä sijaitseva "◀ Karleby Kokkola 39 km" -liikennemerkki. Kyseinen nähtävyys on jokaisen pietarsaarelaisen luokkaretken perinteinen kohde. Jo pienestä pitäen käyvät vanhemmat näyttämässä kylttiä jälkikasvulleen sanoen: "titii e Kokkula!".[5]

ABC[muokkaa]

Pietarsaareen on avattu ABC huoltoasema joulukuussa 2011. ABC:lla saattaa tavata iltaisin paljon teinityttöjä ja mopopoikia, sillä Pietarsaaren Mc Donald's on kieltänyt pääsyn alle 18-vuotiailta kello 18.00 jälkeen[6].

ABC on myös keskittynyt pillurallin huippupaikaksi, sillä ABC:n pihalla on ylisuuri rekkaparkki, missä on hyvä vetää donitsia[7].

Punaisten lyhtyjen alue[muokkaa]

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Punaisten lyhtyjen alue.

Pietarsaaresta löytyy myös ns. "Punaisten lyhtyjen alue", joka sijatsee Pietarsaaren satamassa. Satamassa käy laivoja noin kerran kuussa, mutta kuitenkin sieltä löytyy tuollainen satamakaupungille tyypillinen alue.

Turisteille kerrottakoon, että asiaton oleskelu satamassa on kielletty liikennemerkeillä ja ne "punaiset lyhdyt" ovat oikeasti etuajo-oikeutettua trukki-, lastaus-, huolinta- ja ahtausliikennettä ohjaavia liikennevaloja.

Kulttuuri[muokkaa]

Suomenruotsalaisuus[muokkaa]

Kaupunkina Pietarsaari on ylpeä kaksikielisyydestään ja monikultuurisuudestaan. Niinpä kaupungissa järjestettiin kesällä 2014 Suomen ja koko maailman pohjoisin "Ole ylpeä kaksikielisyydestä" - tapahtuma[8][9]

Musiikki[muokkaa]

Pietarsaari on kuuluisa vilkkaasta musiikkielämästään. Kaupunkia kutsutaan myös Suomen Liverpooliksi[10], koska kaupungin nykyiset, uudet ja myös toistaiseksi tuntemattomat bändit edustavat kaikkia tunnettuja ja myös tuntemattomia musiikkityylejä.

Maailmalla tunnetuimmat Pietarsaaressa esiintyneet bändit/artistit ovat ehkä Dingo (kiersi 1980-luvulla jokaisen Suomen kunnan), Irwin Goodman (ei välttämättä tiennyt missä oli esiintymässä) sekä jokin paikallinen bändi (oli enemmän kännissä kuin koko yleisö yhteensä).

Nimekkäistä esiintyjistä (koskien koko maailmaa) Lähde? tulee mainita myös vaasalainen Klamydia, joka teki historiansa ensimmäisen keikan Pietarsaaressa[11]. Sekä yhdysvaltalainen Toto, joka esiintyi vuoden 2013 maailmankiertueellaan maailman suurimmilla stadioneilla ja heitti myös yhden stadionkeikan Pietarsaaressa [12][13].

Kuuluisia pietarsaarelaisia[muokkaa]

Triviaa[muokkaa]

  • Wikipedian nörttien mukaan Suomessa on yhteensä 336 kuntaa ja Pietarsaari on 91,73 km² pinta-alallaan Suomen 325:ksi suurin kunta [17]. Eli Suomesta löytyy vain 11 Pietarsaarta pienempää kuntaa, tai jos Abborrelandiaa ei lasketa niin niitä on vain kuusi.
  • Wikipedian nörttien mukaan Pietarsaari on Suomen 15. suurin kaupunki, jos huomioidaan väestöntiheys (222,83 hlö/km²)[18] (Tosin EU:n systeemien mukaan kaupungin väestöntiheys pitää olla vähintään 500 hlö/km² ja asukasluvun vähintään 50 000)[19].

Viitteet[muokkaa]


Location of Pirttilahti in Finland.png Tämä kunta ei näy tiekartassa.
Laajentamalla sitä pystyt saamaan sen takaisin kartalle
.