Pienempi kuin kolme

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”I <3 u”

~Ensimmäinen tunnistettu "pienempi kuin kolmonen", löydetty 2000-luvulla Jarmon kännykästä


<3 (luetaan "pienempi kuin kolme") on matemaattinen käsite, jonka mielenkiintoisiin ominaisuuksiin on ajan mittaan liitetty vahvoja tunteita. Siksi esimerkiksi lähettämällä rakkauden kohteelle viestin "2" on kohde kokenut usein vilunväreitä.[1]

<3 on siitä käytännöllinen lukusarja, että se koostuu positiivisista kokonaisluvuista 1 ja 2. Ne ovat kaikki jaottomia lukuja,[2] eli jos niitä jaetaan kokonaisluvuilla, syntyy pakosti murtoluku. Tämä ominaisuus kertoo siitä, että henkilön kokema tunne ei ole jaettavissa, vaan että rakkauden kohteen on siksi oltava ainutlaatuinen.

Lisäksi <3 koostuu luvusta 0, jota voidaan jakaa miten paljon tahansa, ilman että se muuttuu. Tämän katsotaan symbolisoivan sitä, että matemaattisesti ajateltuna tunnetta voidaan jakaa kohteelle ikuisesti, ilman että se lainkaan kuluu.

<3 koostuu myös äärettömästä määrästä miinusmerkkisiä lukuja, jotka eivät ole ns. luonnollisia lukuja. Tämä ei matemaattisesti tarkoita sitä, että tunne olisi jotenkin negatiivinen. Sen katsotaan sen sijaan viittaavan siihen, että tunne on niin ylimaallinen, että sitä ei voi tavallinen, luonnollinen, logiikka ymmärtää.

Viitteet[muokkaa]

  1. Koska hän joko on yhtynyt tuohon voimakkaaseen tuntemukseen, joka "kakkoseen" liittyy, tai koska hän ei ole yhtynyt siihen lainkaan.
  2. 2 on lisäksi alkuluku. Muut eivät.
Math sqrt.svg Tämä matematiikkaan liittyvä tynkäartikkeli kaipaa eksponentiaalista kasvua.
Laventamalla artikkelia saat yhtäsuurusmerkin taakse mukavammat potenssit.