Peru

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koska tiedämme sinun olevan kirjoitustaidoton alapäähuumorin ystävä, annamme sinulle heti aluksi linkin artikkeliin pieru, jonne yrititkin päästä.
Stop crap.png Tämä artikkeli on merkitty parannettavaksi välittömästi, koska sen sisältö tai aihe on kakkaa.
Voit auttaa Hikipediaa muokkaamalla artikkelia paremmaksi.
Jos parantaminen ei kiinnosta ketään, artikkelille käy huonosti. Teksti on ollut kakkaa jo maaliskuusta 2008.
Perulaiset piereskelevät paljon saadakseen ilman sakeammaksi. Kuvassa perulaisten suolistokaasut ovat selvästi havaittavissa.
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...Perun matkojen peruminen ei käykään noin vain!

Peru on valtio Etelä-Amerikassa. Perun perukoilla sijaitsee maailman korkeimmalle patoutunut nousuvesilätäkkö, joka kantaa nimeä Titicaca-järvi. Perun räkäinen pääkaupunki on nimeltään Lima ja sillä on ystävyyskaupunki nimeltään Limassol Kyproksella.

Historia[muokkaa]

Perun löysivät intiaanit vuonna 1492 etsiessään meritietä Intiaan. Tyynimeri oli vielä tuollon reuna-aluetta, jonne ei uskallettu lähteä suin päin purjehtimaan, joten merimatkailua aivan yleisesti harrastettiin rantoja kiertämällä. Näin on ymmärrettävää, että Intian löytymisellä Amerikan mantereelta käsin oli omat pikku ongelmansa. Intiaanit asettuivat siksi Peruun ja kuoppasivat samalla aikeensa etsiä Intiaa sen paremmin. Muutaman vuosituhannen aikana he rakensivat Peruun sekä temppeleitä, että ottivat hyötykäyttöön nykyäänkin varsin yleisesti käytetyn juureksen, perunan. Perulaiset intiaanit palvoivat mielellään aurinkoa, koska aurinko paahtoi iholle miellyttävän rusketuksen ja tämä puolestaan kohotti heidän itsetuntoaan. Perussa sijaitsee edelleen kuuluisa Auringon temppeli, joka toiminnassa aina muulloin kuin mahdollisten auringonpimennysten aikana. Aurinkomatkat-matkatoimisto järjestää iloisia seuramatkoja Auringon temppeliin. Jossakin vaiheessa Peruun ilmestyivät espanjalaiset ja ottivat komennon käsiinsä. Vallankaappaus ei ollut veretön, mutta tuolloin ei vielä jaettu kansainvälistä oikeutta, joten espanjalaisten mahdollisesti tekemät rikokset ovat vanhentuneet.

Nykyaika[muokkaa]

Tarkasteltaessa Perun nykytilaa on todettava, että maassa vallitsee äärimmäisen huono yleinen hygienia. Vesi- ja viemäriverkosto on sekä maaseudulla että varsinkin kaupungeissa kovin alkeellinen. Tämä puolestaan aiheuttaa erilaisten haitalliseksi luokiteltujen jyrsijöiden (mm. rotat) suuren esiintymistiheyden. Tämä puolestaan merkitsee helposti tarttuvia sairauksia. Olo on siis sama kuin New Yorkissa. Perun ilma on ohutta ja kansalaiset tästä syystä piereskelevät paljon saadakseen ilmanalan sakeammaksi. Satunnaiset matkailijat ovat huomanneet, että Perussa on helppoa sananmukaisesti kulkea pää pilvessä.

Politiikka[muokkaa]

Perun politiikka on vastakohtien sävyttämää, kertovat viisaat. Maan politiikka on 1990-luvun jälkeen pysynyt poissa loistavalta polulta. Perun merkittävin populistiliike on Perusperulaiset, jotka haluavat tehdä Perusta jälleen perustavanlaatuisen voimatekijän inkakeisarinna Keikon komennossa.

Elinkeinot[muokkaa]

Perulaiset elävät lähinnä perunanviljelystä ja korruptiosta. Turistit kylvävät maahan rahaa kiipeillessään ylösalas Andien rinteitä. Perusta rahdataan tonneittain perunoita laivoilla Ranskaan, jossa paikalliset tulliviranomaiset ja elintarviketeollisuuden työntekijät muuttavat ne tuotapikaa ranskalaisiksi perunoiksi. Kuten kaikki tietävät, rapeat ranskalaiset ovat puolestaan Ranskan tärkein vientiartikkeli Euroopan Unionin alueella.

Tunnettuja perulaisia[muokkaa]

  • inkat
  • Mario Vargas Llosa, kirjallisuuden nobelisti
  • alpakat Myös suomessa alpakka on tärkeä eläin.Ne edustavat sitkeyttä, pahuutta vastaan puolustautumista ja hellyyttä. Vanhan kansantarinan mukaan alpakat pitivät torilla pidot, joissa ne pitivät huolta toisistaan ja ihmislapsista. Sitten kun pahuuden sotilaat marssivat heitä päin, alpakat yrittivät häätää heidät pois, mutta lopulta alpakat lähtivät pois torilta suojatakseen lapsia. Sen jälkeen ne menivät aurinkoiselle niitylle missä ne jatkoivat rakkauden levittämistä koko maailmalle.
  • öh... mmh...
  • César Vallejo, lievästi härömielinen runoilija; ennusti kuolemansa oikein
  • no...
  • luult. Carlos Castaneda (alk. oik. Carlos César Salvador Arana Castañeda, mahd. ei kumpikaan), kalifornialaistunut maaginen realisti ja sluibaaja, myöh. seksuaalirikollinen, oman näkemyksensä mukaan oli Brasiliasta
  • Ollapa Humalassa, presidentti
  • Keiko Fujimori, presidenttityrkky