Pendolino

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Pendolinojen onnistunut kytkentä. Hetken jo näytti siltä, että juna joutuu lähtemään aikataulussa, mutta italialainen tekniikka pelasti onneksi tilanteen.

Pendolino eli Sm3 (Sähkömutteri 3) on VR:n paras juna heti Lättähatun jälkeen. Se on lunastanut kaikki suuren yleisön odotukset ja on yhtä lailla aina myöhässä kuin muukin VR:n kalusto.

Historia[muokkaa]

Pendolinon kehitys alkoi, kun VR:n johto halusi lisää nopeutta ja luokkajakoa junamatkustamiseen. Visiona oli, että Pendolino ei olisi koskaan myöhässä, ja se kulkisi 420,666 kilometriä tunnissa, mikäli yhtiön johto näin haluaisi. 70 prosenttia matkustajista olisi Nokian tai Fortumin työntekijöitä, jotka matkustaisivat Pendolinon kolmessa luokassa:

  • Kusiness-luokka
  • Katolla-luokka
  • Karjalauma-luokka


Pendolinon suunnittelu ja rakennus[muokkaa]

Italialainen junainsinööri koeajamassa Pendolinon prototyyppiä.

Uuden junan suunnittelu annettiin italialaisille, jotka ovat tunnettuja korkeasta teknologisesta laadustaan. Pendolinon suunnitellut työryhmä loi sille absinttipäissään tekniikan, jota ei voi korjata kirveelläkään, ja muotoilun, joka saa harakatkin nauramaan. Koeajossa Pendolinoja kuormitettiin 5 minuuttia +34 asteen helteessä ja tämän katsottiin antavan tarpeeksi tietoa junan suorituskyvystä Suomen paukkupakkasissa junan rikkoutuessa koeajon aikana ainoastaan yhdeksän kertaa.

Pendolinot rakennettiin orjatyövoimalla ja ne ovat kallistuvakorisia junia. Niiden käyttö on kallista ja käyttö kallistuu sekä runkokin kallistuu kurveissa väärään suuntaan, jotta Fortumin työntekijä oksentaisi ja siivoojasomali saisi työpaikan.

Tekniikka[muokkaa]

Pendolinon mullistava (kirjaimellisesti) uutuusominaisuus: satunnaiseen suuntaan kallistuvat istuimet ja kori.

Pendolinon huippunopeudeksi kaavailtiin 420.666 km/h. Tämän nopeuden saavuttamiseksi italialaiset olivat suunnitelleet asentavansa junien moottoriyksiköihin 600cc Fiatin moottorit. VR:n kuultua asiasta italialaiset humalassa puhelimessa möykättyään aikansa päättivät, että jos ei Fiatin moottori kelpaa, niin asennetaan finskien Pendolinoihin 18MW ydinreaktorit välijäähdyttimellä. Pitkän saunaillan päätteeksi osapuolet päättivät, että Pendolinoihin tulee Saab 900-auton turbomoottori ja junasta tulee takavetoinen.

Jarruongelmat olivat heti kättelyssä Pendolinojen ongelma. Sittemmin Pendolinoihin on asennettu uudentyyppiset jarrut, joiden ylikuumenemisen estojärjestelmät aiheuttavat jarrujen jäätymistä niin kesällä kuin talvellakin. Lisäksi turvalaitteistusta ollaan uusimassa niin, että junan kuljettajan nukahdettua juna ei suorita turhia hätäjarrutuksia vaan ensi tilassa suistaa itsensä kiskoilta muiden junien edestä pois.

Matkustusmukavuuksien lisääntyminen[muokkaa]

Uudet Pendolinot tarjoavat matkustajilleen unohtumattoman matkailuelämyksen. Kaikki yhteiskuntaryhmät ja -luokat on huomioitu matkustusmukavuutta ajatellen. Luokkien kolmijako valittiin parhaaksi konseptiksi toteuttamaan VR:n uutta brändiä nimeltään "Uusi Juna-aika".

Kusiness-luokka[muokkaa]

Kusiness-luokan junahenkilökunnan työasusteet on tehty mahdollisimman vähän provosoiviksi.

Kusiness-luokka on kiireisen ja krapulaisen liikemiehen tarpeisiin toteutettu matkustuskonsepti. Vaunujen penkit on suunniteltu niin, että konjakkilasin saa tukevasti asetettua käsinojalle tämän kuitenkaan estämästä junahenkilökunnan naispuoleisten edustajien takapuolien nipistelyä ja muuta seksuaalista häirintää. Kaikissa Kusiness-luokan vaunuissa on tupakointi pakollista ja lisäksi lipun hintaan kuuluu 50cl pullo Jägermeister-likööriä ja rajattomat sikailuoikeudet. Myös henkilökunnan uhkailu potkuilla ja seinille virtsaaminen ovat suosittuja kiireisten bisnesmiesten keskuudessa matkustettaessa Pendolinoilla.

Katolla-luokka[muokkaa]

Tämä matkustusluokka on kohdennettu ituhipeille ja opiskelijoille, mutta se on saavuttanut viime aikoina suosiota myös lapsiperheiden ja pikkujouluporukoiden keskuudessa huokeiden ryhmäalennusten ansiosta. Matkustus tapahtuu Pendolinon katolla, jonne on asennettu kahvat kyydissä pysymistä varten. Katolla-luokassa matkustava saa kokea henkeä salpaavia maisemia ja raitista ilmaa junan ajaessa suvisessa Räntä-Suomessa sekä vieläkin henkeä salpaavampia ja hiuksia hipovia paineiskuja junan ajaessa tunneliin. 25kV sähköpistorasia vakiona fööniä varten.

Karjalauma-luokka[muokkaa]

Karjalauma-luokassa matkustavat saavat nauttia tiiviistä tunnelmasta ja hyvistä tuoksuista. Tämä säästöluokan konsepti takaa, että matkustus on aivan varmasti huokeaa. 78 hengelle suunniteltuihin vaunuihin tungetaan 200 matkustajaa ja säädösten mukaisesti 50% vaunuihin otettavista matkustajista tulee puhaltaa 1.5 promillea konduktöörin alkometriin ennen kuin saa nousta junaan. Kaikissa Karjalauma-luokan vaunuissa on A-oikeudet. Matkustusmukavuutta luovat keski-ikäiset, kaljuuntuvat kaljamahaiset miehet, jotka örveltävät umpihumalassa, läträävät oluella ja tappelevat keskenään sekä muiden matkustajien kanssa. Lisäksi ilmastointi kaikissa vaunuissa on jumiutunut puhaltamaan täysillä +40-asteista ilmaa, joten talvipakkasillakaan ei tarvitse palella.

Liikennöinti[muokkaa]

Pendolinojen pääteasemia ovat:

Onnettomuudet Pendolinoilla[muokkaa]

Pendolino-onnettomuuksia on ollut kolme:

  • Ensimmäinen sattui, kun kiviukot halusivat sisään.
  • Toinen onnettomuus olikin paha; juna oli lähtenyt Koskenkorvan asemalta Helsinkiin, kun junalla ajettiin uutta kiertorataa. Kiertorata on rakennettu pidentämään matka-aikaa. Kiertoradan ylikäytävällä ExpressBus oli jäänyt puomien väliin, eikä pendolinon kuski ollut aivan täysin valveilla soviteltuaan sikanaamaria päähän viimeiset 50 kilometriä. Linja-autoon tuli pieni naarmu, mutta Pendolinon kolme ensimmäistä vaunua rusentuivat lähes täysin.
Pendolino vaurioitui vain lievästi onnettomuudessa.
  • Kolmas onnettomuus tapahtui uudella oikoradalla syksyllä 2006. Pojankoltiaiset olivat laittaneet Mäntsälän aseman kohdalla raiteille kolme kolikkoa, ja junan ajaessa niiden päältä kuljettaja menetti junan hallinnan sen ajaessa 25 km/h huippunopeutta. Heittelehtiminen jatkui aina Riihimäelle asti sillä seurauksella, että koko uusi oikorata meni mutkalle niin pahasti, että se alkoi viemään junia Lahden sijasta Riihimäkeen. Vähän ennen Riihimäen asemaa onnettomuus-Pendolino suistui raiteiltaan menosuuntaan katsottuna oikealle puolelleen ja pysähtyi Peltosaaren kaupunginosan liepeille jyrättyään 23 kerrostaloa, 18 omakotitaloa ja 5 leikkimökkiä. Nykyään, kun VR ei varojen puutteen vuoksi viitsinyt nostaa Pendolinoa takaisin raiteilleen, siinä toimii keskikaljaräkälä vaunuissa 4, 5 ja 6 sekä meriakvaario vaunuissa 7 ja 9. Vaunut 1, 2, 3, 8 ja 10 on varastettu.

Pendolino ja yksityisyydensuoja[muokkaa]

Mikäli yksilö haluaa käyttää Suomen perustuslain suojaamaa oikeuttaan matkustaa vapaasti ilman erillisperusteita Suomessa ja samalla yrittää nauttia perustuslain takaamaa yksityisyydensuojaa, niin tulee huomata, että tämä ei päde Pendolinossa. VR-Yhtymä Oy on sisäisellä työnjohdollisella ohjeellaan oikeuttanut palveluksessaan olevat blondit vaatimaan kausilipulla matkustavat esittämään "poliisiviranomaisen myöntämän henkilötodistuksen" ennen kuin matkustusoikeutta voidaan käyttää. Asiasta voi valittaa Jurvan kuntaan.

Aiheesta muualla[muokkaa]