Pelkosenniemi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelkosenniemen kulttuurimaiseman tavanomaisimpia maisemakuvia.

Pelkosenniemi on kunta Itä-Lapissa, liki Suomen kylmimpiä seutuja. Asukkaita Pelkosenniemellä on niin vähän ettei niitä riitä kuin korkeintaan puoliksi pitäjän rajojen sisään mahtuvia neliökilometrejä kohti. Niinpä maantieteellinen sijainti ja kulttuuri huomioiden Pelkosenniemi ei erotu olennaisesti muista naapureistaan. Kunta on kuuluisa korkeasta työttömyysasteestaan, kaikenikäisten sukupuoliriippumattomasta tupakanpoltosta ja runsaasta olutjuopottelusta.

Luonto

Pelkosenniemen luonto on pitkälti kaksijakoista; missä ei ole kiviä on suota, ja missä ei ole suota on kiviä. Pitäjän yleisin hyötykasvi on suopursu, sillä sitä kasvaa liki kaikkialla ehkä lukuunottamatta Pyhä- ja Luostotuntureiden keroalueita. Pelkosenniemen tunturit ovat lumihuippuisia vain talvisin. Suurimmaksi osaksi Pelkosenniemi on kuitenkin ikävää, karua ja ahdistavaa korpimaisemaa, jonka silhuettiin muutamat tunturit tuovat hiukan vaihtelua. Pelkosenniemen loputtomat joutomaat ovat herättäneet ajatuksia siitä, että alueelle voitaisiin hyvin aidata ja reservoida sekä Greenpeacen, kettutyttöjen että muiden kerrostaloluontoaktivistien ääriainekset opetus- ja kurinpitotarkoituksin. Pelkosenniemen talvinen luonto on usein elämys ja kokemus paikallisellekin asukkaalle ja vaikutuksen uskotaan reservaattia pohtineissa piireissä olevan kerrostaloluontoaktivistille vähintäänkin samankaltaisen. Pelkosenniemellä on erinomainen tilaisuus kokeilla eloonjäämisleikkiä ihan aikuisten oikeasti.

Ihmiset

Huolimatta syrjäisestä sijainnistaan ja vähäisestä väestöpohjastaan Pelkosenniemi on noussut kuuluisuuteen useista valtakunnan, -ja maailmanmainetta sananmukaisesti niittäneistä asukeistaan. Kuuluisin heistä eittämättä on Andy McCoy, joka ensimmäisenä pelkosenniemilähtöisenä kertoi aikoinaan suorassa televisiolähetyksessä tienanneensa kolkyttonnia. Samassa yhteydessä McCoy julisti kaikkien suomalaisten olevan juntteja. Vielä tuohon aikaan Andy McCoy ei todellakaan tiennyt oikeasti Pelkosenniemen ulkopuolisesta maailmasta yhtään mitään. Syynä tähän olivat McCoyn liiaksi polttamat suopursusätkät ja niiden aiheuttamat hallusinaatiot. Pelkosenniemen työtätekevä väestö on pääosin muualta saapuneita, koska pitäjän oma väestö näkee työttömyyskorvaukset parhaaksi toimeentulon lähteekseen. Matkailu -ja majoitusalan työntekijät ovat pääosin Virosta ja marjanpoimijat Thaimaasta.

Elinkeinot

Pelkosenniemi on ristiriitaista suomalais-saamelaista rajamaata, jossa toisaalta pätevät saamelainen vetäytymiskulttuuri sekä aitosuomalainen korpikommunismi. Molemmille ominaista on ansiotyön monimuotoinen ja vivahteikas vieroksuminen. Tupakanpoltto ja jahkailu sekä pahansuopaisuus ovat sitäkin voimakkaammassa roolissa arkipäiväisessä kanssakäymisessä. Tässä asiaintilassa Pelkosenniemen elinkeinot on pakotettu hoidettavaksi lähinnä valtiovallan toimesta. Edelläkuvatut työttömyyskorvaukset ovat merkittävä tulonlähde pitäjässä, minkä lisäksi turismi tuo alati ihmisiä siunailemaan Pelkosenniemen kurjaakin kurjempaa kyläkuvaa sekä loputtomia jänkiä ja rakkakivikoita - ja samalla jättämään turismirahoja pitäjään lähinnä juotujen oluttuoppien ja hotellimajoituslaskujen muodossa.

Kulttuuri

Useiden Itä-Lapin pitäjien tapaan Pelkosenniemellä kulttuuriin suhtaudutaan vihamielisesti, koska siitä ei tässä ahdingossa ja alakuloisuudessa koskaan ole mitään hyvää seurannut. Pitäjästä puuttuu varsinainen yläluokka, mikä aiheuttaa entistä enemmän viheliäisen rahvasväestön keskinäistä kyräilyä ja vihanpitoa. Kirjastossa luetuimpia teoksia ovat sarjakuvat sekä verovaroin tilatut 7 Päivää ja Hymy-lehdet. Toisinaan Kalle Päätalon kirjallista tuotantoa anastetaan lisälämmöneristystarkoituksin kotitalouskäyttöön.

Tulevaisuus

Pelkosenniemi kuuluu alueisiin, jotka valtiovallan ja Suomessa toimivien energiayhtiöiden tahdosta pitäisi upottaa veden alle. Kuuluisa Vuotoksen tekoallashanke oli eräs kunnianhimoinen yritys lakaista Pelkosenniemi ongelmineen upoksiin. Toistaiseksi hanke ei ole tuottanut toivottua tulosta, mutta etelän ministerit ovat innokkaita touhuamaan asiaintilan uusiksi.