Paulig

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Paulig tunnetaan yrityksenä, joka on osannut markkinoida tuotteitaan oikein. Kuvassa Paula-tyttö bikineissä 2000-luvulla.

”Hulluja nämä suomalaiset. Nehän juovat mitä tahansa!”

~Gustav Paulig 1871

Paulig-konserni eli Paulig Oy on Gustav Pauligin vuonna 1876 perustama saksalais-suomalainen kahvinpaahtimo-yritys[1], joka lukeutuu maailman surkeimpien paahtimoiden joukkoon.

Historia

Vuonna 1871 Saksasta Suomeen muuttanut liikemies nimeltään Gustav Paulig oli jo Suomeen asumaan asettuessaan huomannut, että maan ihmiset (Lue: rentut) joivat käytännössä lähes mitä tahansa. Pääkaupunkiseutua kierrellessään hän oli tietenkin tavannut lukuisia ponunkeittäjiä, mutta myös muiden paikallisten tai ei-paikallisten erikoisuuksien nautiskelijoita. Niitä olivat olleet muun muassa liisteriä juova remonttimies, kuravettä juova orpo, kalanmaksaöljyä nautiskeleva makuaistinsa menettänyt sairaalapotilas, hiilihappovettä juova tiedemies tai vaikkapa hiivavettä kuiliva leipuri.

Paulig oli tietoinen siitä, että muissa Euroopan maissa ihmisillä oli hyvin vaativa maku ja kahvinkin oli oltava vain parhaista pavuista valmistettua, mutta suomalaiset tuskin huomaisivat mitään, jos kahvi keitettäisiin lähes kelvottomista, hylätyistä ja täysin arvottomista kahvipavuista. Liikeidea alkoi itämään ja aluksi Paulig perusti kahvin ja mausteiden maahantuontiliikkeen, mutta pian myös se kuuluisa kahvinpaahtimo oli perustettu. Paulig hankki pelkillä kuljetuskustannuksilla kaikkialta maailmalta laivalasteittain myyntiin kelpaamattomia papuja ja alkoi jalostamaan niistä erilaisia "hienoja" kahveja, joista hän tietenkin peri hyvän hinnan. Liikeidea toimi, koska yksinkertaiset suomalaiset eivät todellakaan erottaneet Pauligin kahvin olevan huonompaa kuin kilpailevan yrityksen huippulaadukas mokka, joka tunnetaan tänä päivänä nimellä "Lidlin kahvi". Tänä päivänä Pauligin paahtimo kukoistaa ja vaikka suomalaiset ovatkin jo hieman sivistyneempiä kuin 1800-luvulla, heikkolaatuista kahvia juodaan edelleen aivan kuten vanhoina hyvinä aikoina.

Pauligin nuorimpiin perillisiin kuuluva Robert Paulig päätti viedä Gustav Pauligin idean vieläkin pidemmälle ja otettuaan kenkää perheyrityksestä perusti hän vuonna 1987 oman extreme-kahveihin erikoistuneen yrityksen, joka oli täysin erillinen Paulig Oy:stä. Paulig Oy:llä oli skitsofreeninen pelko siitä, että ihmiset sekoittavat yrityksen Robert Pauligiin (Robert's Coffee). Todellisuudessa vain ja ainoastaan yhtäaikaa likinäköiset ja lukihäiriöiset (joita on Suomessa vain muutamia) tekevät niin. Tämän vuoksi Paulig yritti lukuisia kertoja oikeudessa kiristää Robert Pauligia luopumaan nimestään. Vuonna 2014 syntyi sopu ja Robert Pauligin yrityksestä tuli Pauligin tytäryhtiö. Nyt molemmat yritykset auttavat toisiaan tuomaan molemmille yrityksille uusia asiakkaita, joten Paulig veti aikoinaan palkokasveja nenäänsä aivan turhaan.[2]

Markkinointi

Paula-tyttö ja Aamukahvi-kampanja nostivat 2010-luvulla Pauligin myynnin osuutta 20 % – sattumaako?

Pauligin Paula on yksi Suomen vanhimmista PR-henkilöistä. Paula esiintyi Pauligin kahvipurkin kyljessä jo vuonna 1904.[3] Tosin vielä tuolloin Paula oli nykyistä huomattavasti hillitympi hahmo[4]. Miss Paulig on valittu vuodesta 1950 alkaen[3]. Vuosittain järjestettävä kilpailu on ollut avoin kaikille suomalaisille Paula-nimisille 18–25-vuotiaille naisille. Siitä lähtien joka vuosi valittu bikineihin pukeutunut Paula-tyttö on toiminut kahvin suomalaisena lähettiläänä ja markkinointia vauhdittavana PR-henkilönä aina erilaisissa tapahtumissa, jotka on pyritty tuomaan mahdollisimman lähelle tavallista kansaa.

Tuotteet

Kuivat tuotteet

Alkuperämaakahvit

Vaikka maku ei olisikaan kieltä hivelevä, niin Pauligin alkuperämaakahvit pitävät sentään lämpimänä – "Näin se homma etenee... "
Kenya

Kenya on erittäin heikkotasoinen kahvi, joka suorastaan kahlitsee maullaan nauttijansa tuntemaan Kenialaisen pikkupojan nälänhädän ja tuskan. Tämä kahvi saa juojansa todella itkemään ja kokemaan empaattisia tuntemuksia.

Colombia luomu

Kolumbia luomu ei maultaan juuri eroa Kenyasta. Sen juominen ei kuitenkaan itketä ihan niin paljon, koska sen jauhatukseen on käytetty peräti 1 %:a luomupapuja.

Papua New Guinea

Papua New Guinea on hyvin samankaltainen kahvi kuin Kenya, mutta siinä korostuu halvan suklaan maku. Tämäkään kahvi ei paljon makunystyröitä kutkuta.

Brazil

Brazil on Pauligin erikoisuuksista ehkä kaikkein lumoavin. Paketin avattuaan kahvinkeittäjä saa sieraimiinsa aimo annoksen Rio de Janeiron smogin ja slummien lemuisten katkujen aromia, joka rikastuu entisestään, kun kahvi lojuu lopulta valmiina pannussa keitettynä. Kahvin maku on erittäin raaka ja hapan, minkä vuoksi kahvin juojaa ei hemmotella pelkästään hajuaistin välityksellä. Hän myös tuntee köyhän brasilialaisen raatajan elämän kovuuden kahvin kitkerän ja kovan – suorastaan julman maun kautta.

Espresso

Espresso edustaa Italialaista kahviperinnettä. Espresso tarkoittaa nopeaa ja kuten tiedämme, italialaisten mielestä nopea illallinen kestää kahdeksan tuntia. Paulig pistää vieläkin paremmaksi: Pauligin Espresso-kahvin valmistaminen kestää vähintään 12 tuntia. Papuja ei ole hienonnettu lainkaan, joten vesi tulee kierrättää suodattimen kautta keskimäärin 72 kertaa, jotta kahvista tulisi täysin valmista. Tämän suuren nautinnon tarjoaa Paulig ja he suosittelevat Espresso-kahviensa keittämiseen OBH Nordican kymmenellä munalukolla ja seitsemän salasanan lapsilukolla varustettua espressokeitintä sekä tietenkin Pauligin tuomia Melitta-suodatinpapereita, joita tähän huvitukseen kuluu viikon aikana vähintäänkin 504 kappaletta.

Barista

Barista on amatööreille suunnattu espressokahvi, jonka oikeaoppinen valmistaminen kestää vain 11 h 55 min. Kahvin maku on epätasapainoinen ja äärimmäisen karhea.

Originale

Originale on pohjoisitalialaisittain vaaleammaksi paahdettu kova-arominen espressosekoitus. Maultaan se on suolainen ja siinä on niin pitkä jälkimaku, että se janottaa vielä viikonkin kuluttua. Originale valmistetaan UTZ UNCERTIFIED -vastuuvapaussertifioiduista kahvipavuista.

Favorito

Favorito on suosittu espressokahvi. Sen maku on erittäin kova ja siihen yhdistyy maapähkinän tavanomainen aromi, johon kyllästyy erittäin nopeasti.

Fortissimo

Fortissimo on vaatimattoman espressoharrastelijan suosikkikahvi. Se on erityisesti OBH Nordican laitteita varten valmistettu sekoite ja nimensä se on saanut siitä, että kiehuessaan pavut hyppivät koneen sisällä ja pitävät kauheaa melua. Paulig onkin kaavaiilut Fortissisissimissimo-sisarlajikkeen julkaisua jo ennen vuotta 2020. Paulig ei kuitenkaan ole vielä onnistunut jalostamaan Jaavan purkauksen (1883) ääntä imitoivaa, hyppivää kahvipapua.

Preferito

Preferito on pohjoisitalialaisittain paahdettu lattea ja raa'an makuinen espressokahvi. Jokainen miniatyyripapusäiliö on pakattu yksityispakettiin, joka koostuu pahvilaatikosta, alumiinifoliosta, kovamuovikalvosta, tuorekelmusta ja leivinpaperista, joten se on erittäin helppo ottaa käyttöön. Amatööreille suunnattu Paulig Espresso Preferito Tin on erikoislego-palikoista koottava papusäiliö, joka asennetaan kahvimyllyyn sovittimen ja 20:n erikoisruuvin avulla. Asennus onnistuu vain ja ainoastaan rautakaupassa myytävällä 12-osaisella Paulig-ruuvimeisselisarjalla. Kätevää, eikö totta?

Supremo

Supremo on pohjoisitalialaisittain paahdettu rasvaisen kermainen espresso, jonka aromissa on häivähdys halpaa suklaata. Maultaan se on superlatiivisen kehno ja nostaa kolestrolitasoa superlatiivisen voimakkaasti.

Juhla Mokka

Juhla Mokka on tylsiä työtehtäviä suorittavan työntekijän paras kumppani.

Juhla Mokka on Pauligin kahveista myydyin. Sen valmistamiseen käytetään vain normaaleja myyntiin kelpaamattomia papuja ja valmis kahvi maistuu tiskivedeltä. Kahvi on yritysten ja koulujen keskuudessa erittäin suosittua ja varsinkin kotiäidit ovat suorastaan ihastuneet sen kyyniseen ja puumaiseen makuun.

Suomen vierailullaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaikutti varsin hämmästyneeltä juodessaan kupillisen Juhla Mokkaa Suomen presidentti Sauli Niinistön kanssa 2018[5]:

”Kutsutteko te tätä kahviksi?”

~Emmanuel Macron

Mundo

Mundo on erittäin heikkolaatuinen kahviseos, jonka salaisuus on sen lähes täydellisen epätasapainoisessa maussaan. Yksikään kupillinen ei maistu koskaan samalta. Kahviseos on annosteltu Yleltä ostetun käytetyn lottokoneen avulla ja koskaan ei voi olla täysin varma siitä, saako kupillisen hapanta, kitkerää vaiko peräti kalmankalpeaa kahvia.

Parisien

Parisien on niin kutsuttu vahva kahvi. Kuivista tuotteista se on Pauligin voimakkainta kahvia. Sen juoja tuntee Pariisin öisen intohimon suoraan sydämessään. Kahvin maku suorastaan iskee riemukaarten ja Eifel-tornin kivisen ja teräksisen, suorastaan katkeran kalskean maun ja aiheuttaa pienen kahvikrapulankin seuraavana aamuna kahvin nauttimisen jälkeen. Vaikutelma on sama kuin olisi juonut pullollisen hienoa ranskalaista Port-viiniä ja sammunut bulevardille ja tullut ryöstetyksi.

Presidentti

Normaali ja tumma paahto
Paulig julkisti Presidentti-kahviensa uudet paketoinnit vuonna 2009. Poliittisesti korrektia tai ei – Paulig ainakin tietää, kuinka kahvia oikeaoppisesti myydään.

Presidentti-kahvi edustaa Pauligin tuotelinjan huippua. Se on huonointa kahvia, mitä Suomen markkinoilta voi saada. Alkujaan Presidentti-kahvi lanseerattiin jo vuonna 1909, mutta maku hienosäädettiin vasta vuonna 1919. Tämä tapahtui siten, että Paulig valmisti aluksi kahvipavuista sekoituksen, joka oli niin huono, että se ei kelvannut edes naapurin hevoselle. Tätä seosta juotettiin Presidentin linnassa vastaleivotulle Suomen tasavallan kunnianarvoiselle herra presidentille K. J. Ståhlbergille, joka oksensi kahvin välittömästi pöytäliinalle. Kahviseosta paranneltiin asteittain lisäämällä siihen keskinkertaisista pavuista tehtyä jauhetta niin kauan kunnes Ståhlberg lopulta onnistui pitämään kahvin nipin napin vatsassaan. Kahvi on siis juuri ja juuri presidentille kelpaavaa ja näin ollen sitä pystyy juottamaan myös tavalliselle kansalaiselle. – Jos ei muuten, niin ainakin ajatuksen tasolla.

Presidentti-kahvi sai myöhemmin sisarlajikkeen: tumman paahdon. Tämä paahto tuotiin myyntiin, kun tummaihoiset ihmiset alkoivat saamaan oikeuksia. Tummempi paahtoaste aiheuttaa pientä kahvikrapulaa juojalleen seuraavana aamuna. Muutoin se ei eroa sisarlajikkeestaan millään tavalla.

Gold Label
Presidentti Gold Label olisi kelvannut Urho Kekkosen reppuun hänen hiihtoseurakseen.

Presidentti-kahvin surkein versio, Gold Label oli Pauligilla tapetilla pitkään. Se oli tarkoitus lanseerata vuonna 2000, kun suuren ja mahtavan Urho Kaleva Kekkosen syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta. Paulig tunnetaan imagoltaan poliittisesti neutraalina yrityksenä ja heidän mielestään Urho Kekkonen edustaa poliittisesti ainoaa oikeaa linjausta. Siksi hänen kunniakseen tuli julkaista oma kahvi. Kahvin maku hienosäädettiin samalla tavalla kuten perinteisen Presidentinkin, mutta koska Kekkosen kahvimakunystyrät eivät olleet läheskään yhtä kehittyneet kuin Ståhlbergillä, keskinkertaisia papuja lisättiin lopulliseen seokseen vähemmän. Tutkimusraportti kuitenkin oli kadoksissa vuonna 1999, joten kahvilaadun lanseerausta jouduttiin lykkäämään vuoteen 2009, kun kahvin resepti löydettiin yllättäen Matti Vanhasen kassakaapista vuonna 2008. Kahvilaatu julkistettiin vuotta liian aikaisin, koska lama pakotti yrityksen lisäämään myyntiään. (Urho Kekkosen syntymästähän tuli kuluneeksi 110 vuotta vasta vuonna 2010.

Valmiskahvit

Frezza

Frezza on laiskurin Juhla Mokkaa, jota myydään lasipurkkeihin pakattuna. Sen maku on hirvittävä, koska se tulee juoda kylmänä. Tämä juoma soveltuu vain ja ainoastaan yövuorossa työskenteleville taksi- ja bussikuskeille. Muille se on aivan liikaa – ja jos ei ole, niin silloin juomari ei ole terve. Makuja on tarjolla kolme: suklainen Frezza mocca, vaniljainen Frezza vanilla sekä suklaan ja mintun makuinen Frezza chokomint, jotka kaikki maistuvat straight-from-the-factory-tyyliin synteettisiltä.

Tazza

Tazza on laiskureille tarkoitettu halvalta kaakaolta maistuva juoma, joka myös on pakattu lasipurkkiin. Nämä purkit ovat tietenkin pantillisia, mutta eihän kukaan niitä oikeasti jaksa raahata kauppaan – ei edes rahan vuoksi. Jos ystäväsi keittiössä on niin paljon lasipurkkeja ettei siellä mahdu istumaan, niin tiedät kyllä mitä hän harrastaa.

Robert's Coffee -tuotteet

Katso tarkemmat tuote-esittelyt Robert Pauligia käsittelevästä artikkelista.

Muut tuotteet

Melitta-suodatinpaperit

Melitta-suodatinpaperit valmistetaan ulkomailla. Ne tehdään ympäristöystävällisesti kierrätetystä sanomalehtipaperimassasta, joka on erittäin fiksu tapa. Sanotaan, että kahvikin viisastuu keitettäessä Melitta-suodatinpaperilla.

Triviaa

  • Paulig tuki Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vaalikampanjaa miljoonalla dollarilla vuonna 2008, koska toivoi saavansa aikaan tukevampaa markkinarakoa eräälle nimeltä mainitsemattomalle kahvilaadulleen. Obaman tultua presidentiksi Pauligin suunnitelma toteutui ja nyt yrityksen kahvi tunnetaan myös maailmalla.

Viitteet

  1. Pauligin historia – Paulig Viitattu 21.12.2017.
  2. Paulig ostaa Robert Paulig -paahtimon ja sen kahvituotemerkit – Yle.fi Viitattu 21.12.2017.
  3. 3,0 3,1 Tutustu Paulan tarinaan – Paulig Viitattu 21.12.2017.
  4. Valitettavasti (?) emme voi enää Hikipediassa esittää kuvia naisista, joilla on kaikki vaatteet päällä. Tarvitsemme jatkuvasti uusia lukijoita. (Toim. huom.)
  5. ”Kutsutteko te tätä kahviksi?” Ranskan presidentin Juhla Mokka -hetki Helsingin Kauppatorilla riehaannutti somen irvileuat – HS.fi Viitattu 22.12.2018.

Katso myös