Paskantärkeys

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Sinun olisi pitänyt tähdätä rystysillä, tyhmä!”

~ Turpiinsa saanut paskantärkeä ihminen
"Paskantärkeä?! Mistä ihmeestä sinä olet sellaista saanut päähäsi että minä olisin paskantärkeä?!"

Paskantärkeys on tieteellisesti havaittu biologinen sääntö, jossa oletetaan, että paskan määrän saavuttaessa tietyn pisteen, siitä tulee tärkeää. Tämä merkittävyys ei ole riippuvainen pähkinäisyyden määrästä tai tummuuden asteesta, vaan asia lasketaan lapiollisina.

Paskantärkeyttä pidetään evoluutiollisesti merkittävän liikuttajan, josta syystä sitä ei vieläkään ole terveyshaitoista huolimatta siirretty kieltolistoille[1]

Navetan taakse[muokkaa]

”Minä en ymmärrä, miten helvetissä täällä saatetaan puhua paskan tärkeydestä ilman, että kukaan kysyi minulta?!”

~ Paskantärkeä kommentoija


Paskantärkeys lähtee liikkeelle siitä perusteesta, että jokin asia on tärkeä. Kysymykseen siitä, miten jonkin asian voi määritellä olevan tärkeä tai edes muusta erottuva, on rönsyilevä, moniulotteinen ja kuolettavan tylsä[2]. Merkittävää paskantärkeydelle tärkeys on vain sen verran, kuin vesi on uimataitoiselle, sillä ethän sinä voi olla uimataitoinen, jos sinulla ei ole missä uida? Olisi aika paskantärkeää alkaa päteä uimataidoilla vaikkapa keskellä aavikkoa? Eikö?

Vai mitä?

Ihan tosissaan! Vastatkaa nyt, kun minä esitän ihan asiallisen kysymyksen?!

Kriittinen massa[muokkaa]

Paskantärkeyden esittely on helpompaa aloittaa siitä, mitä se ei ole.

Paskantärkeyttä ei ole esimerkiksi kourassa pidelty kikkare paskaa. Se on paskaa. Sinä teet ihan varmasti itse sellaisen kikkareen tarpeeseen, jos sitä on ihan pakko päästä käsittelemään. Jos se mahtuu ihmisen kouralle, se vieläpä on liian pieni määrä sitä itseään voidakseen kunnolla lannoittaa mitään. (Joskus ajoittain joku taiteilijan pranttu saattaa ottaa kouraansa kikkareen ja sanoa näin tuovansa esiin suuren oivalluksen todellisuuden luonteesta, mutta jos hän sen jälkeen ojentaa kikkareen sinulle ja pyytää rahaa, ei kyseessä ole taiteilija vaan myyntiedustaja.)

Kaksi kourallista paskaa on vasta puolet lisää, joten se ei siitä paljon vielä sen ihmeellisemmäksi mene. Se kerrottuna kahdella on vasta ämpärin pohjallinen, ja vaikka sitä kantamaan tarvitaan jo työkalu, niin ei sekään vielä kuuhun vie.

Työpaikoilla niiltä työpisteiltä, joissa työskentelevä hengittää suun kautta, saattaa löytyä jo kasa paskaa, samoin kuin tunkiolta. Nämä kasat alkavat jo haista pahalta ja olla vähän ikäviä silmille, mutta niillä on toisaalta välillä funktio ja ainakin ne ovat todiste siitä, että joku on yrittänyt tehdä jotakin. Se ei ole tärkeää, mutta se ei enää ole aivan merkityksetöntäkään.

Sen sijaan piste, jossa saavutetaan paskantärkeys, on se vaihe, kun tunkion, töissä syntyneen paskakasan tai muun jätekasan koko on niin iso, ettei sitä enää voi kiertää huomioimatta sitä. Tämä on vielä lievää paskantärkeyttä, mutta kitkerä haju, paha mieli ja riski tulla liatuksi kaikki täyttyvät.

Todellinen, yleisesti tunnustettu kohta, jossa yli puolet osallistujista tunnistavat asian ilmiselväksi paskantärkeydeksi, on hetki, jossa paskakasaa ei enää voi kiertää ilman toimenpiteitä. Tässä tilanteessa paskan määrä on niin suuri, että se on muuttunut osallistujan kannalta tärkeäksi. Silloin on saavutettu asetelma, jossa paska on tärkeää, vaikka se on siis edelleen pelkkää paskaa.

Näin ollen paskantärkeyden merkit ovat:

 • Ärsytys tai todellinen vahingollisuus
 • Ohittamattomuus
 • Määrä

Paskantärkeä pelle[muokkaa]

Paskantärkeys on ikävää olosuhteina tai olotilana, mutta sietämätöntä siitä tulee, kun paskantärkeys tarttuu ihmiseen, jolloin syntyy paskantärkeyden ja ihmisen fuusio; paskantärkeä (ihminen).

Paskantärkeä[muokkaa]

Useimmiten kyse on yksinkertaisesta infektiosta. Ihminen koskee paskaan, jolloin hän tahraa kätensä, jalkansa tai pahimmillaan koko kroppansa. Se ei ole kivaa. Tämä saa tahraantuneen paran ymmärtämään, että paska on tärkeä asia ja se pitää ottaa huomioon sekä varoa sitä.

Passiivinen paskantärkeä[muokkaa]

Tämä on vielä melko vaaraton paskantärkeä, koska hän käsittää paskan vaarat ja siten paskantärkeys ilmenee enemmän paskan välttelemisestä messuamisena kuin puhtaana paskantärkeilynä, sikäli kuin paskantärkeily nyt puhdasta voi olla.

Aktiivinen paskantärkeys[muokkaa]

Silloin tällöin paskantärkeys syntyy kuitenkin kahdesta syystä, jotka tekevät siitä pahanlaatuista:

 • Paskaa joutuu suuhun
 • Paska tulee ulos väärästä päästä

Kun paskaa joutuu suuhun, suu on paskassa. Tällöin puhuessa huomaa puhuvansa täyttä paskaa, mutta silloin puhuja on paskantärkeä ulkopuolisista syistä. Tilanne on vielä pelastettavista, mutta suu on pestävä saippualla monta kuukautta, puhumista on parhaan mukaan välteltävä ja missään nimessä ei saa mennä pussaamaan ketään. Tila voi puhjeta pahimmillaan yhdellä kunnon pusulla. Paskantärkeä ihminen, joka aktiivisesti vaahtoaa paskantärkeänä, suu paskassa, voi tartuttaa muita pisaratartuntana ja luoda uusia paskantärkeitä ihmisiä. Tämä on jo vaarallinen tila, koska paskantärkeä ihminen ei enää kestä olla puhumatta paskan päädyttyä suuhun.

Esimerkki[muokkaa]

Maanviljelijä on lähdössä kauppaan, mutta matkalla tunkiolta alas hän kaatuu naamalleen. Hän ärähtää yllätyksestä, milloin hän kauhaisee suun täydeltä sitä itseään. Kiroillessaan ja raivotessaan asiasta hän on heti vaaraksi ympäristölleen, mutta koska pankki vie tilan, jollei hän heti mene tapaamiseen, jonne oli lähdössä, vaihtoehtoja ei ole. Pankissa maajussi raivoaa tilansa tapahtumista, ei mieti hygieniaa ollessaan paskantärkeä ja tulee sylkäisseeksi sattumia pankinjohtajan suuhun.

Tapaamisesta suuttunut pankinjohtaja lähtee iltapäivän kokoukseen ja edustustapaamiseen paikallisen kuntapäättäjän kanssa, mutta maajussin näkemisestä on jäänyt paha maku suuhun ja hänelle tulee olo ruveta paskantärkeäksi kokouksessa. Hän raivoaakin paikalliselle kuntapäättäjälle siitä, miten päin helvettiä pankin asiat ovat, koska kuntapoliitikko ei ole uskaltanut puoluekurin takia yhtään laittaa vastaan leikkauksille, jotka suututtavat pois pankin asiakkaita ja aiheuttavat kannattamattomia konkursseja ja pakkohuutokauppoja.

Kokouksesta poistuu paskantärkeä kuntavaikuttaja, joka tapaa myöhemmin puolueensa edustajia, joille hän paskantärkeänä raivoaa ratkaisuista, joista hän on saanut niskoilleen paskaa paskantärkeiltä nobodeilta pankin edustajilta.

Vähän ajan päästä komentoketjun huipulla pääministeri ilmoittaa paskantärkeänä, että hän ei ennen vaaleja aikonut leikata mistään mitään, mutta kun kaikki valittavat kumminkin koko ajan leikkauksista, niin hänpä menee ja leikkaa. Samalla hän ilmoittaa pakottavansa työttömyyden alas paskantärkeillä hakemiskiintiöillä ja viettävänsä valtion rahalla niin monta lomakuukautta kuin hän perkele haluaa. Paskantärkeänä hän vielä murjottaa viimeiset viisi kysymystä vastaamatta mitään selvää ennen kuin murjottaa tiensä pois haastettelusta.

On helppo huomata, että jos yksi paskantärkeä maajussi voi vahingoittaa puolta valtion kansalaisista, ei edes tylsin ja voimattomin paskantärkeä ihminen ole täysin vaaraton.

Sisäinen kauneus[muokkaa]

"Kyllä, pitäisin sitä merkittävänä edistysaskeleena, että naiset saavat tänä päivänä olla aivan yhtä sietämättömiä ja paskantärkeitä kuin miehet. Sehän on tasa-arvoa, jos mikä!"

Ehdottomasti vaarallisin paskantärkeä ihminen on kuitenkin sellainen ihminen, jonka paskantärkeys johtuu tämän omista aivoista.

Kun ihminen on täysi idiootti, tämä voi johtua siitä, että tämän aivot ovat idiootin aivot. Silloin aivot eivät hallitse kehon erinäisiä osia, ja idiootti hengittää suun kautta, syö sen, mitä löytää korvistaan ja vakuuttuu siitä, että lapsi oppii lentämään, jos sen heittää ilmaan tarpeeksi monta kertaa ja ei aina ota koppia. Pahinta on, että tämän ihmisen suolista voi tulla niin tyhmiä, etteivät ne löydä enää persereikää edes sisältäpäin, jolloin paska lähtee väärään suuntaan.

Tällä tavalla on syntynyt sellainen paskantärkeä ihminen, josta niin usein kuulee. Koska tämän paskantärkeä ihminen, muista poiketen, on tullut paskantärkeäksi sisältäpäin, hän ei edes pysähdy ajattelemaan, että hän saattaisi olla paskantärkeä. (Jopa suutartunnassa suurempi osa likaantuneista vielä ymmärtää, että heidän suuhunsa on joutunut paskaa, ja he eivät usko sen olevan hyvä asia.) Hän ei niele paskaa vaan puhuu sitä, jolloin hän altistuu vain omalle paskalleen, ja silloin hän ei maun tai muun kiusan vuoksi ymmärrä haittaavansa ympäristöään kaikella paskanjauhannallaan. Kun tätä tapahtuu tarpeeksi kauan, hän voi alkaa kostaa muille ihmiselle paskantärkeyden varjolla vaikka mitä, sillä hän ei käsitä muiden vihaavan itseään tämän oman jauhamisen vuoksi.


Paskan valjastaminen[muokkaa]

Lähes kaikki paskantärkeät ihmiset, jotka tuhoavat arkielämää olemalla paskantärkeitä, ovat pahinta, sisäisesti paskantärkeää sorttia. Tästä syystä ei ole ihme, että heitä löytää parhaiten paikoista, joissa ei pitäisi olla paskaa ja missä se aiheuttaa tulehdustilaa jo valmiiksi arassa paikassa. On muutamia erityisen selviä kohteita, josta metsästää paskantärkeää ihmistä, vaikka kohtaaminen voi tapahtua myös ihan kadulla hyvin arkisen tapahtuman yhteydessä.

Valtiovalta

Ole paskantärkeä. Se kannattaa, koska silloin voi edetä presidentiksi asti. Tasavallan presidenttinä (v.1946-56) ollessaan Juho Kusti Paasikivi oli kerran tokaissut, että ”suomalaiset ovat muuten mukavia, mutta he ovat niin saatanan paskantärkeitä.

Esimies

Kaikki eivät halua menetttää mahdollisuutta olla johdossa mutta pitää työn määrää terveen rajoissa. Tässä tapauksessa voi tyytyä hyvin olemaan esimies. Hallittava kokonaisuus on huomattavasti hallituksen johtamaa valtiota pienempi, ja siitä huolimatta saa olla paskantärkeä.

Naapuri

Jokainen naapuri. Ihan joka ikinen naapuri. Joskus paikalliset taajamat, pahimmillaan kokonaiset korttelit, saattavat tuhoutua paskamyrskyissä, kun kahden naapurin ollessa lähekkäin kummastakin tulee toisensa paskantärkeä naapuri. Kuten kahden atomin kohdatessa, tässäkin tapauksessa pelkän pintakentän sijaan toisiinsa törmäävät ytimet aiheuttavat niin paljon energiaa, ettei sitä kestä koko kadunvarren talot tai sukulaiset ja ystävät.

Puoliso

Joskus vihollinen voi olla myös vuoteessa.

Paskantärkeys ja yhteiskunta[muokkaa]

Iltapäivälehtisanomien kansanperinteen tutkiva ryhmä on sitä mieltä, että suomalaiset eivät ole tarpeeksi paskantärkeitä. Paskantärkeyden merkitystä ei ehkä oikein ymmärretä ns. syvällisessä mielessä. Paskantärkeyden tarkoitushan on pilata mikä tahansa vuorovaikutustilanne, keskustelu tai some-ketju. Some-ketju on sen verran uusi asia, että siihen suomalaisten pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, koska kommunikaatio tapahtuu yhä enenevässä määrin juuri somessa (sosiaalinen media, kuten Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Reddit jne.).

Sosiaalisessa mediassa paskantärkeyttä voi parhaiten toteuttaa pilaamalla keskusteluketju esim. puuttumalla epätäsmällisiin ilmaisuihin tai väittämällä, että ketjun aloittaja ei ole ymmärtänyt sanomaansa asiaa oikein, vaikka paskatärkeilijä ei itse olisi asiantuntija tai ei oikeastaan ymmärrä keskustelun sisällöstä yhtikäs mitään. Paskatärkeilijän tärkein tehtävä on esiintyä asiantuntijana kaikissa asioissa, vaikka reaalimaailmassa se olisi kuinka mahdotonta. Kysehän ei ole siitä, tietääkö paskantärkeilijä asiasta jotain, vaan se, minkälaisen kuvan hän itsestään antaa.

Tulkintahan se on tuokin[3][muokkaa]

Joskus harvoin paskantärkeä ihminen voi tulla niin riippuvaiseksi omasta jauhamisestaan, että tapahtuu aivan helvetin kauheita...

Otetaan esimerkki: ekologiasta laajasti perillä oleva taho sanoo, että häntä ei käärme ole ikinä pistänyt. Paskantärkeilijän tehtävä on sanoa tähän, että käärme ei pistä, vaan puree. Näin paskantärkeilijä ohjaa keskustelun sivuun itse asiasta ja on onnistunut tehtävässään juuri kuten taitavan paskantäekeilijän tuleekin tehdä. Aloittaja vittuuntuu paskatärkeilijään ja lopettaa keskustelun siihen. Näin vuorovaikutustilanne on pilalla ja siihen paskantärkeilijän on aina pyrittävä.

Olemme aiemmissa artikkeleissamme puhuneet mutusta, Stetson-menetelmästä ja induktiovirheistä ja ne ovat paskatärkeilijän tärkeimmät työkalut. Vaikka paskantärkeilijä ei olisi asiantuntija missään asiassa, on hänen osattava ottaa kantaa asiaan kuin asiaan jollain noista työkaluista. Muussa tapauksessa hän antaa itsestään epäpätevän kuvan. Jos siis haluat olla pätevä paskantärkeilijä, ota mainitut työkalut käyttöösi heti.

Viitteet[muokkaa]

 1. Paskantärkeät päättäjät vannovat edelleen, ettei syy ole heidän oma rakkautensa paskantärkeyteen
 2. Asiasta kiinnostuneet voivat mennä ihan rauhassa Tampereen yliopistoon ja kuunnella Abraham Simpsonin luennon aiheesta, otsikolla: ”Minusta on tärkeää puhua tärkeyden merkityksestä tärkeydelle, samoin kuin muistaa että turnipseilla oli joskus tapana kasvaa ihmisten selkänahassa...”. Otsikko saattaisi jatkua pidemmällekin, mutta paperin reuna tuli vastaan.
 3. - Vuoristoneuvos Tuura

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

 • Televisioitu kyselytunti
 • Kokous
 • Some