Paavo M. Petäjä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Tämä on katasstrlofi. Päitä putoo!”

~Paavon terveiset Kari-Pekka Kyrölle lehdistötilaisuudessa Lahdessa talvella 2001.
Arvaa, kuka heistä on Paavo M. Petäjä.

Paavo M. Petäjä oli Suomen Hiihtoliiton lakimies, jonka tehtävänä oli selitellä metsäpalo, jossa iso metsä kärähti sekä maastohiihdon dopingsotkut parhain päin. Paavo epäonnistui pääosin tehtävässään mutta onnistui kiinnittämään median huomion toisaalle Esko Ahon suhteen. Esko Aho oli hiihtoliitossa Paavo M. Petäjän edeltäjä.

Taktiikkana harhautus[muokkaa]

Paavo M. Petäjän kyvyt Suomen Hiihtoliiton johtajana olivat hyvin erikoiset. Hän oli hyvin vaitonainen käytettävistä valmennusmetodeista ja ryhtyi helposti puhumaan etäisesti englannilta kuulostavaa kieltä jos joku häneltä jotakin kysyi. Ääntämisohjeita Paavo M. Petäjän tiedetään saaneen itseltään J.K. Paasikiveltä. Urheilutoimittajat ovat usein käyttäneet erilaisia salauksenpurkulaitteita yrittäessään selvittää, mitä Paavo M. Petäjä loppujen lopuksi sanoi. Strategia oli osittain tarkoituksellinen, sillä englantia tapailevan Petäjän sanoman ei ollut tarkoituskaan mennä perille. Sittemmin Antidopingmiehet vaativat Petäjän rinnalle tulkin, joka osaisi arvata lähimmäksi mitä Petäjä todella sanoisi.

Uran valheet[muokkaa]

Paavo M. Petäjä vaikutti herastuomarina Haapajärven kuvernementissa. Hän innostui 1970-luvun kuluessa lakimiestoimensa ohella naapuripitäjässä Pyhäjärvellä asuvan Helena Takalon hiihtomenestyksessä siinä määrin, että päätti itsekin ostaa sukset ja ryhtyä perässähiihtäjäksi. Paavo M. Petäjän pyrkyrinkyvyt herättivät ennen pitkää huomiota Suomen Hiihtoliiton riveissä aina sen johtoa myöten, kunnes hänet kutsuttiin mieluisaan luottamustoimeen Hiihtoliiton puheenjohtajaksi. Esko Aho olisi nauranut partaansa, jos hänellä sellainen olisi ollut. Mutta kuten kaikki perussivistyneet ihmiset tietävät - ei kasva turpajouhet joutaville. Paavo M. Petäjä koki tärkeänä varsinkin mieshiihtäjien menestyksen, jossa hänen tavoitteitaan käytännössä tukivat Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi ja Mika Myllylä. Kuten yleisesti on tiedossa, kupla puhkesi vuonna 2001 ja pyykinpesua asian tiimoilta on sittemmin riittänyt siinä määrin, että Paavo M. Petäjä havaitsi lopulta haukanneensa paskaa ja vetäytyi Hiihtoliiton puheenjohtajuudesta hoitamaan turvallista lakimiestointaan.