Outokumpu

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Outokumpu
Outokumpu.png Tintin mine.jpg
vaakuna sijainti
[ ]
Lääni Itä-Suomi
Maakunta Pohjois-Karjala
Seutukunta Pohjois-Karjala
Kihlakunta ai on vai?
Perustamisvuosi 1910
Kuntaliitokset vain ajan kysymys
Pinta-ala
- maa
riittävä km²
riittävä km²
Väkiluku
- väestötiheys
36 
naurettava as/km² 
Työttömyysaste pohjanoteeraus % 
Kunnallisvero menee hankkeisiin % 
Kunnanjohtaja kadonnut maan alle
Kunnanvaltuusto
27 paikkaa
mainarit 5, mainaajat 4, manaajat 4, munaajat 14

Outokumpu oli pieni kylänpahanen keskellä ei mitään ennen vuotta 1910, kun sieltä löytyi kuparikaivos. Kuparikaivoksessa oli vuosikymmeniä asunut pieniä vihreitä miehiä kaivamassa kuparia tuntemattomasta syystä. Pari viikkoa kaivoksen löydettyään, kyläläiset kasasivat joukon miehiä valtaamaan kaivoksen itselleen. Parin vuoden taistelu tuotti tulosta ja outokumpulaiset saivat vallattua kaivoksen itselleen. Pienet vihreät miehet nousivat avaruusalukseensa, eikä heitä ole näkynyt sen jälkeen. Outokummusta tuli pian kaivosmiesten paratiisi. Kaivostoiminta loppui vuonna 1989, kun vuorenpeikot valtasivat kaivokset känniluolakseen.

Outokumpu nykyään

Outokumpu on nykyään taas mitätön hyttysenpaska Suomen kartalla. Outokumpu on tunnettu kaduilla kävelevistä puliukoistaan, kommunisteistaan ja paskoista muusikoista. Vuorenpeikot ovat vallanneet kaupungintalon ja johtavat nyt kaupunkia ja kavaltavat Outokummun rahoista n. 50% kuukausittain, josta johtuu kaupungin väkiluvun lasku. Kaupungissa on myös joku wannabe teollisuuskylä, jossa on monia metallinvalmistustehtaita, jotka tuottavat vuosittain tappiota. Outokummun väkiluku on 35,78 eli noin 36 ihmistä. Paitsi että se 36. on jalaton. Outokummussa on myös Euroopan suurin Pötkylä eli Keretin torni.


Letkupeten kätyrit ovat Outokummussa toimiva larppaus/rikollisjärjestö. Kätyrit harrastavat kaikkea Magic the Gathering:sta metsässä hyppimiseen. Letkupeten kätyrit koostuvat pääosin neekereistä, huonoista muusikoista ja larppaajista. Viimeisin rikos, jonka järjestö teki oli alastomana Outokummun pääkadun, Kummunkadun ylhäältä alas juokseminen alasti laulaen samalla sosialistisia lauluja. (Esim. Balladi Toveri Viljaselle). Poliisi otti järjestön kiinni ja mielenosoituksen johtaja, Wallu O´Hai tuomittiin jalkapuuhun kivitettäväksi ilman housuja.

Toista paraatia EI nähty.

Outokumpulaisia ennätyksiä

Outokummun kuuluisin nähtävyys on maailman syvin maahan kairattu reikä. Useita meripeninkulmia syvän reiän poraustyö oli paitsi hikinen urakka, myös Neuvostoliiton valtionvelan viimeisen maksuerän suoritus Suomelle.

Reiän tarkka syvyys on arvoitus. Sitä yritettiin määrittää kaikuluotauksen avulla – miittaamalla aika, jonka reiän suulla pieraistun pierun törähdys tarvitsee palatakseen kaikuna takaisin pieraisijan kuuloelimiin. Valitettavasti kuitenkin ajanottolaitteena käytetystä neuvostovalmisteisesta sekuntikellosta loppui veto kaiun vastaamista odotellessa, eikä virallista mittaustulosta saatu, koska pieru ehti takaisin juuri ennen kuin virallinen kirgisialainen kellonvetäjä pääsi paikalle. Kellonvetäjä oli kyllä tunnollisesti yrittänyt kiirehtiä, mutta viisumin saanti oli viivästynyt, koska viisumitoimiston leimasin oli juuri sillä hetkellä ollut lainassa keisarillisen ruokakuponkiviraston babuškoilla.

Mainittakoon vielä, että mittaustoimenpiteen aikana mittaukseen käytetty pieru ehti maanalaisen aika-avaruus-repeämän kautta pistäytyä Utajärvellä voittamassa pierun SM-kisat, joten sekin mestaruus kuuluu virallisista tiedoista poiketen tosiasiassa Outokumpuun.

Kuumimman turistisesongin aikaan reiän ympärillä käy jatkuva pörinä, koska matkailijat uskovat, että reikään pieraiseminen tuottaa onnea ja toteuttaa kolme toivomusta. Tämä on kuitenkin humpuukia ja pelkkä kaupungin viranomaisten viekkaasti levittämä huhu. Todellisuudessa jatkuvaa suolikaasujen virtaa tarvitaan ylläpitämään tasaista painetta kaupungin alla risteilevissä vanhoissa kaivoskuiluissa, koska vaarana on, että ontoksi kaluttu Kumpu joku kaunis päivä muutoin humpsahtaa vuorenpeikkojen niskaan. Humpsahduksen sattuessa vuorenpeikot vaatisivat käräjillä niin suuria vahingonkorvauksia, ettei niihin olisi varaa vaikka ryövättäisiin koko naapurimaakunta (Savo), joten on täysin perusteltua ylläpitää ja jopa ruokkia legendaa ihmeitätekevästä reiästä.

Sulautumissuunnitelmat

Outokumpu ja Liperi suunnittelivat yhteen sulautumista vuonna 2006, mutta Liperi päätti ettei halua liittyä yhteen Outokummun homojen määrän takia (n. 45%). Samoin Outokumpu vastusti sulautumista liperiläisten älykkyysosamäärien keskiarvon (42) takia.

Melkein kuuluisia henkilöitä