Oskar Schindler

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Naziflag.gif
Natsit rakastavat tätä artikkelia.
Schindler ryhmäkuvassa pelastamiensa juutalaisten kanssa.

Oskar Schindler (s. 28. huhtikuuta 19089. lokakuuta 1993) oli saksalainen natsi[1], joka pelasti yli tuhannen juutalaisen hengen toisessa suuressa maailmanpalossa[2]. Kaikesta huolimatta Schindler oli sankari sekä juutalaisten että saksalaisten silmissä. Schindler oli myös bisnesmies, naistenmies, moottoripyöräilijä, uhkapelaaja ja playboy, jolla oli hiton hyvä viinapää.[3]

Elämä[muokkaa]

Nuoruus[muokkaa]

Oskar Schindler syntyi Zwittaussa kauhean rikkaaseen pösöperheeseen. 1930-luvulla kamala lamakausi iski, kun Adolf Hitler nousi valtaan.[4] Koska Schindler-nimisiä juutalaisia oli paljon, kaikki heikäläiset tutkittiin. Varmuuden vuoksi Oskar Schindler liittyi natsipuolueeseen.[5] Saksan vallattua Puola vuonna 1939 Schindler muutti helpon rahan ja naisten perässä.[6]

Toinen maailmansota[muokkaa]

Koska oli toinen suuri maailmanpalo, nimestäkin voitiin päätellä, että useita taloja oli syttynyt tuleen. Yksi kerrostalo oli juutalaisten kaupunginosassa syttynyt pahasti tuleen, joten Schindler sammutti koko komeuden yksinään ja yhdellä ämpärillä. Sen jälkeen SS tuli ampumaan pelastuneita juutalaisia, mutta Schindler hyppäsi juutalaisten eteen ja nappasi kaikki luodit kiinni itse omin käsin. SS pidätti Schindlerin, mutta tämä vetosi tilapäiseen mielenhäiriöön ja Schindler vapautettiin.

Bisnesmies[muokkaa]

1940-luvulla Schindler osti Puolan alueelta emalitehtaan (Nimeltään Deutsche Emaillewaren-Fabrik) läheltä Plaszówin keskitysleiriä, jota johti kuulu naistenhakkaaja Amon Göth. Göth kutsui usein Schindlerin läheiseen kartanoonsa syömään.[7] Siellä Schindler päätti jatkaa juutalaisten pelastamista. Näin ollen Schindler keksi hiton hyvän suunnitelman käyttäen hyväksi erinomaista viinapäätään. Ensin Schindler juotti Göthin täyskänneihin ja sai näin ollen ylipuhuttua Göthin luovuttamaan keskitysleirinsä juutalaisia vankeja duuniin Schindlerin tehtaalle. Näin ollen Schindlerin tehtaalle tuli jo 400 juutalaista työntekijää.

Noina mustavalkoisina aikoina Schindler maalasi punaisella työntekijöidensä takkeja, jotta tunnistaisi nämä paremmin.

1942 Schindler näki jotain jännittävää tai kauheaa. Krakovan ghetossa SS ampuili kymmeniä räppäreitä ja juutalaisia. Räppäreistä Schindler ei välittänyt yhtään,[8] mutta jälleen hän pelasti juutalaiset viemällä nämä tehtaaseensa töihin juuri ennen kuin luodit porautuivat juutalaisten sisuskaluihin.

Vuonna 1943 Schindler aloitti todellisen pelastusvimmansa, joka sai jälleen alkunsa Amon Göthin kartanosta. Siellä Göth kännäili kahden natsitohtorin Josef Mengelen ja Hans Glaubin kanssa. Tällöin Schindler huomasi, että Amon Göthillä oli oma puolalainen nyrkkeilysäkki, nimittäin joku teini-ikäinen juutalaistyttö. Schindler luuli alkuun häntä neekeriksi, kun ei erottanut valkoista ihonväriä mustelmien alta. Sitten Schindler vei tämän omaan tehtaaseensa töihin. Katoamisen Amon Göth huomasi vasta illalla, kun hän olisi halunnut purkaa jälleen päivittäiset aggressionsa.

Schindler vei tehtaaseensa myös juutalaisen insinöörin, jolla oli vaikeasti kirjoitettava nimi,[9] sekä Schindlerin sikaritupputtelukaveri ja sotasankari Leopold Pfefferbergin. Sodan loppupuolella tehtaassa paiski noin 1400 juutalaista.[10]

Sodan jälkeen[muokkaa]

Toisen maailmanpalon jälkeen Schindler ei tiennyt, miten liittoutuneet suhtautuisivat häneen, joten hän muutti Argentiinaan. Sen sijaan Schindleriä pidettiin sankarina. Saksaan Schindler palasi vuonna 1958 tehtyään vararikon, joka tuli Schindlerin lyötyään vetoa Adolf Hitlerin paluusta. Schindler ei silti menettänyt kaikkea, vaan hän sai jopa nimensä jonnekin juutalaisten kaverien listalle.

1970-luvulla joukko hidasälyisiä uusnatseja tajusi, että Saksa oli hävinnyt sodan ja näin ollen tämä natsijoukko alkoi tappaa kaikkia sodassa juutalaisia auttaneita saksalaisia. Schindlerille tuli ikävä tunne ja hän lavasti kuolemansa vuonna 1974[11], vaikka oikeasti Schindler muutti tuolloin Jerusalemiin. Hän palasi jälleen Saksaan vuonna 1990. Hänestä tehtiin kuuluisa elokuva Schindlerin lista vuonna 1993. Ironista, että Schindler kuoli samana vuonna, kun elokuva ilmestyi.

Triviaa[muokkaa]

 • Oskar Schindlerin lempinäyttelijä oli Liam Neeson.
 • Schindlerin listassa on mm. kananmunia, leipää, jauhoja ja maitoa.
 • Schindler on juutalaisten supersankari. Siksi hänestä on tehty sarjakuva Super-Schindler, joka pelastaa maailmaa avaruusolennoilta ja pahiksilta.
 • Schindlerillä oli suhde samanaikaisesti yli 60 naisen kanssa.

Viitteet[muokkaa]

 1. No kuuluihan se natsipuolueeseen perkele!
 2. Ei varmaan kuulosta kovin loogiselta, että natsi joka pelasti juutalaisia.
 3. Kuulemma Schindler oli kännissäkin selvin päin.
 4. Vai oliko se jotenkin toisin päin?
 5. Vaikkei Oskar mikään juutalainen ollutkaan, mutta hän oli kuullut ”erehdyksistä”.
 6. Hän siis oli oikeasti naistenmies.
 7. Göth ja Schindler olivat heteroita, joten ei tullut mitään homoromanssia.
 8. Olihan hän nimittäin älykäs mies.
 9. Itzhak Stern, ei siinä ollut muuta vaikeaa kuin etunimi.
 10. Oikeastaan ne vain nukkuivat siellä, Schindler ei halunnut vaikuttaa kovin natsilta varsinkaan loppusodan vaihteissa.
 11. Älä usko kaikkea, mitä Wikipedia sanoo.