Musta käsi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Musta käsi.
Spede viittoo hermostuksissaan Mustan Käden jäseniä paikalle.

Musta Käsi (serbiaksi "Црна рука", kroatiaksi "Crna ruka") oli Spede Pasasen johtama rikollisjärjestö, joka toimi 1980-luvulta vuoteen 2000, jolloin Pasanen myi Mustan Käden ja muut yhtiönsä MTV3 Oy:lle. Järjestön tarkoitus oli pitää yksityiselämää kunnoittamattomat toimittajat ja paparazzit kurissa ja lopulta perustaa Suomen valtiolta valloitetuille alueille Suur-Spedelä.[1] Järjestö pysyi kuitenkin toimintansa aikoina erinomaisesti julkisuudelta piilossa, ilmeisesti juuri tarkoituksensa ja korruption takia.

Taustaa[muokkaa]

1970-luvun ja 1980-luvun vaihde oli Vesa-Matti Loiri -elokuvien kulta-aikaa, jolloin lehdistö oli hyvinkin kiinnostunut Uuno Turhapuron, eli Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen yksityiselämästä. Speden massiivisella kartanolla useasti vierailleet ja juhlineet Miss Suomi -kilpailuihin osallistuneet nuoret naiset ja Speden muut ystävät ja valtionpäämiehet innostivat paparazzeja keksimään mitä erikoisimpia tapoja saada salakuvia kartanon sisältä.

Myös keksijänä tunnettu Spede Pasanen keksi ovelia tapoja torjua paparazzeja. Eräänkin kerran pahviset, tuulivoimalla liikkuneet Spede Show -aiheiset pahvifiguurit hämäsivät pitkään innokkaita kuvaajia, kunnes lumisade paljasti hämäyksen. Tästä Spede hermostui pahasti, heitellen Uuno Turhapuron ja bikiniasuisten missien kanssa puissa olleita ja kuvanneita toimittajia lumipalloilla, välttäen kuitenkin rikossyytteet. Lumipallojen heittelystä seurannut kuvasarja julkaistiin Julle-nimisessä lehdessä, jonka seurauksena Pasanen ryhtyi suunnittelemaan uusia keinoja torjuakseen moiset skandaalinkäryiset artikkelit.

Tämän tapahtuman ansiosta Spede Pasanen myös keksi suosikkiohjelmansa Speden Spelit ja kertoi myöhemmin kuvasarjan olleen suunniteltu juttu ohjelman markkinointia varten. Sarjaa esitettiin 1990-luvulla.

Musta Käsi -järjestön harvoin nähty logo.

Kehitys[muokkaa]

Nerokkaiden bisnesmies-vaistojensa ja keksintöjensä menestyksen ansiosta Spede keksi palkata vartijoita palatsinsa ympärille, mutta pian hän alkoi käyttää vartijoita myös hoitelemassa asioitaan. Kerran ollessaan Simo Salmisen, Uuno Turhapuron ja missien kanssa porekylvyssä kartanollaan Spede ymmärsi vartioiden voivan hoidella myös liian innokkaat toimittajat ja fanit pois päiväjärjestyksestä.

Uusien rekrytointien ja palkkaneuvottelujen jälkeen Spedellä oli monien kymmenien vartijoiden ryhmä, joka pystyi tekemään lain puitteissa lähes mitä vain. Spedellä oli hyvin paljon vaikutusvaltaa ihmisiin, joten jos hän ei jossain asiassa saanut tahtoaan läpi, hänen vartijaryhmänsä tuli paikalle ja sitten Spede sai, mitä halusi.

Syntyi "Musta Käsi" -käsite, jonka ilmeisesti Simo Salminen keksi tahattomasti humalassa.

Mustan Käden aika[muokkaa]

Pasasen hyväksymä lehdistövalokuva 1980-luvun alusta.

"Musta Käsi" -järjestön synty katsotaan alkaneen viimeistään vuonna 1982, jolloin Spede Pasanen aloitti kuvaamaan sketsisarjaansa uutta tuotantokautta. Kaikki sarjassa esiintyneet, muun muassa Hannele Lauri saivat erityissuojelua ja kaikki liikoja udelleet toimittajat vaiennettiin hyvällä tai pahalla. Vallitsi sanaton yhteisymmärrys siitä, että niiden paparazzien, jotka olivat jo onnistuneet loukkaamaan Speden yksityisyyttä, tuli pysyä poissa tämän lähettyviltä muutenkin kuin toimittajan ominaisuudessa; tämän Seinäjoen Tangomarkkinoilla unohtanut Mika Lahtonen melkein hukutettiin.[2] Kirjailija Timo K. Mukasta, joka oli kuollut vuonna 1973 Hymyn lokajuttujen aiheuttamaan sydänkohtaukseen, leivottiin salaseuran jäsenille Horst Wessel -tyyppinen marttyyrihahmo.[3]

Kaikki sujui niinkuin pitikin, mutta vuonna 1983 järjestön jäsenet mukiloivat Aake Kallialan, joka oli tulossa kartanolle tervehtimään ystäväänsä Spedeä. Tästä suivaantuneena Kalliala teki rikosilmoituksen ja Spede ei keksinyt asiassa muuta vaihtoehtoa kuin lahjoa Kalliala ja poliisit. Myöhemmin Spede keksi järjestää hyväntahdon eleenä Kallialalle oman sketsiohjelman MTV3:lle, josta tulikin varsin suosittu.

Mustan Käden ansiosta esimerkiksi Spede Pasasen seurustelusuhteet Miss Suomi -kilpailijoiden kanssa pysyivätkin salassa. Ainoastaan Riitta Väisänen tuli itse julkisuuteen Speden heilana ja tämän Pasanen kestikin kuin mies. Myöskään Simo Salmisen, Uuno Turhapuron ja Juha Mujeen harrastamat brutaalit juomis-, syömis-, ja fondue-orgiat eivät tulleet päivänvaloon kuin vasta Spede Pasasen kuoleman jälkeen. Pasasen ei tiedetty tupakoivan ja jos joku tiesikin niin sitä tietoisuutta ei kestänyt kauan. Uuno Turhapurostakin tuli hetkeksi Suomen Tasavallan Herra Presidentti, vaikka sesessionistiset Suur-Spedelä-hankkeet eivät sen avulla edenneetkään suunnitellusti. Kaikki Spede Pasasen lähipiiriin kuuluneet pystyivät nyt elämään täyttä elämää, lähes diplomaattisilla koskemattomuuksilla – paitsi Speden raiskaamat ja ahdistelemat naiset, joiden hiljaa pysymisestä Musta Käsi piti huolen.[4][5]

1990-luvulla alkoi Spede Pasasen uusin menestys, Speden Spelit. Ohjelmassa Spede kilpaili roskalehdistön ryvettämiä julkkiksia vastaan ja tietenkin jokaisessa jaksossa oli myös muutama entinen tai nykyinen Miss Suomi -kandidaatti. Mustan Käden vaikutus oli mennyt jo niin pitkälle, että jos Spede hävisi haasteen, haasteen voittanut rusikoitiin (paitsi nuoret naiset). Tästä syystä ohjelmaa ei lähetetty suorana. Spede oli myös lahjonut/kiristänyt Veikkauksen johtajiston suostumaan siihen, että ohjelma lähetetään leikattuna. Tästä syystä yleensä jokaisessa lähetetyssä ohjelmassa Spede voittikin jokaisen haasteen, paitsi ne, joissa hänellä oli joku Miss Suomi -ehdokas haastajana. Dannyn mukaan Mustan Käden kulta-aikana Spede tiesi, että saattoi halutessaan pahoinpidellä ilman seurauksia kenet tahansa, jopa satunnaisen yksityishenkilön.[6]

Vuonna 2002 toimittaja Mika Lahtonen uskalsi kirjoittaa kirjan Mustan Käden rikollisesta toiminnasta. Lahtonen katosi mystisesti kuukausi kirjan julkaisun jälkeen.

Tarinan loppu[muokkaa]

Vähän ennen kuolemaansa Spede Pasanen keksi myydä kaiken yhtiötoimintansa ja Musta Käsi -järjestönsä MTV3 Oy:lle. Tästä on esitetty monia salaliittoteorioita: pystyikö Spede ennustamaan kuolemansa Nostradamuksen lailla, vaiko oliko tämäkin Speden keksintö ja tarkka suunnitelma keksiä jotain uutta kuoleman jälkeen? On huomautettu, että Pasaselta olisi ollut hyvä career move ”heittää veivinsä” tahallisesti ennen vääjämätöntä vajoamistaan 9/11-trooferismiin, ilmastodenialismiin ja omien seksuaalirikostensa seurauksiin.

Yleisesti hyväksytty tarinan päätös on, että Spede Pasanen kuoli vuonna 2001 säikähtäessään golf-palloa, mutta todennäköisesti Spede johtaa Musta Käsi -järjestöä ja MTV3:sta, elää yhä ja voi hyvin, mutta asiasta jotain tietävät on vaiennettu Mustan Käden kostolla.

Katso myös[muokkaa]

Mafia.jpg
VAROITUS! – Tämä artikkeli on Mafian hallinnassa, joten emme suosittele sinun vandalisoivan tätä...

Lähteet[muokkaa]