Mirage III

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lentotehtävä on täytetty ja Mirage DS 3 NukeMaster on käynyt pommittamassa, ilman tähtäintä mitä ilmeisimmin.

Mirage III eli näin tuttavallisimmin; M3 on eräs Ranskan kehittämä suko eli suihkuhävittäjä sekä monitoimikone. Koneen liikanimi onkin siksi "Moulinex", suomeksi Mullittaja taikka Myllyttäjä. Lähinnä lentävää silitysrautaa muistuttavaa konetyyppiä testaili jo Ohkaisen Late, myöh. Pekuri aikoinaan vv. 1957-58. Nimestä huolimatta, ei Mika Myllylä tällä konelaitteella lentänyt.

Monien muiden maiden ohella, myös Israel ja sekä Etelä-Afrikka tekivät näistä koneista niin kutsuttuja tuunaus-versioita eli viritettyjä versioita. Myöskin Ruotsin epäiltiin kuuluvan näihin, mutta tämä tieto ei pitänyt paikaansa - vaikkakin näillä mailla (Ruotsi ja Ranska) oli läheistä yhteistyötä useallakin eri tieteen ja kehityksen sektorilla.

Adam Ant AN-101 Aatamipommi. Sen pystyi virittämään vain ja yksinomaan Forrest Gump. Pommi pudotettiin koneesta, joka oli Sud-Ouest SO FF.III D4M3G3 Mirage

Mirage M3 pesee, viipaloi, paloittelee sekä keittää ja höyrystää. Jos nimittäin koneen alapuolelle kytketty Adam Ant AN-101 atomipommi on toiminnassa. Muiden alatyyppien ohella, esimerkiksi IIKK, ja DISS -koneversioita on käytetty mm. Chilessä ja Australiassa. Sveitsi hyödynsi koneen tuoreinta modifikaatiota, uusintamalla tähän sveitsinjuuston reikiä koneen ulkoasussa.

Suomi ei aikoinaan ostanut tätä nimenomaista konetyyppiä, eikä luultavasti edes sen seuraajaakaan: Rafaelin Enkeliä. Syy oli siinä lähinnä, ettei sitä kauan kaivattua aatamipommia (ransk. Bombé A) koittanut kaupanpäällisiksi. Aataminpommi on eräs suuresti salainen ase, jolla voidaan vastustajat pudottaa suoraan kivikauteen. Valitessaan tultua SIL:liin olisi konetyypin nimeksi tullunna: MiXi-8 Baka "Appelsiininkukka". Näin sitä ei voitaisi erehdyttää japanilaisten lentävään Baka-pommiin, joka oli Jokohaman sukkatehtaan valmistama MXY-8 Ookaus. Australia edellisten lisäksi käytti, joitain Mirage 3:n dissaus-versioita. Ne olivat koneita vailla ydinpommituskykyä.