Martini (vermutti)

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tässä sitä on... aitoa tavaraa. Tuliko jo paha olo?

Martini on italialainen vuonna 1847 perustettu vermuttimerkki. Martinin valmistamat vermutit maistuvat erittäin happamilta ja kitkeriltä. (Ei heikkohermoisille.)

Historia[muokkaa]

Talvella 1846 italialaiset Clemente Michel, Carlo Re, Carlo Agnelli ja Eligio Baudino saivat päähänsä lähteä lomalle Venäjälle, ja erityisesti heitä kiinnosti eräs pieni paikka nimeltä Suomen suuriruhtinaskunta. Miehet pakkasivat laukkunsa, eikä aikaakaan, kun he jo seisoivat pakkasessa Lapin peräpohjolassa, Sallassa. Miehiä paleli, mutta heitä vastaan sattui tulemaan eräs poromies, joka vei miehet "lämpimille". Miehen kotona keitettiin pontikkaa ja italialaiset herrasmiehet saivat tietenkin – tähän suomalaisten pyhimpään rituaaliin tutustumisen lisäksi – aitoja maistiaisia.

Kun miehet olivat humalassa, he alkoivat kokea vastustamatonta vetovoimaa alkoholibisnestä kohtaan ja päättivät perustaa kotimaahansa palattuaan oman yrityksen. Kun he olivat vieläkin enemmän humalassa, he alkoivat riidellä tulevan yrityksen nimestä:

”Yrityksemme nimeksi tulee Michel!”

~Clemente Michel

”Eipäs kun Re!”

~Carlo Re

”Ei, vaan Agnelli!”

~Carlo Agnelli

”Baudinopas!”

~Eligio Baudino

Sitten miehet kävivät toisiinsa käsiksi ja iskivät rajun tappelun tuoksinnassa toistensa kasvot verille. He myös onnistuivat hajottamaan paikat poromiehen kodissa, minkä vuoksi he saivat häädön välittömästi. (Luojan kiitos, etteivät he olleet eksyneet Etelä-Pohjanmaalle, missä he olisivat kenties oppineet pontikan keiton lisäksi myös Suomen maineikkaan kansallisurheilulajin, puukotuksen, epäjalon taidon. – Siitä he eivät olisi luultavasti selvinneet edes hengissä.)

Kun miehet olivat maanneet yön yli lumihangessa ja olivat aamuun mennessä selvinneet, päättivät he, ettei yritykselle tule nimeä ollenkaan. He palasivat Italiaan ja aloittivat liiketoimintansa pontikan parissa vuonna 1847.

Juoma ei aluksi myynyt kovin hyvin. Kaikki italialaiset eivät yksinkertaisesti kyenneet omaksumaan yksinkertaisia, suomalaisia makutottumuksia. Muutama vuosi myöhemmin kaverukset pyysivät juomanvalmistukseen apua Alessandro Martinilta, Teofila Solalta sekä vermutin keksineeltä Luigi Rossilta. He lisäsivät pontikan sekaan hieman koiruohoa, ja loppu on historiaa: Martinista tulikin kaikkien italialaisten rakastama kansallisjuoma. Alessandro Martinista tuli yrityksen johtaja vuonna 1863 ja hän sai antaa myös nimensä yritykselle, koska kaikkien muiden kuuden kaveruksen mielestä hänellä oli joukon tyylikkäin sukunimi[1].

Käyttö[muokkaa]

Martini sopii hyvin esimerkiksi Vodka Martinin raaka-aineeksi. (Ääh... )

Kaikki italialaiset suorastaan rakastavat Martini-vermuttia, mutta muualla maailmassa sitä pääsääntöisesti inhotaan. Martini kuitenkin kelpaa erään krapulajuomana tunnetun tiskiveden korvikkeen, Vodka Martinin, raaka-aineeksi. Kyseinen juoma ei kuitenkaan ole kovin suosittu, koska se on vodkalla laimennettunakin ulkomaalaisten mielestä aivan liian hapanta.

Martini-pulloja näkeekin Italian ulkopuolella yleensä autokorjaamoiden ja siivousyritysten varastoissa. Martini kelpaa siis mainiosti lian ja rasvan poistamiseen sekä pölyjen pyyhkimiseen. Jos pullosta on poistettu etiketti, niin joskus joku voi ottaa siitä ryypynkin. (Etiketin kera kynnys tätä urakkaa kohtaan on kuitenkin usein aivan liian suuri.)

Sponsorisopimukset[muokkaa]

Mainokset päällä, tavara sisällä. Siitä on PUB GP:n kilpurit tehty.

Jo 1960-luvulla joukko italialaisia kilpa-ajajia oli kokeillut ryypätä Martinia ennen ajamista. Juoman vaikutusten havaittiin olevan nopeuden paranemisen kannalta myönteisiä, joten Martini nähtiin ensimmäisen kerran sponsoroimassa vuoden 1962 Daytonan kolmen tunnin ajoja. Sen jälkeen myös autourheilun kuninkuusluokan, Formula 1:n, monet tallit ovat tehneet sponsorointisopimuksia Martinin kanssa. Näihin talleihin lukeutuvat muun muassa Tecno, Bradham, Team Lotus, Ferrari, sekä viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: PUB GP.

Formula 1:n käytössä Martinia on laimennettu kirkkaan lähdeveden kanssa kuljettajien juomapulloihin suhteessa 1:9, ja näin ollen myös Italian ulkopuolelta tulleet kuljettajat ovat pystyneet juomaan tätä ihmeellistä nopeutta parantavaa ainetta ajon aikana. Valtteri Bottaksen kohdalla laimennussuhde on ollut jopa 2:8, koska jostakin kumman syystä suomalaiset kestävät Martinin makua paremmin kuin maailmalla keskimäärin kestetään.

”Isäni olisi pitänyt tehdä sponsorointisopimus Martinin kanssa jo 1980-luvulla. Olen varma, että Keke Rosbergista olisi tullut tallissamme kaksinkertainen maailmanmestari, mikäli hänkin olisi päässyt ajaessaan hyötymään Martinin tuomista nopeutta edistävistä vaikutuksista.”

~Claire Williams 2015

Martinin mainonta on edistänyt myös japanilaisen Nissanin myyntiä, koska lukutaidottomat eivät erota Martinin ja Nissanin logoja toisistaan.

Viitteet[muokkaa]

  1. On siis puhdas sattuma, että yrityksellä on melkein sama nimi kuin Suomen kansallisurheiluvälineitä valmistavalla suomalaisella Marttiinilla.

Katso myös[muokkaa]