Marion Rung

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Saksa on paska maa.”

~Marion heikosti menneen keikan jälkeen Frankfurtissa
Marion Rung lahjoittamassa kukkia lentokoneelle 1962.

Marion Evi Rung (s. 1945 Helsinki) on suomalainen iskelmälaulaja, Lordin jälkeen menestyksekkäin maamme euroviisuedustaja ja Ben Zyskowiczin jälkeen kuuluisin suomenjuutalainen.[1] Kansainvälistä mainetta niittivät 1970-luvulla kappaleet "El Bimbo", "Der Bauer und sein Weibschen in meinem Kartoffelkoffer" ja "Señorita por favor aspire su bomba del amor", jotka nousivat listoille Saksan liittotasavallassa. Vuodesta 1961 lähtien Marion on levyttänyt 768 laulua.

Muusikon ura[muokkaa]

1960-luku[muokkaa]

Marion Rung osallistui Idols -kilpailuun vuonna 1961, sijoittuen toiseksi Markku Tuiskun jälkeen. Kansan tietoisuuteen hän kuitenkin nousi vuoden 1962 euroviisujen myötätuulessa. Rungin hoilaama "tiputanssi" sijoittui seitsemänneksi, ja menestyi myös kohtuullisesti Suomen singlelistalla. Lopun 60-luvun aikana Rung julkaisi noin 200 singleä, joista yksikään ei saavuttanut merkittävää suosiota. Tältä aikakaudelta parhaiten muistetaan kappaleet "Sydänkäpynen", "Hei Paula", "Jakoavain Pyllyssä" ja "My Boy Lollipop".

1970-luku[muokkaa]

70-luvulla Marion Rung uudelleensyntyi pelkkänä Marionina alkaen julkaista myös pitkäsoittoja. LP:llä Shalom Marion hoilotti hepreaksi ja jiddišiksi, myyden tuplaplatinaa Israelissa ja Palestiinassa. Hän keikkaili runsaasti Suomessa ja ympäri Eurooppaa, Saksasta Israeliin, missä hän ei haastattelun mukaan keskustellut festivaalien kanssabändien kanssa, koska ”ne saatanan vajukit raukkaparat eivät osanneet suomea”. Vuosikymmenen suosituimpia hittejä oli "El Bimbo", "Der Bauer und sein Weibschen in meinem Kartoffelkoffer", "Rakkaus on pesäpallomaila pimpissä", "Napoleon", "Halleluja" ja "Señorita por favor aspire su bomba del amor".

1980-luku[muokkaa]

Helmikuussa 1980 Marionin ollessa keikalla Parkanon urheilutalolla, sadetakkiin, fedoraan ja tekonenään verhoutunut yleisön jäsen nakkasi laulajaa kohti valurautaisen separaattorin, osuen tähteä ohimoon. Marion vaipui koomaan, jota kesti reilun 10 vuotta. Mittavista keskusrikospoliisin ja SUPOn tutkimuksista huolimatta tekijää ei koskaan tavoitettu. Välikohtaus oli jo painumassa rikoshistorian lehdille Bodomjärven surmatöiden ja Kyllikki Saaren murhan joukkoon selvittämättömänä mysteerinä, kun vuonna 2007 iskelmälaulaja Matti Esko tunnusti teon elämänkertateoksessaan Matti Esko: Rekkamies. Esko tuomittiin käräjäoikeudessa 30 €:n sakkoihin ja kolmen päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Omien sanojensa mukaan Marion ei kanna tapauksesta kaunaa, mutta syyskuussa 2009 salaperäinen sadetakkiin, fedoraan ja tekonenään verhoutunut henkilö ampui ohimennen Matti Eskon polvilumpiot tohjoksi Oulun torilla.

1990-luku[muokkaa]

90-luvulla Marionin ura koki taas uuden nousukauden. Hilpeä iskelmätuotanto vetosi lamakauden masentamaan kansaan, ja suursuosikeiksi nousivat muunmuassa kappaleet "Nuo silmät", "Mua pidä lähelläs", "Niinkuin viiva jalkovälissä", "Mulkku mielessäin" ja "Lupaus". Marionin 50-vuotisjuhlakiertue lähti liikkeelle vuonna 1995 ja Finlandia-talon konsertti televisioitiin TV2:lla. Konserttia seurasi paikanpäällä lähes kaksi tusinaa fania, ja television välityksellä hieman toistasataa katsojaa.

2000-luku[muokkaa]

Uudella vuosituhannella Marion on viettänyt hiljaiseloa. Vuonna 2002 hän vastaanotti kevyen musiikin Finlandia-palkinnon, ja viimein vuonna 2009 julkaisi uuden pitkäsoiton Matti Esko on munaton runkkari. Levy ei menestynyt odotuksien mukaan, ja vieraili albumilistalla sijalla 48 viikon verran.

Yksityiselämä[muokkaa]

Marion on yksi tunnetuimmista Suomen juutalaisista. Hänen levyttämistään juutalaislauluista suosittuja juutalaisten keskuudessa ovat olleet muun muassa "Tsena tsena" ja "Hava Nagilah". Marionin juutalainen äiti Rosa Rung esiintyi juutalaislaulajana 1940-luvulla juutalaisnimellä Rosie Andrew. Marionilla todettiin juutalaisastma vuonna 1974 ja hän on ajoittain kärsinyt juutalaispaniikkihäiriöstä.

Diskografia[muokkaa]

Albumit[muokkaa]

Kilpailut[muokkaa]

Marion juhlimassa Suomen Euroviisumenestystä Ateenassa 2006
 • 1961 Idols; sijoitus 2.
 • 1961 Pohjoismaiden Tenavatähti -kilpailu, Tukholma; sijoitus 1.
 • 1962 Eurovision laulukilpailu, Luxemburg; sijoitus jaettu 7.
 • 1962 Sopotin rivojen laulujen festivaali, Puola; sijoitus 7.
 • 1968 Kultainen Oidipus, Bulgaria; sijoitus 1.
 • 1968 The Golden Wang Festival, Romania: Diskattu
 • 1970 Ateenan lauluolympialaiset, Kreikka; sijoitus (semifinaali)
 • 1973 Eurovision laulukilpailu, Luxemburg: sijoitus 6.
 • 1974 Sopotin rivojen laulujen festivaali, Puola; sijoitus 1.
 • 1976 Telajärven juomalaulufestivaali; sijoitus 3.
 • 1977 Syksyn sävel; sijoitus 1.
 • 1999 Satahäme Soi hanurifestivaali; sijoitus 7.

Katso myös[muokkaa]

 1. Vuonna 2009 tehdyn kattavan kyselytutkimuksen mukaan 92 % kansanryhmän- ja häpeäntuntoisista suomenjuutalaisista tahtoisi toisen kärkikaksikon vaihtavan järjestyksensä toisin päin ja ensimmäisen pysyvän samana.