Mari Kiviniemi

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Mari Kiviniemi.
Tämä artikkeli sisältää vähintäänkin kepulia sisältöä ja sen lukeminen aiheuttaa sienten kasvua varpaiden- sekä muissa väleissä!
Shamrock.jpg
Shamrock.jpg
Jos luet tätä artikkelia, saatat hajota mustaksi kull mullaksi!
Jos et kuitenkaan hajoa, saatat ruveta väyrystelemään jo vanhastaan.
Jos etsit artikkelia jostain älyllisemmästä ja laillisemmasta, kokeile Satunnainen sivu -toimintoa.
Mari "Takaapäin" Kiviniemi
Mary Rockcape.jpeg
Pääministeri
vallassa 2010–2011
edeltäjä Matti Vanhanen
seuraaja Jyrki Katainen
syntyi 27. syyskuuta 1968
Seinäjoki
kuoli
puolue Keskusta

Mari Kiviniemi (s. 1968 Seinäjoki) on Suomen lähihistorian unohdetuin pääministeri. Hän oli Suomen toinen alapääkanisteriton pääministeri. Iltahden kuvaskandaalin jälkeen hänellä ja profeetta Muhammadilla on paljon yhteistä: kumpaakaan ei saa kuvata (takaapäin). Kiviniemi nousi Keskustan puheenjohtajaksi ja sitä kautta pääministeriksi, koska kaikki oikeat ehdokkaat kieltäytyivät ja jäljelle jäi vain Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen. Ei ollut äänestäjille vaikea valinta - ei edes jyväjemmarille. Etelän media voitti jälleen. Kiviniemen valintaa pääministeriksi vastusti eniten Anneli Jäätteenmäki, joka ei halunnut menettää asemaansa Suomen pitkäaikaisimpana naispääministerinä.

Kiviniemen unohdettuuden taustalla lienee se, että hän edusti keskustan urbaanimpaa ja liberaalimpaa siipeä, eli hän ei ollut koko maailman kanssa poikkiteloin asettunut päreaivoinen änkyrä, ja toisaalta varsinkin tuolloisilla standardeilla hän olisi voinut yhtä hyvin olla sdp:läinen tai kokoomuslainen. Toinen merkittävä syy on se, että kaikki muut Suomen pääministerit ainakin Lipposesta lähtien ovat olleet toistaitoisia luonnevikaisia katastrofeja.

Valtaan oikeuttaneet avustukset ja apua antaneet tahot[muokkaa]

Mari Kiviniemen kansanedustajuus on pitkälti turkistarhauksen ansiota: Kiviniemi lupasi tarhaajille vapaat kädet eliminoida kettuja ja minkkejä kiduttavat luontoaktivistit henkilökohtaista minkkiturkkia ja runsaskätistä taloudellista tukea vastaan. Kiviniemi piti sanansa ja - hys hys - pääsi näin vankasti tasavallan ykköspaikkaan kiinni. Kettutarhaajien pahoinpidellessä ja polkiessa aktivisteja suohon Kiviniemi ei itse kommentoinut asiaa.

Kiviniemi teki pidemmän aikaa hedelmällistä yhteistyötä Nova Group -nimisen järjestön kanssa. Liikemies Arto Merisalo kuvaili Kiviniemen vaalirahoitussponsorointityötä erittäin luottamukselliseksi ja hyväksi. Kiviniemi ei itse kommentoinut asiaa.

Hikinewsin reportteri Nipsu Muje tietää kertoa, että Kiviniemen yksi suurimpia sponsoreita oli Wincapita-niminen sijoitusyhtiö. Kiviniemi ei ole itse kommentoinut asiaa.

Kokovartaloministeri[muokkaa]

Mari Kiviniemi ja Jutta Urpilainen rakentamassa "punamultaa" Keskustan ja SDP:n välille.

Keskon pääjohtaja ja plussahammo Matti "plum, plum" Halmesmäki hauskutti vuonna 2011 juhlaväkeä kutsumalla Kiviniemeä kokovartaloministeriksi. Kiviniemi kiitti etteivät kaikki keskity pelkästään hänen perseeseensä.

Erot edeltäjään Matti Vanhaseen[muokkaa]

Ulkonäkö[muokkaa]

Kiviniemestä puhuttiin Keskustan uusina kasvoina. Tietenkin, onhan hän eri näköinen mitä Vanhanen, vaikkei itse kommentoinutkaan asiaa.

Siinä missä Matti Vanhanen kömpelöllä ja tökeröllä tavalla jäi kiinni jok'ikisestä yksityiselämänsä intiimistä edesottamuksesta, Mari Kiviniemi on vain suudellut joskus salaa, eikä edes halua muistella saati kommentoida sitä.

Ja toden totta - Kiviniemi on paljon kuvauksellisempi takaa mitä Vanhanen. Muutenkin, kukapa mieluummin katselisi kulahtanutta, keski-ikäistä harmaata miestä, kun nähtävillä on nyt nuorekas ja tyylitajuinen ex-kuntaministeri? Korkeintaan vain pari Wikipedian ylläpitäjää. Kiviniemi ei ole itse kommentoinut asiaa.

Politiikka[muokkaa]

Kukaaen ei ole koskaan saanut selville, oliko Kiviniemen ja Vanhasen poliittisissa mielipiteissä ja johtamistaidoissa erilaisuuksia, sillä häntä koskevissa uutisissa keskityttiin pääasiassa takapuolijournalismiin, eikä Kiviniemi ole itsekään kommentoinut asiaa.

Pääministerikautensa ja keskustan puheenjohtajuutensa jälkeen Kiviniemi on keskittynyt nuolemaan haavojaan, jotka hänen oman laumansa jäsenet häneen viilsivät, sekä pyyhkimään oman olemassaolonsa suomalaisen julkisen elämän muistista. Hän on onnistunut tässä hyvin, sillä esimerkiksi tässä artikkelissa ketään ei kiinnostanut ennen vuotta 2018 käydä mainitsemassa Kiviniemen pääministerinpestin päättyneen.

Mari Kiviniemi Hikinewseissä


edeltäjä:
Matti Vanhanen
Keskustan puheenjohtaja
20102012
seuraaja:
Juha Sipilä