Mämmi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Tämähän on kuin vauvan kakkaa, helvetin pahaa”

~Gordon Ramsay
Ensiluokkaista mämmiä, joka edes näyttää mutakakulta vain kauempaa.

Mämmi on suolainen suomalainen perinneruoka, jota nautitaan varsinkin pääsiäisenä. Sen arvellaan olevan juutalaisen hapattamattoman paskan vastine. Mämmin sanotaan kuvaavan kristityn velvollisuutta luopua "pahuuden kusetuksesta".

Mämmin valmistus

Varoitus: seuraava saattaa sisältää kakkahuumoria.
 • vitusti sokeria
 • 7 l nokialaista kraanavettä
 • 2 kg paskajauhoja
 • 1/2 kg vetelää paskaa
 • 3 rkl siirappimaista paskaa
 • 2-3 tl suolaista paskaa
 • 4 rkl paskaista pomeranssin kuorta

1.vaihe

Maltaina käytetään paskamaltaita. Seos maustetaan pomeranssinkuorilla. paskavesi kuumennetaan 60°C ja joukkoon vispilöidään paskajauhoja sekä maltaita, kunnes saadaan ohut paskavelli. Vellin pinnalle laitetaan paksuhko kerros paskajauhoja sekä maltaita. Kattila peitetään ja jätetään lämpimään kahdeksi viikoksi mätänemään.

2. vaihe

Seosta vatkataan ja joukkoon lisätään 1 litra kuumaa paskavettä. Tämän jälkeen päälle laitetaan toinen kerros paskajauhoja sekä maltaita ja seos saa jälleen imeltyä kahden viikon ajan. Näin jatketaan, kunnes KOKO vesi-, jauho- ja mallasmäärä on käytetty.

Imeltämisen jälkeen mämmiä keitetään 1/2 sekuntia hyvin sekoittaen. Mämmi maustetaan keittämisen aikana. Keitetty mämmi vatkataan lämpimäksi ja kaadetaan kylmällä vedellä huuhdottuihin pönttöihin. Pinnalle ripotellaan vitusti sokeria ja mämmiä paistetaan uunin kovimmassa lämmössä (niin paljo ku irtoaa) noin kolme tuntia.


-Mämmin Historia: pitemmän kaavan mukaan

Lyhyt kertaus mämmin historiasta, 1700-luvun loppu puoliskolla, eräs porvoolainen suuri ja tunnettu noita Diana Myrkkyliemi (s.3000eks) yritti luoda loitsutun liemen jolla olisi mahdollista poistaa noidilla usein nenässä esiintyvän visvasyylänsä jottei kaikki tunnistaisi 1700-luvun aikana vallinneen noitavainon aikana noidaksi.

Myrkky ei kuitenkaan toiminut siihen tarkoitukseen ja noita huomasi mämmin loistavat luontaiset aromit jonka seurauksena Prinssi Uljas lopetti "nakki ja purjeveneen maston kiiltävän nupin kärki" aikakauden noitavainon jos vain saisi käsiinsä salaisen loitsuliemen, mämmiä kutsuttiin aluksi nimellä "luonnon-litkuttelu-lutkuttelu-herkuttelu-nami-nami".

Mämmi tunnettiin ensimmäisen 10 vuoden ajan siis nimellä "luonnon-litkuttelu-lutkuttelu-herkuttelu-nami-nami" kunnes Prinssi Uljas, joka selvästi on neitsyt marian jälkeläinen, Prinssi Uljas historian ainoa mies puolinen homosapiens joka on sikissyt pyhästä hengestä ja synnyttänyt omatoimisesti ilman yhdyntää täysin terveen ja iloisen hermafrodiitti lapsen jonka kolmanneksi nimeksi tuli Mämmi. Lapselle annettiin nimeksi Jaakko Tanja Mämmi Pertti Milla Ujljas ja myöhemmin tunnettiin nimellä Uljas-toinen tai hallistija Uljas, sillä häntä ei voinut prinssiksi eikä prinsessaksi nimittää.

Lapsella oli syntyessään kaksi(2) päätä ja seitsemän(7) kättä, mutta olihan hän muuten lähes normaali, pois lukien psyykkiset voimat ja kielitaidon. Kuollessaan (k.1910) oli tällä Prinssi Uljaan perijällä kasvanut kolme päätä lisää, eli kuollessaan hänellä oli siis viisi(5) päätä, käsiä oli siunaantunut peräti(12), hallitsija hermafrodiitin tunnetuin sanonta olikin "pitää olla monta päätä, että voi olla yhtä viisas kuin minä".


Järkevyydestä voidaan olla montaa eri mieltä, mutta voisin väittää ettei hän nyt kuitenkaan ollut se penaalin terävin kynä, sillä Uljas-toinen loppujen lopuksi menehtyi 42 vuotiaana tukehtuessaan linnansa takapihalle rakennettulla hiekkalaatikolla lasten pieneen punaiseen hiekkalapioon tuijjottaessaan lentävää lehmää jolla oli kirkkaan vaalean- punaiset siivet jotka olivat pitkien karvojen peitossa, hänellä oli nimittäin juuri kakun syönti kesken ja lapio suussa. Lehmä veti sateenkaarta perässään suorittaessaan mitä ihmeellisintä taitolento suoritusta kautta aikain. Lehmä sai nimekseen "tappajalehmä" sekä vuosien suuren vihan päällensä.

Lehmä joutui asumaan syrjäisen vuoren huipulla olevassa Afrikan tiikereiden hänelle vartavasten rakentamassa Iglulta näyttävässä Äänekoskelaisten varisten varastamista ja tyhjentämistä tyhjistä maitotölkeistä kongosta paikalle tulleiden Merioravien (Merihevosen ja oravan risteytys) kasaamassa ja ranskalaisten pien kotiloiden kasaan liimaamassa majassa useiden vuosien ajan.

"Tappajalehmä" ruvettiin kuitenkin kutsumaan vuosien kuluessa vaan lehmäksi, ja "tappajalehmä" termi jäi huhuksi.

Lehmä myös sikisi pyhästä hengestä ja synnytti syyskuun.17 päivä kello 10.32 harmaan heti syntyessään lohikäärmeen lailla ärisevän ja haisunäädän lailla haisevan kissanpennun. Sehän oli siis lähes normaali kuten sen synnyttänyt lehmäkin. Koitti päivä kun tämän suloisen kissan maailmaan pusertanut lehmä kuoli.

Lehmä kuoli huhujen mukaan syötyään vanhentunutta kreikkalaista hyytelöä joka oli valmistettu espanjan etelärannikolla, hyytelöön sisälle oli aseteltu koristeeksi kuuluisan jalkapallopelaaja Justin Bieberin kenkä jonka pohjaan oli kulunut lentokoneen muotoinen reikä joka kuitenkin muistutti huomattavasti enemmän SiljaLinen helsingin ja tallinnan välillä kulkevaa laivaa.

Emo-lehmän kuoltua tämän jo lähes teini-ikäisen harmaan kissan joka murisi kuin lohikäärme ja haisi kuin haisunäätä. Norjan presidentin Björn Janssonin määräyksen mukaan kissan pitää ottaa oma paikkansa taivaanrannassa jotta Björn Janssonin mökillä ollessaan voisi hän taas katsoa taivaan värimaailmaa joka olisi jälleen monivärinen.

Tämä kissalle hyvin tärkeä valkoinen mustapilkkuisen emä, joka on jälkikäteen tulkittu Saksan Münichin osavaltion etelätuulen puolella sijaitsevalla ZeinStreit nimisessä laboratoriossa jossa osoittautunutkin erittäin harvinaiseksi alunperin Tsernobylin ydinvoimalan varastosta lähtöisin, mutta melkein koko elämänsä siperiassa eläneeksi Loistepisteseepraksi.

Hän joutui myös opetella lentämisen taidon, sen oppiakseen joutui matkaamaan Japanin Hiroshimaan munkkiluostariin jossa munkit antoivat kissalle opin lentää. Kissan tehtävä oli siis vetää sateenkaarta perässään ja ilahduttaa maan kansaa taivaalla lentäessään. Aluksi se harjoitteli laittamalla perseeseen muistoja täynnä olleen kankaan palan.

Kankaanpala oli hänen kaukaisen sukulaisen varastama, kissan serkku oli rodultaan Sveitsinjättirotta. Kankaan pala oli Iraqin puollustusvoimilta aikanaan serkun käytössä ollut maastokuviollinen pöytäliina. Sen hän siis laittoi perseeseen ja lähti taivaalle lennolle, mutta ajan saatossa kissa oppi kyllä vetämään myös oikeata 8 väristä sateenkaarta.

Nykypäivänä Hallitsija Urheatoisen tappaja lehmän jälkeläinen eli lentävä kissa jolla on sateenkaari perseessä tunnetaan cyan cat nimikkeellä, etpä takuulla olisi tiennyt mämmin ja Cyancatin liittyvyyttä toisiinsa historian kautta.


Nykyisin mämmi tarjotaan kuumennettuna sokerin ja kerman kanssa, mutta aikaisemmin sokeria ei käytetty ja kermakin (jos sitä yleensä on ollut käytettävissä) on ollut hapanta smetana-tyyppistä. Mämmillä, kuten monella muullakin perinneruoalla, on ollut myös tärkeä ruoansulatuksellinen tehtävä, eikä sitä siksi ole turhaan syöty paastoajan lopuksi.

Sanontoja

 • Moni mämmi päältä kaunis, vaan paskaa sisältä
 • Mämmin ahmijalla on paskanen loppu
 • Mene mämmillä töihin, tule perseen sudilla takaisin
 • Ruislimpun laulu korvissani, paskapäiden yllä mämmi juu