Luuranko

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Isoisoäitisi tarkkailee sinua toisinaan.

Luuranko on hirveä peto, joka vapautuu ihmisen kuollessa. Sinunkin sisälläsi on luuranko, ja toisinaan se rimpuilee päästäkseen ulos, mutta sinun tahtosi, joka on sielusi ominaisuus, pitää sen yleensä aisoissa. Kun tahtosi on heikko, kuten esimerkiksi nolostuessasi, saattaa luurankosi päästä tekemään pakkoliikkeitä. Esimerkiksi jalkasi voivat heilua tahtomattasi. Kun nukut, voi sielusi joskus olla unten mailla, ja luurankosi lähteä kävelemään itsekseen. Tätä kutsutaan unissakävelemiseksi. Se voi olla vaarallista, sillä luurankosi voi haluta tehdä pahaa sinulle tai muille ihmisille, erityisesti läheisillesi. Jos jäät kiinni jostain pahasta, siitä kannattaa syyttää luurankoasi. Tosin jos luurankosi todetaan syylliseksi, sitä voidaan rankaista tavoilla, joita et halua kokea, kuten viemällä sinut hammaslääkäriin. Hammaslääkärissä kärsii sekä sielusi että luurankosi mitä hirvittävimmillä tavoilla. Luuranko on nimittäin kiinni sielussa hermoston välityksellä, joten sielu kokee luurangon tuskat.

Kuollessasi luurankosi vapautuu lopullisesti. Siksi monet kuolleet joko haudataan arkussa tai poltetaan. Tästä syystä myös egyptiläiset laittoivat kuolleensa sargofagiin ja paiskasivat kiviseen, umpinaiseen pyramidiin. Älä jätä luurankoa metsään, sillä se voi tulla ihmisasutuksen luo tekemään pahojaan. Luuranko ei pääse irti heti kuoleman hetkellä, vaan sen täytyy ensin vapautua lihasta, joka kuollessa jäykistyy. Varsinkin jänteistä pääseminen kestää. Luurangon pitää odotella paikallaan jäykän lihan sisällä, kunnes lihan mädäntyminen vihdoin hänet vapauttaa. Tällöin luuranko voi olla hyvinkin innokas, onhan hän odotellut vapautumistaan koko ihmisen eliniän ja vielä joutunut makaamaan paikallaan ainakin viikkojen ajan. Vapautuvan luurangon karjunnasta voi kuulla helpotuksen ja riemun. Pahin mitä voit tehdä luurangolle on muumioida vainaja. Silloin luuranko jää ikuisesti ruumiiseen.

Luurankotuhot[muokkaa]

Luurankojen äänekkäät ja äärimmäisen pahantahtoiset juhlat.

Kun luuranko on vapautunut, alkaa todellinen kalina ja hampaiden naksutus, jota ei elävä voi kestää. Luurangot voivat saada kovaa meteliä aikaan juhliessaan vapauttaan peltikatoilla puukengät jalassa. Luuranko onkin luokiteltu haittaeläimeksi. Luuranko voi kiivetä talon seinillä ja roikkua katossa pää alaspäin leukaluu vinossa. Se siis muistuttaa melko lailla hämähäkkiä. Luuranko voi myös tarttua erilaisiin esineisiin, mutta se ei osaa tehdä niillä paljoakaan, koska siltä puuttuu yleensä tietoisuus. Luuranko voi myös harrastaa breakdancea ja limbo-seuraleikkiä. Toisaalta vanhemmat luurangot alkavat käydä kyynisiksi "elämäniloja" kohtaan, ja lahoamistilaiset jopa apaattisiksi. Tämäkin on täysin luonnollista olennoille, joilta puuttuu tietoisuus.

Luuranko ei yleensä hyökkää ihmisten kimppuun, mutta se voi hyökätä, jos se kokee itsensa uhatuksi. Vihainen tai kesken salaisia toimiaan yllätetty luuranko voi tehdä todella pahaa jälkeä. Luurangon purema on raudanluja, ja sen kuristavasta otteesta on melkein mahdotonta päästä irti. Luuranko ei kuitenkaan lähes koskaan tapa uhriaan paikan päällä, vaan pyrkii raahaamaan tämän Manalaan, synkeään luolaan, jonne on paljon menneitä, vaan josta ei paljon palanneita sitten olekaan. Matka Tuonen mustille tuville voi kuitenkin olla hyvin pitkä, ja sen aikana uhri voi yrittää vapautua. Monien uskontojen mukaan jokaisen ihmisen kuitenkin lopulta löytää luuranko, ja vie Manalle. Tämän voi välttää vain ehtimällä tappaa itsensä sitä ennen, mutta siitäkin joutuu Manalle. Manalassa sinne aiemmin päätyneet luurangot vapauttavat sitten uuden luurangon lihoistaan, ja saavat näin uuden ystävän. Luurangot ovatkin hyvin sydämellisiä olentoja, vaikka niissä ei enää veri kierräkään.

Torjunta[muokkaa]

Miehellä on oikeanlainen lähestymistapa, mutta hän on jo päästänyt luurangon vaarallisen lähelle.

Luurankoa ei ole helppoa pysäyttää, jos sellainen on päästetty irti. Luurangon kohtaavan maallikon täytyy valita kahdesta selviytymisstrategiasta; jotka ovat karkuun juokseminen tai taisteleminen. Ennen kaikkea on oltava päättäväinen, luuranko nimittäin vaistoaa epävarmuuden. Itsevarman ihmisen kohdatessaan luuranko saattaa kuitenkin hämmentyä, ja tehdä aivan päättömiä tekoja.

Pakeneminen[muokkaa]

Jos päätät juosta karkuun, ota huomioon, että luuranko voi olla nopeampi. Arvio vastustajasi olemus. Jos luuranko narisee tai nilkuttaa tullessaan kohti, se on kalkkeutunut, tai ei ole rasvannut niveliään, ja meno voi tyssätä jopa nivelrikkoon. Jos taas luuranko hyppii mättäältä toiselle öljypisarat ympäriinsä läikkyen, on sinun parasta olla teräkunnossa.

Luurangot eivät helpolla hengästy, niillä kun ei ole keuhkoja. Et voi siis juosta luurankoa hengästyksiin, vaan sinun on pystyttävä pitämään riittävä vauhti yllä, kunnes luuranko on kadottanut sinut ja eksynyt. Jos et ole varma siitä, pystytkö juoksemaan luurankoa pakoon, on suositeltavaa, että et edes yritä. Juoksu vie paljon voimiasi, jotka voisit joka tapauksessa tarvita taistelussa.

Eräs tapa hidastaa luurankoa huomattavasti on iskeä siltä pää irti. Luuranko ei lähde minnekään ilman kalloaan, joka on sentään kuoleman symboli (vaikka siinä ei mitään elintärkeitä toimintoja olekaan). Luurangolla voi kestää jopa minuutteja etsiessään päätään. Toisaalta, jos aiot lyödä tai potkaista luurankoa, voit joutua sen kanssa taisteluun.

Taistelu[muokkaa]

Jos aiot kohdata luurangon ns. kunnian kentillä, tarvitset siihen ainakin jonkinlaisen aseen. Pitkiä luita pitää katkaista napakalla iskulla niin monta, että luuranko on enää kasa luunpätkiä. Silloin se yleensä antaa periksi, ja aloittaa lahoamisen. Myös isku kalloon voi auttaa, mutta ei välttämättä, sillä kallossa ei enää ole sielua. Kallolla on kuitenkin tunnearvoa luurangolle, sillä se on kuoleman symboli, ja siten tosi viileä juttu niissä piireissä. Eri luurangot reagoivat eri tavoin kallonsa vahingoittumiseen; jotkut raivostuvat silmittömästi, toiset taas joutuvat shokkiin.

On myös pirullisia yksilöitä, jotka eivät anna periksi sitten millään. Tiedetään tapaus, jossa luurangosta on jätetty ehjäksi vain yksi käsi, mutta kädellään se kuitenkin pystyi rakentamaan itsensä takaisin luurangoksi alle viikossa. Se mateli sormillaan kauppaan, varasti sieltä liimaa ja muita tarvikkeita, ja korjasi luunsa. Näitä pirullisia on onneksi vain murto-osa luurangoista.

Luuranko on eräs metsästäjien suosikkisaalis. On myös ihmisiä, jotka metsästävät pelkästään luurankoja. Luurangossa ei kuitenkaan ole muuta syötävää kuin luuydin, ja vanhemmissa yksilöissä sekin voi olla pilaantunutta. Jotkut metsästäjät kehystävät ja laittavat seinälle kaatamiensa luurankojen pääkallot. Niistä kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi poistaa leukaluu, sillä joskus, erittäin harvoin, voi luuranko rimpuilla pelkkänä päänäkin, jolloin se voi purra.

Rodut
Aave - Demoni - Elementaali - Enkeli - Epäkuollut - Haltia - Hiisi - Hirviö - Hobitti - Ihminen - Isojalka - Jumala - Kääpiö - Leivänpaahdin - Lohikäärme - Luuranko - Maajussi - Menninkäinen - Mummo - Mutantti - Muumi - n00b - Peikko - Piru - Puliukko - Teini Ikäiset Mutantti Ninja Kilpi Konnat - Vetehinen - WoWittaja - Örkki