Lumikola

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumikolapullo

Lumikola on Suomessa vuosina 1996-2007 valmistettu kolajuoma, jota valmistettiin salaisessa sijainnissa Lapissa huippusalaisella reseptillä. Sitä valmistanut tehdas jouduttiin kuitenkin lakkauttamaan vuonna 2007, kun Coca-Cola Corporation sai kuulla asiasta ja vapautti juristit. Lumikolan valmistajilta vietiin tuhkatkin pesästä ja he viettivät lopun elämäänsä vankilassa.

Silloin, kun Lumikolaa vielä valmistettiin ja myytiin, se oli ehdoton suosikkijuoma kaikissa ikäryhmissä. Sen huippusalaisen reseptin ansiosta siitä puuttui täysin muiden kolajuomien hampaita syövyttävä ainesosa, kuitenkaan juoman menettämättä ainutlaatuista, menestykseen johtanutta makuaan. Lumikolaa myytiin muotoilija-arkkitehti Alvar Aallon Lumikola Oy:lle suunnittelemassa, monien erinomaisesti ja innovatiivisesti muotoiltuna pitämässä muovipullossa.

Salainen resepti[muokkaa]

Lumikolan salaista reseptiä ei ole koskaan paljastettu julkisuudessa, ei edes Lumikola Oy:n tehtaan lopullisesti kaaduttua. Valmistajan mukaan Lumikolassa oli "seos aitolappalaisia ainesosia, jotka takaavat paitsi hyvän maun, myös juoman terveellisyyden". Valmistaja suositteli Lumikolaa "kaiken ikäisille, niin miehille kuin naisillekin". Useat amatöörikemistit ovat yrittäneet tehdä analyysejä Lumikolasta, mutta eivät ole vettä lukuunottamatta löytäneet juomasta mitään ilmeistä lisäainetta. Ammattimaiset kemistit taas ovat tekijänoikeussuojaa kunnioittaakseen kieltäytyneet tekemästä Lumikolasta kokeita jopa Lumikola Oy:n lakkauttamisen jälkeen.

Vuonna 2006 useita lasteja Lumikolaa vedettiin pois markkinoilta Ruotsissa, koska ruotsalaiset tutkijat olivat löytäneet juomasta divetymonoksidijäämiä.

Katso myös[muokkaa]