Lottoface - Arpanaama

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arpanaama
Kohtaus, jossa Pacinon esittämä Monttanen on luodinkestävä.
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 1977
Ohjaus Brian De Palma
Käsikirjoitus David Lynch
Pääosissa Al Pacino, Linda Lovelace, Bette Davis, Samuel L. Jackson
Tuotanto Michael Corleone
Elokuvayhtiö Universal
Kesto 257 min
Kieli Jenkki
Ikäraja Suomessa K-7


Arpanaama (engl. Lottoface) on yhdysvaltalainen Al Pacinon ja Linda Lovelacen tähdittämä rikoselokuva, joka kertoo kuubalaisen arpamyyjän Tomppa Montasen tarinan. Elokuva palkittiin yhdellä Oscarilla, jonka sai Al Pacino parhaasta miespääosasta. Bette Davis sai myös Oscar-ehdokkuuden, samoin elokuvan ohjannut Brian De Palma.

Juoni[muokkaa]

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Maltan haukka on väärennös.

Tomppa Montanen (Pacino) on noin 40-vuotias kuubalainen työtön maahanmuuttaja, jolla ei ole elämää. Sitten ilkeät valtion viranomaiset lähettävät Montaselle viestin, jonka mukaan hänellä olisi viikko aikaa saada työpaikka, tai muuten hänet karkotettaisi Ruotsiin, jossa homot raiskaisivat häntä. Tästä kauhistuneena Montanen tapaa erään mummon (Davis), joka palkkaa Montasen arpamyyjäksi. Montanen ottaa paikan vastaan.

Montanen on työskennellyt arpamyyjänä viikon, kunnes hän joutuu tappeluun kahden agentin kanssa. Tappelussa eräs agentti liimaa superliimalla arvan Montasen päähän niin tiukasti, että tämä ei enää saanut sitä pois. Agenttien lähtiessä Montanen jäi itkemään kadun kulmalle. Tämän jälkeen Montanen sai lempinimen "arpanaama".

Nöyryytyksen jälkeen Montanen tapaa gangstajengipomon Big Ghamfioaotaotazzz (Jackson). Montanen pyytää palvelusta Ghamfioaotaotazzzilta, että tämä tappaisi Montasen nöyryyttäjät. Vastapalvelukseksi Montanen työskentelisi viikon Ghamfioaotaotazzzen seksiorjana.

Ghamfioaotaotazzz murhautti kaikki agentit, jonka jälkeen Montanen siirtyi työskentelemään viikoksi Ghamfioaotaotazzzin omistamaan ilotaloon. Siellä "Arpanaama"-Montanen tapaa toisen paikan päällä työskentelevän huoran Pariisi Hilttosen (Lovelace). Sen jälkeen Montanen ja Hilttonen alkoi harrastaa seksiä niin kovaa, että se kuului kaikkialle. Kun Ghamfioaotaotazzz saapui bordelliinsa, hän huomasi Montasen ja Hilttosen kiihkeän tuokion, ja tästä hullaantuneena Ghamfioaotaotazzz hyppäsi mukaan, jolloin koko juttu muuttui ryhmäseksiksi. Montaselle ei kuitenkaan riittänyt yksi nainen, joten hän pirautti nopeasti Bette Davisin esittämälle mummolle, jonka seurauksena kaikki neljä harrastivat suurta ryhmäseksiä.

Aktin jälkeen Montanen sekoaa ja alkaa vaatia Ghamfioaotaotazzzilta rahaa pitäen tätä asiakkaanaan, samoin mummolta ja Hilttoselta. Tämä johtaa riitaan, jonka seurauksena koko nelikko sekosi ja meni hienoon miamilaiseen kartanoon ammuskelemaan. Lopulta mummo, Hilttonen ja Ghamfioaotaotazzz kuolevat vihollisten luoteihin, mutta Monttanen yhtäkkiä räjähti ja muuttui luodinkestäväksi robottiterminaattoriksi ja tuhosi koko maailmankaikkeuden. Elokuva päättyy Monttasen muuttuessa avaruusalukseksi ja silloin tämä muuttaa Saturnukseen asumaan.

Oscarit[muokkaa]

Ehdokkaana: