Lions-toiminta

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Lions Club)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Leijona on oikeasti laiska ja pahanhajuinen kissanjötkylä, joka pääosin kuluttaa aikaansa vetelehtimällä Afrikan savanneilla.
STOP! Leijonaksi tullaan vain kutsusta. Mikäli haluat jatkaa lukemista tästä eteenpäin, on sinun syytä odottaa että joku leijonista kutsuu sinut järjestön jäseneksi!

Lions-toiminta juurtui Suomeen vuonna 1944, kun Liittoutuneiden valvontakomissio miehitti Helsingissä sijaitsevan hotelli Tornin. Valvontakomission jäsenet olivat kaikki pääosin Lions-toiminnan perustajia, ja näin oli luonnollista, että

Lions-järjestön hihamerkki.

valvontakomission rutiinitehtävien ohessa pyrittiin juurruttamaan Lions-aate suomalaisiin. Tässä valvontakomissio onnistui erittäin hyvin. Ensimmäinen kummiklubi perustettiin Kauhavalle vuonna 1975 Helsingin hengessä, mutta Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991 hiljensi klubien perustamistahtia merkittävästi - saivathan klubit siihen asti merkittävän tulorahoituksen juuri Neuvostoliitosta käsin. Tällä hetkellä toimivia Lions Clubeja maassamme on noin viisi, vaikka rekisteröityjä niitä lienee tuhansia ja taas tuhansia. Suurin osa klubeista toimii kuten metsästysseurat, eli jäsenten osallistuminen niiden toimintaan on lähinnä olematonta.

Lions-toiminta käytännössä

Lions-toiminta on ensisijaisesti varainkeräystä jonkin klubilaisten keskuudessa ennalta sovitun tavoitteen rahoittamiseksi. Paikallisklubin edustajat pukeutuvat vappunaamareihin ja ryhtyvät kiertämään talosta taloon hattu kourassaan. Keräyksen toiminta-ajatuksena on veroluonteisen kolehdin periminen "vapaaehtoisesti". Lions-toiminnassa yhteiskunnan roolia vähätellään yleisesti velvoitteiden suorittamisessa, ja niinpä on tarkoituksenmukaisempaa valita joukosta muutama silmäätekevä, jotka saavat yleiseen käyttöön viritetyn hyppynarun tai vanhainkodin aulaan toimitetun televisiovastaanottimen suorittavana osapuolena kaiken maineen ja kunnian.

Lions-järjestön kansainvälinen tunnus on kaikkialla maailmassa tuttu; Luovuta Isänmaasi Onnellisempana Nousevalle Sukupuolelle

Pääosin varainhankinnalla kustannetaan kuitenkin klubiveljien illanistujaiset, joissa lämpö, kosteus, pehmeys ja alkoholi ovat herkästi läsnä. Illanistujaisia järjestetään klubista riippuen aina tarpeen mukaan – ei kuitenkaan koskaan sunnuntaisin.

Leijonat pitävät tiiviistä yhdessäolosta.

Lions-toiminta vastakkainasettelun ehkäisyssä

Lions-toiminnassa pyritään voimakkaasti vastustamaan kaikenlaista vastakkainasettelua. Tämä toimii käytännössä siten, että kaikki vastakkainasetteluun syyllistyvät yhteisön jäsenet likvidoidaan. Tehokkaimmaksi menettelytavaksi onkin otettu vastakkainasettelusta puhumisen ja kirjoittamisen kieltäminen. Tässä Lions-toiminta on erittäin lähellä Kokoomuspuolueen ajattelumallia, ja aito lion onkin useimmiten juuri kyseisen puolueen jäsen.

Lions-toiminnan kritiikki

Lions-toiminta on kohdannut monenlaista kritiikkiä koko olemassaolonsa ajan. Yleensä kritiikki syyttää lionseja "hyväveli"-kerhona toimimisesta sekä työpaikkojen välittämisestä muille kerhon jäsenille. Tälläisiä perustelemattomia väitteitä tavatessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tämä on nimenomaan sitä vastakkainasettelua, joka on syyllinen niin moniin ongelmiin kautta maailman. Siksi tämä kritiikki on parasta jättää huomiotta.

Tunnettuja leijonia

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Round Table Suomi Finland toimii kasvattajaseurana, jonka menestyneimmät versot tulevat kutsutuiksi Lions-toimintaan
Female-UN.jpg Sinä olet lesbo ja tämä artikkeli on tynkä, koska tässä laatikossa lukee niin.
Laajentamalla artikkelia saat laatikon ehkä katoamaan
.