Lenita Airisto

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lenita Airisto (os. Melasto) on Urho Kekkosen ikäluokkaan kuuluva suomalainen julkisuuden henkilö, vaatetus, -ja asiantuntija, polyglotti, liikenainen ja telesisionkuluttaja.

Lenita Airisto pitää myös erilaisista roolileikeistä. Tässä hän seikkailee keskiaikaisissa tunnelmissa Olavinlinnan puistossa Savonlinnassa.

Lapsuus ja nuoruusvuodet[muokkaa]

Lenitan ura alkoi suomalaisten televisiolähetysten myötä, kun polyteknillisen koulun opiskelijat kokeilivat itse rakentamaansa television vastaanotto- ja lähetystekniikkaa ja palkkasivat Lenitan tuomaan tunnelmaa TV-studiolle ja lähetyksiin. Lenita oli Suomen ensimmäinen televisiossa näytetty nainen; saavutus, jolle hänen koko myöhempi uransa on rakentunut. Lenitan käheänkimittävä ääni on noista ajoista lähtien aiheuttanut traumaattisia kokemuksia monille kansalaisille, minkä on katsottu lisäävän mielenterveystyön hoitokuluja.

Asiantuntijarooli[muokkaa]

1980-luvulta lähtien Lenita on ollut muodikkaan vaatetuksen edelläkävijä, ja tunnettu muun muassa humanitarisesta työstään vääränväristen sukkien käytön vähentämiseksi. Lisäksi Lenita on varsinkin naistenlehtien palstoilla julistanut, että naisen tulisi jakaa emätintään mahdollisimman monen miehen kesken. Lenita itse on näyttänyt esimerkkiä jopa häpeämättömän estottomasti, koska se hänen mielestään "on se mun ihan oma juttu!"

Lenita on diplomiekonomi (Svenska Handelshögskolan eli hienommin sanottuna Hanken), mikä tarkoittaa sitä, että lukemisen, laskemisen ja suomen kielen taidon lisäksi Lenitalla on hanskassa myös ruotsi, englanti sekä mukiinmenevät lomaitalia, lomaespanja, lomaturkki ja lomakreikka. Lenita on poliitikkojen keskuudessa pelätty kielioppi- ja ääntämyskriitikko, jonka kritiikki saattaa merkitä nopeaa loppua maakunnissa alkaneelle lupaavalle poliittiselle uralle (ks. tankeroenglanti.)

Yksityiselämä[muokkaa]

Lenitalla on useita ystäviä, kuten Helena Lindgren ja Vesa-Matti Loiri. Vielä 1990-luvulla Lenitan varmimmin tapasi Helenan kanssa Helsingin muodikkaissa ravitsemusliikkeissä bongaamassa julkkisten bongaamisesta kiinnostuneita taviksia. Nyttemmin jo muumioituneen olemuksensa Lenita peittää tehokkaasti erilaisilla meikeillä, joilla hänet on onnistuttu pitämään elävänkaltaisen näköisenä.