Lappi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Teknisesti) lappalainen napattiin kesken rauhallisten aamurutiinien.

”Lappi, tuo Suomen Narnia...”

~Tuntematon


Lappi eli kaikilla muilla maailman kielillä Lapland (paitsi viroksi varmaan joku "Löppislaedehö maakond"), on Suomen suurin ja pohjoisin kunta, jota asuttaa lähinnä lappalaiset, saamelaiset, porot sekä muutama ihminen. Se on Suomen harvaanasutuin maakunta, mikäli jätämme pois laskuista narkomaanit. Lappi tunnetaan muuhun Suomeen verrattuna eksoottisena kääntöpuolena, jossa hevosten sijasta ratsastetaan poroilla ja vaimon sijasta hakataan karhuja. Karhupaini on myös Lapin seudulla hyvin suosittu ajanviete, sillä sen asukkaiden, lappalaisten, elämään ei juuri tundrakasviston tietämyksen lisäksi muuta sisältöä ehdi ennen hypotermiaa kertyä. Lapin alueella on myös saamelaisia, jotka ovat Suomen alkuperäiskansaa. He ovat suomalaisten ja karhujen sekoituksia, joille ei parane vittuilla, tai on mahdollisuus saada peräänsä heittokirves tai jalkajousesta selkään. Saamelaiset ovat tunnettuja shaamanien taidoistaan ja hokkus pokkus -tempuistaan.

Yritettäessä keksiä lappalaisille omaa kansallisurheilulajia he kääntyivät Matti Nykäsen puoleen, joka neuvoi heille: "Talvisin mäenlaskua, kun lunta vielä on. Välikausina voi harjoittaa juomanlaskua ja kesäisin housujenlaskua, kun alkavat pakkasetkin hieman hellittää." Näin siis lappalaiset saivat yhden urheilulajin sijaan kolme lajia, joita he harjoittivatkin kaudesta riippuen. Yleensä kuitenkin harjoitetaan kaikkia lajeja yhdessä.

Lappi on muinaisessa suomalaisessa mytologiassa hyvinkin merkittävässä asemassa, sillä sieltä luonnollisesti kaikki paha tulee - ja lopulta myös menee, kuten Lapin sota sen todisti. Alkuperäisen Lapin peniksenjatke Amerikan mantereella on nimeltään Alaska.


Saamelaisten tehtävä ja Suur-Suomen palautus[muokkaa]

”Kussa mööhet? Haγek jouseδi, Emoin maa, Suur-Soomen palattahemn möö nyγyt!”

~Suomalaiset soturit nousevat haudastaan valmiina ottamaan maailman haltuun


Saamelaiset ovat levittäytyneet valtakuntamme rajojen ulkopuolelle saatuaan tärkeän tehtävän Suomalaisuus-liikkeeltä noin 250 vuotta sitten. Saamelaisten levittäytyminen on oikeasti sotilasoperaatio Pohjolan muita, vähä-arvoisempia, valtioita vastaan. Lapin keisarikunnan tukeman operaation päämääränä on soluttautua täydellisesti Norjaan sekä Ruotsiin ja tuhota ne sisältäpäin täydellisesti (mitä ne kyllä paraikaa itsekseenkin toteuttavat). Suuressa spektaakkelissa on tarkoitus suomalaisten, lappalaisten sekä saamelaisten jälleen yhdistyä yhdeksi roduksi ja tuhota alempiarvoiset germaaniset rodut ja liittää näiden alueet Lapin keisarikuntaan, laajentaen Suomen kokonaispinta-alaa merkittävästi. Suunnitteilla on myös maihinnousu Islantiin, jonka katsotaan ajavan juutalaisten maailmanhallituksen syntymistä. Tanskan keitaita myös suunnitellaan ydinaseiden testikentäksi.

Saamelaisten tehtävänä on luoda pohjaa Suur-Suomen infastruktuurille, jonka katsotaan syntyessään ottavan maailman haltuunsa teknologisella ja älyllisellä ylivoimaisuudellaan. Kolmen rodun yhdistyminen ja Kalevalan nouseminen maailmanuskonnoksi katsotaan olevan maailmanhistorian suurimmat käännekohdat.

Lapin kulta[muokkaa]

Lapin kulta eli poronkusi on perinteinen nautintoaine Lapin perukoilla. Se on myös Lapin keisarikunnan tärkein vientituote. Usein Lapin kullan väitetään sisältävän alkoholia, mutta litku koostuu ainoastaan vedestä, fosforista, magnesiumista, kalsiumista ja muista mineraaleista sekä tietysti ureasta ja rikistä. Ylellisenä luomutuotteena Lapin kulta kääritään siniseen alumiinivalmisteiseen lieriöön, jota myydään noin 8,95 euron kappalehintaan. Valmistetta tuotetaan lähes jokaisessa kotitaloudessa, mutta sitä mielummin juotetaan naapurille kuin itselleen.

Reindeerspotting[muokkaa]

”Söö sanonnu minnuu kotiirosvoks...”

~Narkki toiselle

Reindeerspotting -dokumentti sijoittuu Lapin synkkiin kinoksiin, jossa päähenkilöt vetävät huumeita ja katsovat porokisoja. Ja putoilevat kaiteiden yli kisakatsomoihin. Dokumenttia on ylistetty sen järjettömän hienosta toteutuksesta ja sen yksinkertaisesta tuotantotavasta, sen luodessa kuvaa lappalaisten arkipäivästä.

Lapin mafia[muokkaa]

Lapin mafia on tunnettu rikollisjoukkio kylmien tuntureiden kupeesta mäkäräisten maasta. Tämä Lapissa vaikuttava rikollisjoukko tunnetaan erittäin hyvin päähineistään ja kulkuneuvoistaan joihin lasketaan muun muassa porot ja sukset. Lapin mafian tiedetään tappaneen ainakin kolme poroa suohon hukuttamalla.

Viitteet[muokkaa]


Katso myös[muokkaa]

Pohjoismaat
Ahvenanmaa - Grönlanti - Islanti - Kanada - Karjala - Lappi - Norja - Pohjois-Korea - Ruotsi - Suomi - Tanska - Venäjä - Viro - Pohjois-Korea