Lada

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hikiquote notext.png Hikisitaateissa on kokoelma sitaatteja Ladasta.
Kremlin ensimmäiset rakettikokeilut menivät päin seiniä.

”Lada: Laho Auto Daavidin Aikakaudelta”

~mitä se tosiasiallisesti merkitsee

”Osta lada! Helppo kasata: Leikkaa, liimaa!!”

~Ladan mainoksesta

”Idän ihme, lännen kauhu, perässä tulee sininen sauhu!”

~Ladanomistaja heittäytyy runolliseksi

”Lada on nopeimmillaan liukuhihnalla.”

~Ladan tehtaan (entinen) työntekijä

”Osta Lada, voimapesä, korjaa sitä koko kesä, sillä pääset Lappiin asti kunhan työnnät ahkerasti!”

~Lasten vitsikirja

”Se ei käy, se ei käy, se ei käy, se ei käy, se ei kertakaikkiaan käy!”

~Lapinlahden linnut

”Lada lähtee kuin purkka tukasta”

~Erkki Paasonen

”Tässä seison enkä muuta voi”

~Martti Luther, ensimmäinen ladan ostanut henkilö

”Ladassa yhtyvät Fiat 124:n italialainen insinööritaito AvtoVAZin venäläiseen eleganssiin”

~Parasta, mitä Ladasta voi sanoa


Lada (ladadum fecelis) on maailman suosituin (lue ostetuin) luksusauto.

Historia

Myynnin edistämiseksi Konela jakoi Ladan kylkiäisenä ilmaisia hevosia.

Ladoja alettiin valmistaa 70-luvulla kekseliäästi nimetyssä tehtaassa, AvtoVAZissa. Ladan suunnitelmat tehtiin nopeasti Fiatin roskalavalta löytyneiden rypistyneiden piirustusten pohjalta kuolemanpelon jyskyttäessä neuvosto-insinöörin takaraivoa. Ensimmäinen malli oli kuuluisa pahvilaatikko-Lada, ja siihen oli saatavilla todella tehokas jopa 1,2 litran kone ja jos rahaa oli, niin Ladaan sai myös erikoisvarusteluna 5-vaihteisen vaihdelaatikon tai sivupeilit (á 12 euroa eli 10 604 ruplaa). Myöhemmin, Ladan 10-vuotissyntymäpäivillä esiteltiin Ladan juhlamalli 1,5 litran isolohkomoottorilla (Mitä! Oliko siinä moottorikin?), mutta sen valmistaminen lopetettiin, koska vaihdelaatikon (jos semmoinen oli), ratin ja jarrujen teippaukset pettivät ajettaessa 4-vaihteella. Tämän menopelin lujuuden totesi jo aikoinaan herra Lenin tokaisemalla: "Punakone jyllää vielä ympäri maailmaa." Lada tuli tunnetuksi myös Neuvostoliiton tukeman avaruushankkeen myötä kuuluisana "ryssän rakettina". Ladassa yhdistyvätkin italialainen temperamentti ja neuvostoliittolainen avaruusteknologia omalaatuisella tavalla.

80-luvulle tultaessa muut autonvalmistajat esittelivät kilvan uusia keksintöjään, mm. polttoaineen suihkutuksen, ABS-jarrut ja airbagin. Ladakin vastasi haasteeseen tuomalla toisen sukupolven saippualaatikkomalliinsa neliskanttiset ajovalot. Lukkiutumattomat jarrut tässä idän ihmeessa oli ollut alusta saakka vakiovarusteena.


Tulosta, leikkaa, liimaa ja aja!

Mallit

Pahvilaatikkomalli

Alun perin armeijan kuorma-autoksi tarkoitettu, mutta karmivan mittakaavavirheen takia siitä syntyi pieni pahvista valmistettu perheenäidin kulkupeli (jos rahaa oli). Tässä mallissa on jo legendaariseksi muodostuneet pyöreät valot, joiden avulla akun virta loppuu tehokkaasti. Ja kaikkihan tietysti muistavat, että pahvilaatikko-Ladan ulkomuoto sekä kaikki osat moottoria lukuun ottamatta on pöllitty Fiatilta. Ah, tuota kekseliäisyyden ja suunnittelukyvyn määrää.

Myöhemmin ladaa alettiin valmistamaan myös valmiiksi hapantuneesta pellistä ja mitä erikoisemmista pakeliitti ja kumiseoksista. Myöhemmät korimallin muutokset johtuivat jatkuvan käytön aiheuttamasta muotin kulumisesta.

Lada Niva (maasturimalli)

”Lada Nivan kaksi eri moottorivaihtoehtoa ovat erityisen kuuluisat: ne ovat 1. -1.Äkänen ja 2. -1.Narulla-Vedettävä”

Serbian poliisin eliittiin kuuluvien poliisien nelivetomaasturi, joka on kaikkien polkupyörällä karkuun polkevien tikkarivarkaiden ja näpistelevien rollaattorimummojen pahin painajainen. Ei sovi maastoajoon. Ohessa tehtaan raakaversio Nivasta. Nivaa käytetään myös tietyissa pahamaineisissa piireissä amisautoina. Sitä on myös joskus luultu ihan normaaliksi tavarankuljetusautoksi. Sitähän se ei tosin ole...

Nivan takalasiin on saatavissa humoristinen tarra: "Lada Vaz here". Tämä viitannee Ladan myyntinimeen Ruotsissa.

Lada Saamari

”Lada Samara kiihtyy alamäkeen -ja kuski ylämäkeen!”

Vasta 2000-luvulla ryssät tulivat järkiinsä ja loivat tämän unelma-auton, jossa on ensimmäistä kertaa Ladan historiassa turvavyöt, nopeusmittari, ilmastointi ja käsijarru. Ikkunanpyyhkimiä saamme vielä odotella, mutta nekin tulevat käyttöön tämän vuosituhannen puolella. Nykyaikana pahoitellaan kuitenkin sitä että Ladassa ei ole moottoria, polkuautoilla kun ei pääse niin kovaa että voisi pysyä kävelijöiden tahdissa.

Lada Galina

Pietarin jäkiksen MM-kisojen 2016 alla lanseerasi eräs pieni, mutta sitäkin tuntemattomampi Pirkanmaalainen tuontiyritys uuden citymaasturi-mallin. Auto onkin varsinainen SUVi-auto.Sen pillunpärepäreisperäis-nimi on Kalina, mutta se on suomennettu: Galinaksi -joka on venäläinen naisen nimi. Nimimuutoksen on tarkoitus tuoda lisää paljon kaivattua temperamenttia. Ladan temperamentti on tavan omaisemmin näkynyt jäähdyttimen ylikuumumisena ja moottorin keittämisenä. Siinä missä jenkkiläiset tukeutuvat vieläkin ylipäätään bensasyöppöihin V8-koneisiin, turvautuvat velivenäläiset hyvin hyi-yäkepäergonomiseen 8V-koneeseen, eli kasipallo-venttiiliseen työntötahkokankimoottoriin. Mittasuhteeessa se on vielä bensalle ahneempi.

Ladan varusteet

Vakiovarusteet

 • Valokuva
 • Kori
 • Pyörät (Vanteet eivät kuulu hintaan)
 • Ratti
 • Polkimet
 • Työntökahvat
 • Ilmainen jeesusteippi
 • VR:n aikatauluopas junien pääreiteille, tunnetaan myös Ladan käyttöohjeena

Lisävarusteet

 • Ovet
 • Polkumoottori
 • Etu- ja takavalot
 • Työntöorja (useimmiten vaimo)
 • Jarrut (hyödylliset alamäissä)
 • Valojen polttimot
 • Kierrätys ohje
 • Avaimet
 • Lukko
 • Pahvinen vetokoukku
 • Kasaus ohje

Kuuluisia Lada-faneja

 • Mihail Gorbatsov (lyhyen aikaa mallia Samara, kutsuttu myös Gorba-Ladana)
 • ITR-ohjelman (ei siis TIR; Turhan Iso Rekka) eli Jääteiden Ritarit- ohjelman iterointi-jaksossa kuuluisa Alaskan rekkakuski Darrell Ward tunnusti ikuisen rakkautensa Ladaan. Tosin hänellä on arktisiin oloisiin erikois-viritelty Ladan WNA-malli, jolla selviääpi jopa ydinsodastakin. Järeän kaliiperin jääreittein eli rekkateiden rakastettu rekkaritari ajoi kuitenkin Ladallaan jäävuoren seinämään ja menehtyi syksyllä 2016. Hikipedian toimitus ottaa osaa tähän suureen menetykseen.

Katso myös

Aiheesta muualla

Viitteet

 1. Toimii tosin hienosti myös 95E10 bensalla