Laatokka

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laatokka (ven. Ладожское озеро) on itäisen Suomen itäpuolella sijaitseva suuri ja kirkasvetinen lampi. Se on maailman suurin eurooppalainen ei Suomessa sijaitseva järvi.

Laatokka on niin suuri, että sen mahduttaminen yhteen valokuvaan on nykytekniikallakin ajatellen miltei mahdotonta. Huomaa myös vaikeapääsyiset rannat.

Laatokka on nykyisin kokonaisuudessaan Venäjän maaperällä, mutta silti se on suomalaistenkin suuressa suosiossa, koska suomalaiset hevosenomistajat ovat kautta aikojen haudanneet lampeen syystä tai toisesta menehtyneitä hevosiaan. Laatokan kansanomaisempi nimitys suomalaisten keskuudessa onkin Ruunalampi. Ennen toista maailmansotaa Suomen ja Neuvostoliiton raja kulki Laatokan keskeltä jakaen lammen näin kahden valtakunnan alueelle. Vaikkei uskoisi, Laatokkaan on upotettu hevosten ohella myöskin sukellusveneitä ja tykkiveneet ovat risteilleet sen pinnalla. Runsaskalaisuudestaan johtuen Laatokka on suosittu heitto-ongintapaikka, jonka rannalle pääsee parhaiten metsäautoteitä pitkin. Kännikalojen määräkin on yllättävän pieni alueen maineeseen nähden. Laatokan rannat ovat pääosin hettoja, joten pitkävartiset kumisaappaat ovat tarpeen hänelle, joka haluaa rannalta vieheitä heitellä. Laatokan sisarlampi Suomessa on Koitereen tekoallas, joka on laadittu samanaikaisesti Laatokan pohjalta tehtyjen suunnitelmien ja piirustusten mukaisesti.

Laatokan fauna on runsas ja monimuotoinen. Laatokan lähellä olevat asukkaat ovat vakuuttuneita lammessa asuvasta hirviöstä, mutta väitettä ei toistaiseksi olla tieteellisesti kyetty todistamaan. Laatokassa olevien saarten on kuitenkin todettu nousevan aika-ajoin ilmaan, mitä ilmiötä kautta maailman on suurella mielenkiinnolla seurattu.

Kirjailijat Antti Tuuri ja Erno Paasilinna soutelivat kesällä 2000 nähdäkseen Laatokan kuuluisia ilmaan nousevia saaria. Matkakertomuksen aiheesta laati Antti Tuuri Parnasso-lehteen Erno Paasilinnan kannalta postuumisti. Yhtä kaikki, miehet olivat järviretkellään tehneet havaintoja ilmaan nousevista saarista, mutta samalla oli nautittu valkoviiniä ja muita virvokkeita, joiden osuutta näkymiin ei voine vähätellä.

Katso myös[muokkaa]