Kuviosakset

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuviosakset on yksi vahingollisimmista anarkistien keksinnöistä. Niitä on käytetty tiettävästi ainakin poliittiseen, kulttuuriseen ja sotilaalliseen terroriin. Asiapapereiden terrorisointi kuviosaksilla on ollut erityisesti sosialistidiktatuureissa hyvin yleinen syy vankileireille karkottamiseen. Stalinin hallinnon aikaisessa Neuvostoliitossa kuviosaksien hallussapito johti liki poikkeuksetta kuolemanrangaistukseen. Idi Aminin johtamassa Ugandassa kuviosaksien käyttäjät keitettiin elävältä.

Kuviosakset ovat olleet hyvin suosittu sissisodankäynnin väline. Legendaarisimpia kuviosaksioperaatioiden kuvauksia on yhdysvaltalaisen tieteiskirjailija Kilgore Troutin pasifistisen julistava romaani Kyyneliä ja sahalaitaa (Let's Not Read The English Name, It's a Silly One, 1975). Teos perustuu Etelä-Vietnamin kansallisen vapautusrintaman käymään kuviosaksisotaan, joka aiheutti liki fataalista vahinkoa Yhdysvaltain sotilaalliselle viestiliikenteelle.

Rauhan aikana kuviosaksia on käytetty erityisesti kulttuuriradikalismissa. Suomessakin niiden käyttö oli yleistä Turun underground-liikkeen suoraan toimintaan uskovimpien ryhmien järjestämissä happeningeissä. Muun muassa V. A. Koskenniemen ja Uuno Kailaan runoteosten kerrotaan päätyneen kuvioreunustuksen kohteiksi. Suurin osa U-liikkeestä kuitenkin piti kuviosaksitoimintaa liian väkivaltaisena, ja muun muassa liikkeen johtohahmot M.A. Numminen ja Markku Into sanoutuivat siitä irti jyrkästi. Kuviosaksien käyttö ja hallussapito oli Suomessa tarkasti valvottua 1980-luvulle asti, minkä jälkeen niitä on saanut käyttää askarteluun yksityisesti kotona ilman vankeusrangaistuksen uhkaa. Kuviosaksin koristellun kortin lähettäminen voi silti johtaa sakkoihin, jos kortin vastaanottaja ilmoittaa kortista virkavallalle.

Nuorisomusiikin maailmassa kuviosaksien käyttöä pidettiin kauan katu-uskottavuuden mittana. Tunnetuin esimerkki ovat U2-yhtyeen Bonon kuviosaksisekoilut. Monista yhtyeen jäsenten asuttamista hotellihuoneista löytyi kuviosaksin tärveltyä irtaimistoa. Pink Floydin perustajajäsen Syd Barrettin orastavat mielenterveyshäiriöt ilmenivät alussa lähinnä siten, että hän koristeli keikkalippuja ja laatimiaan nuottipapereita kuviosaksilla. John Lennonin kuviosaksilla tekemät tihutyöt olivat eräs ratkaisevista The Beatlesin hajoamiseen johtaneista syistä. Nykyiset nuorisomusiikin esittäjät suhtautuvat kuviosaksiin edeltäjiään suuremmalla varauksella, tosin Lady Gaga on toisinaan flirttaillut myös kuviosaksianarkismin suuntaan.