Kustaa Vaasa

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Tämä artikkeli on psykiatrisen hoidon tarpeessa.
Voit auttaa Hikipediaa antamalla sille terapiaa.
Kustaa Vaasa
Gustav Vasa.jpg
Koko nimi: Gustav Örjan Eskil-Peter Eriksson Vasa
Syntymäaika: 12. huhtikuuta 1496
Syntymäpaikka: Tynnyri
Uskontokunta: Katolinen kirkko Luther RULZ!
Kuolintapa: Tukehtui partaansa
Hiusten väri: Punainen
Saavutukset: Oli Ruotsin kuningas,
Piti partansa kuosissa
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Varoittavana esimerkkinä
Pilkkanimet: Hevonkustaa, Huru-ukko
(Näiden käytöstä menettää päänsä)

Kustaa I Vaasa  (Gustav LM Sony Eriksson Wasa) (1496 - 1560), kotoisammin Vaasan Kyösti, Tukholman saunomiskisoissa 7-9. 11. 1520 verilöylyissä menehtyneen  Paskaa (Baskav) Vaasan  nuorempi veli, oli Ruotsin sikatyly kuningas vuodesta 1523 kuolemaansa asti. Häntä pidetään Alfred Nobelin ohella maailmanhistorian ainoana merkittävänä ruotsalaisena. Kustaa Vaasa "yhdisti Ruotsin poliittisesti, päätti tanskalaisvallan ja teki valtakunnasta protestanttisen", sanotaan monessa historiankirjassa. Tämä näkemys unohtaa sen, että Kustaa Vaasa oli täysin sietämätön ihminen. Hän näytti typerältä ja kaikki vihasivat häntä, mutta tyyppi ei edes itse tajunnut sitä. Mikäli en kantaisi huolta lukijoiden siveellisyydestä ja mukavuudesta, voisin jopa luonnehtia häntä persläveksi.

Kustaa Vaasa oli ruotsalaisen urheuden perikuva, mikä ilmeni hänen suuressa sankarillisessa pakomatkassaan Moran puukkopitäjästä tunturimaiden halki Duvediin Norjassa, mikä aiheutti siellä sikamaisen paniikin, kuinkas muuten. Kunnon mies olisi pakenemisen sijaan jäänyt hajareisin odottamaan tanskalaisia huoveja vetääkseen niitä turpiin toinen käsi taskussa, kuten suomalaiset olisivat tehneet, jos naapurimaana olisi ollut Tanska. Tästä on kuitenkin ollut ruotsalaisille arvaamatonta hyötyä hiihdossa, erityisesti takaa-ajokisoissa, jossa he ovat aina olleet kiistattomia mestareita. Hän piileskeli inhottavasti kiinniottajiaan milloin heinäkasoissa, milloin hevoseksi naamioituneena, mikä sujuikin häneltä lähes yhtä helposti kuin tekeytyminen aasiksi, joka olisi tosin ollut vieläkin luontevampaa.

Luonne

Kustaa Vaasa oli todella inhottava mies. Hän hakkautti ihmisiltä päät irti tuosta vain, kysymättä mitään. Lisäksi hänen partansa oli todella törkeän näköinen. Se oli kammottava, oranssi tursake ja näytti siltä, että hänen suustaan roikkuisi kuollut kettu. Sitä paitsi Kustaa Vaasa kuvitteli näyttävänsä tyylikkäältä. Hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, että kaikki nauroivat hänelle. Kaikki. Koko hovi, muut Euroopan kuninkaat, hänen poikansa Kaarle, Juhana ja Eerik.

Pahat kielet eli iltapäivälehdet kertoivat, että Kustaa olisi joutunut Valhallaan muuttaneiden aikaisempien maata hallinneiden miesten epäsuosioon ja siksi he olivat kironneet hänet. Tästä syystä hänen partansa ja koko ulkomuotonsa olivat niin luotaantyöntäviä. Lisäksi häntä pidettiin vallankaappajana koska hänen isänsä ei ollut kuningas eikä hänen suvussaan ollut ketään kuninkaallista. Tämä otti Kustaata raskaasti päähän ja sekös ympäristöä huvitti entistä enemmän.

Kustaa Vaasa pukeutui sukkahousuihin ja typeriin sulkamyssyihin luullen näyttävänsä komealta, vaikka oikeasti hän näytti ketun nielleeltä virtahevolta, joka matkii miespuolisia balettitanssijoita.

Sitä paitsi Kustaa Vaasa huijasi. Hän huijasi aina. Hän ei milloinkaan jättänyt käyttämättä tilaisuutta huijata, jos sellainen suinkin tarjoutui. Oli hirvittävää pelata monopolia hänen kanssaan, sillä hän yritti aina varastaa rahaa pankista. Ettäs kehtaa, iso mies! Ja jos siitä huomautti hänelle, menetti päänsä. Sama juttu joka pelin kanssa. Kustaa Vaasan kanssa ei kannata pelata mitään, sillä hän ei pelaa reilusti eikä osaa hävitä.

Reformaatio

Kustaa Vaasalla on varmasti jälleen pahat mielessä, lyön siitä vaikka vetoa.

Kustaa Vaasalle ei koskaan riittänyt mikään, hän halusi aina lisää. Esimerkiksi rahaa. Hän ei koskaan ollut tyytyväinen mihinkään. Kustaa Vaasaa otti päähän se, ettei hän saanut itse valita arkkipiispaa, vaan paavi nimitti tämän hänen ohitseen. Se harmitti häntä täysin suhteettomasti, sillä tunne-elämältään Kustaa Vaasa oli kehittymätön, kuin ilkeä ja pahatapainen lapsi. Minä vihaan häntä, ja sinunkin pitäisi. Siksi kirjoitan tätä.

Kustaa Vaasa nimitti itse uudet piispat ja paavi suuttui hänelle (mikä oli täysin aiheellista ottaen huomioon, miten ällöttävä Kustaa Vaasa oli). Niinpä Kustaa teki itsestään kirkon pään ja teki Ruotsista luterilaisen, ihan tuosta vain, kysymättä keneltäkään. Juuri sellainen Kustaa Vaasa oli. Hän teki tyhmiä päätöksiä kysymättä keneltäkään neuvoa ja ihmetteli sitten, miksi kaikki meni päin helvettiä. Eikä kukaan uskaltanut kertoa hänelle, sillä siitä olisi menettänyt päänsä. Kustaa Vaasa ei kestänyt kritiikkiä. Hän oli todella lapsellinen.

AristotleBackhandsPlato.jpg
Renessanssi
Henkilöt

Renessanssin helvetillisin
Renessanssin tappavin
Renessanssin espanjalaisin
Renessanssin koppavin
Renessanssin rohkein
Renessanssin viriilein
Renessanssin tumpeloin
Renessanssin puolalaisin
Renessanssin katu-uskottavin
Renessanssin kieroin
Renessanssin mannertenvälisin
Renessanssin puhdasoppisin
Renessanssin mahtipontisin
Renessanssin tylsin
Renessanssin homeopaattisin
Renessanssin rikkiviisain
Renessanssin suomalaisin
Renessanssin ruotsalaisin
Renessanssin koukeroisin
Renessanssin paras

Ilmiöt

Humanismi
Kirjapainotaito
Uskonpuhdistus
Suuret löytöretket

Kustaa Vaasa pakotti kirkonmiehet kääntämään Raamatun ruotsiksi. Ei hän sitä itse aikonut lukea. Kustaa Vaasa ei koskaan lukenut mitään. Hän oli sivistymätön ja vulgaari. Kustaa Vaasa käännätti Raamatun, koska luterilainen oppi käski niin. Ei häntä itseään kiinnostanut, mitä Jumala tahtoi. Kustaa Vaasa oli piittaamaton. Raamattu piti kääntää myös suomeksi, ja tehtävän sai hoitaakseen Mikael Agricola. Mutta hän ei edes saanut saattaa työtään loppuun. Kun Uusi Testamentti oli valmis, Kustaa Vaasa sanoi, ettei lisärahoitusta tipu, ja niin Vanha Testamentti jäi kääntämättä. Sekin osoittaa vain, miten piittaamaton Kustaa Vaasa oli. Häntä ei kiinnostanut, että suomalaiset eivät voineet lukea Raamatusta kuin puolet. Kustaa Vaasa ei koskaan ajatellut muita ihmisiä. Vain itseään. Hän oli viheliäisen itsekäs. Siksi vihaan häntä, muun muassa.


Politiikka

Kustaa Vaasa käyttäytyi hölmösti. Kun hänelle tiedotettiin jostakin asiasta, hän saattoi jäädä pitkäksi aikaa vain tuijottamaan suu auki sen typerän partansa kanssa. Hän vain istui naurettavissa vaatteissaan haisevalla valtaistuimellaan pitkään tekemättä mitään. Jos hän todella mietti, hänen aivonsa toimivat todella hitaasti. Ilmeisesti hallinnolliset asiat eivät kiinnostaneet häntä. Kustaa Vaasa laiminlöi velvollisuuksiaan. Hän oli laiska.

Luulisi, että niin julma ja häikäilemätön mies kuin Kustaa Vaasa pärjäisi sodassa, mutta ei. Kustaa Vaasa kävi sotaa Venäjän Iivana Julmaa vastaan kolme vuotta, mutta ei saavuttanut mitään. Kustaa Vaasa oli surkea sodanjohtaja. Hänellä ei ollut mitään oikeita taitoja. Hän osasi kyllä istua valtaistuimellaan ja räplätä sitä typerää partaansa, mutta sodassa hän ei pärjännyt lainkaan. Enkä usko, että se edes kiinnosti häntä. Hänhän oli laiska. Kaikkien pitäisi inhota Kustaa Vaasaa, sillä hän ansaitsee sen. Hän on törkeä ja inhottava äijä.

Katso myös

Eikö muka riitä, että Kustaa Vaasa oli olemassa? Pitääkö hänelle pystyttää vielä patsaskin?

Eikö muka yksi artikkeli Kustaa Vaasasta riitä? Pitääkö tästä ällötyksestä lukea muka lisääkin? Minä en ainakaan lue. Minä tiedän, millainen paskiainen hän oli. Epäluotettavien varmistettujen tietolähteiden mukaan Kustaa Vaasa tapasi poikansa Juhanan Englannin vierailun seurauksena Ruotsissa käymään tulleen henkilön, joka oli hetimiten yrittänyt potkaista tätä perseille todettuaan ettei Kustaasta muuhun olisi.

edeltäjä:
Kristian II
Ruotsin kuningas
1523-1560
seuraaja:
Eerik XIV