Kroatia

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Tämä artikkeli kertoo todellisesta super-, hyper- tai jopa kybervallasta,
joten älä missään nimessä vandalisoi tätä artikkelia, tai sen joukot tulevat tuhoamaan sinut täysin!
Futbolrepublika Hrvatska
Kroatian jalkapallotasavalta ja EU:n kaakkoinen välipuskurivyöhyke
125px-Croatia flag large.png
lippu
110px-Croatia coat small.png
vaakuna
Valtiomuoto EU-provinssi (tasavalta)
presidentti Kolinda Grabar-Kitarović
Pääkaupunki Zagreb
Muita kaupunkeja Ossijek, Riejska, Splite
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
55 250 km² (sijalla 110)
130 km²
Väkiluku (1970)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
4 422 500 (sijalla 146)
170 / km²
3,5 %
Viralliset kielet kroatia
Pääuskonnot {{{Pääuskonnot}}}
Valuutta kuna (valuuttatunnus kn)
Elinkeinorakenne maatalous 20 %,
palvelut 45 %,
teollisuus 35 % BKT:sta
Itsenäisyys
Jugoslaviasta
 
1991
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
Stjepan Mesić
jalkapallo
Kansainvälinen
suuntanumero
+999
Motto "Suuri ja mahtava Kroatia!"
Kansallislaulu Vjerujem u ljubav


Kroatia on mahtava imperiumi Euroopassa. Sen ovat valloittaneet vuorotellen niin roomalaiset, venetsialaiset, turkkilaiset kuin Habsburgitkin. Maa kuitenkin poikkeuksellisesti itsenäistyi vuonna 1991 Jugoslaviasta. Tätä riemua ei kauaa kestänyt, sillä vuonna 2013 maa annektoitiin Euroopan Unionin käskyvallan alle. Kroatiasta viedään tuhansia aseita ulkomaille (lähinnä Yhdysvaltoihin) ja aseiden vienti onkin jalkapallojen tuotannon ohessa maan pääelinkeino. Joka toisella kroatialaisella on kotona ase, ja tämä kielii maan väkivaltaisesta kultuurista (tai sitten äärimmäisen vähä-väkivaltaisesta kulttuurista, kuka nimittäin haluaisi ryhtyä väkivaltaiseksi valtiossa, jossa joka talosta löytyy automaattiase?).

Kroatiassa lukutaito on 80 %. Naisten keskimääräinen elinikä on 76 ja miehillä 70 vuotta. Maassa vain miehet tekevät työtä. Naiset hoitavat kodin askareita miesten valmistaessa aseita. Aseiden suuren määrän vuoksi ampuma-aseet aiheuttavat n. 700 kuolemaa vuodessa. Tähän holtittomuuteen on puututtu mm. ampumiskursseilla.

Politiikka[muokkaa]

Kroatian diktaattori on Stjepan Mesić. Maassa ei ole hallitusta, vaan hallitsija tekee kaikki päätökset. Diktaattori on vallassa koko elinikänsä ajan. Vanhan hallitsijan kuoltua useimmiten vahvimman yksityisarmeijan omistava henkilö valitaan uudeksi diktaattoriksi. Lainrikkojia rangaistaan joko elinkautisella vankeusrangaistuksella tai kuolemantuomiolla. Tämän takia virallisesti rikokseksi laskettavia rikoksia tehdään hyvin vähän.

Kulttuuri[muokkaa]

Kroatialaisten kulttuuri on hyvin omaperäinen. Ihmisten päivittäisiin harrastuksiin kuuluvat mm. naapurin lemmikkien ampuminen ja paikkojen tuhoaminen. Maassa syödään vain lihaa, sillä salaattia ei enää valmisteta peltojen saastumisen takia. Suosituimpiin urheilulajeihin kuuluu ehdottomasti jalkapallo. Lapset viettävät aikaansa sivukujilla pelaten, vaikkakin pelit päättyvät usein tappeluun. Tästä johtuen n. 15 % maan lapsista kuolee alle 12-vuotiaina ja yhteensä 30 % ennen 18 vuoden ikää.

Opiskelu ja työelämä[muokkaa]

Kroatian kansallisurheilulaji on jalkapallo, joten kaikki maan yliopistot ovat jalkapallopainotteisia, ja vuosittain valmistuu satoja jalkapallotieteiden maistereita. Muita suosittuja ammatteja ovat mm. pallonhoitaja, palloteknikko ja harhautustaiteen kandidaatti.

Kroatia on täynnä ase- ja pallotehtaita, jotka työllistävät 190 % maan työvoimasta. Peruskoulun päätyttyä kroatialainen nuori valitsee yhden kahdesta linjasta, joko ase- tai pallolinjan. Vuonna 2007 mittausten mukaan 37 % valitsi aselinjan ja 60 % pallolinjan. Loput 3 % eivät päässeet peruskoulusta läpi.

Peruskoulu[muokkaa]

Peruskoulu kestää kuusi vuotta, joka on jaettu jalkapallo- ja asekurssiin. Ensimmäisinä kahtena vuotena opetetaan perusasioita, kuten jalkapallon täyttäminen, kengännauhojen solmiminen ja opiskellaan eurooppalaisten seurajoukkueiden historiaa. Kolmantena vuotena paneudutaan potkutekniikkaan, harhauttamiseen ja peruskuntoon.

Neljäntenä vuotena alkaa asekurssi ja ensimmäiseksi opetellaan aseen käyttöä ja tutustutaan eri aselaatuihin. Viides vuosi on lähestulkoon pelkkää ampumaharjoitusta. Kuudes ja peruskoulun viimeinen vuosi on eri aseiden rakenteisiin perehtymistä.

Jatko-opiskelu[muokkaa]

Peruskoulun suorittamisen jälkeen valitaan joko ase- tai jalkapallolinja. Yleensä opiskelija valisee sen, jossa hän oli peruskoulussa parempi. Vuoden lisäopiskelun jälkeen opiskelija siirtyy tehtaaseen töihin. Parhailla oppilailla on mahdollisuus suorittaa vielä jokin lisätutkinto, esimerkiksi jalkapallotieteiden maisterin tutkinto.