Kokkisota

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kokkisota on MTV3:n myöhäisilloissa esitetty raaka ohjelma. Sitä tosin kypsennettiin jakso jaksolta, jotta se olisi parempaa syötävää. Ohjelman ideana oli taistella kaikella mahdollisella, mitä keittiöstä löytyi. Suosituimpia taisteluvälineitä olivatkin haarukka, veitsi ja sähkövatkain. Yksi erä kesti aina 7,5 minuuttia, ja niitä oli molemmilla keittiöillä kaksi. Jos toisesta keittiöstä molemmat voittivat yhden erän, mentiin jatkoerään, jossa piti tehdä nautittuna mahdollisimman tappava aine ja sitten syöttää se vastustajalle. Se, kumpi vahingoittui enemmän, hävisi. Mikäli siitä, kumpi vahingoittui enemmän, ei päästy yksimielisyyteen, paikan päällä olleet katsojat äänestivät nostamalla punaisen tai sinisen lapun ylös. Jos punaisia lappuja nostettiin enemmän, se tarkoitti, että punainen oli vahingoittunut enemmän. Ja jos lappuja nostettiin yhtä paljon, tehtiin puhelinäänestys, jolloin kuka tahansa GSM-puhelimen omistava sai olla mukana päätöksenteossa. (Viimeistä vaihtoehtoa jouduttiin käyttämään jopa 43 kertaa!) Uusimmassa Kokkisodissa katsojat saivat äänestää joukkuetta ilmaiseksi Kokkis -sovelluksen avulla.

Säännöt

 • Ei saa kaivaa silmää ulos lusikalla.
 • Ei saa tökkiä haarukalla perseeseen.
 • Ei saa lyödä kattilankansilla molemmille puolille päätä yhtäaikaa.
 • Pitää antaa veitsenteroitusrauha.

Soturit

Vakiosoturit:

Ohjelmassa oli aina mukana kaksi vierailevaa soturia, joista sitten kasattiin kaksi keittiötä neljään erään. Taistelut olivat aina keittiön sisäisiä, eli yksi vakiosoturi ja yksi vieraileva soturi taistelivat. Ohjelman keskeisin jännite muodostui siitä, kun mukana olleet vierailevat soturit saivat tuoda aina mukanaan 3,33 kilogrammaa keittiövälineitä tai muuta sen tapaista tavaraa. Näitä tuotuja keittiövälineitä sai käyttää vakiovälineiden lisäksi vastustajan pieksemiseen. Vierailevat "tähdet" toivat monesti mukanaan teflon-päällysteisen paistinpannu, sillä ohjelmassa se ei kuulunut vakioaseisiin.

Ohjelma

Ohjelmaa näytettiin MTV3:lla vuosina 19992004 kello 23.00–24.00. Se oli ihan suosittu, mutta sen katsojia pidettiin raakalaisina, vuoteen 2002 saakka, jolloin ohjelma oli kypsynyt. Ohjelma sisälsi voimakkaita kohtauksia, jotka saattoivat olla haitallisia lapsille, joten se oli kielletty alle 18-vuotiailta. Vuonna 2017 ohjelma rebootattiin raaenpana kuin koskaan.

Aseet

Kaikki aseet, mitä keittiöstä löytyi, olivat sallittuja, ihan kaikki.

Suosittuja aseita

 • paistinpannu
 • sähkövatkain
 • sauvasekoitin
 • haarukka
 • veitsi
 • sipuli (sekä valko-, että tavallinen)
 • chili
 • kaneli
 • jauhot

Kiellettyjä aseita

 • moottorikelkka
 • sukkamehu
 • Risto Reipas

Taistelut

Ohjelman taistelut olivat joskus enemmän raakoja, joskus vähemmän raakoja. Koskaan ei kuitenkaan ohjelmassa tullut kuolonuhreja, vaikka usein piti lähteä sairaalaan. Mikäli soturit vuotivat tarpeeksi verta ohjelman aikana, Sikke Sumari paistoi ohjelman lopuksi verilättyjä, ja tarjosi ne kameramiehille. Joskus taistelut olivat melko lyhyitäkin, kun toinen sotureista teroitti veistä ja hänelle piti antaa veitsenteroittamisrauha. Yleensä veitsiä teroittivat kuitenkin vain kaikken nössöimmät vierailevat tähdet, kuten Paavo Lipponen.

Unohtumattomia jaksoja

1. joulukuuta 1999, Harri Syrjänen vastaan Janne Tapio

Harri hakkasi Janne kaulimella ensimmäisessä erässä ja Janne Harria kattilalla. Harri otti kanelipurkin ja nakkasi kanelit Jannen päälle. Janne ei nähnyt mitään, jolloin Harri tyrmäsi Jannen käyttäen patalappuja käsissään.

Toisessa erässä Harri oli taas niskan päällä. Tätähän Janne ei kestänyt, joten hän päätti hakea moottorikelkkansa Lynx Enduro 800:n ja ajaa Harrin päältä! Harri juoksi pakoon, mutta Janne saavutti hänet ja ajoi Harrin päältä. Ohjelman toimitsijat pysäyttivät Jannen, koska Janne oli rikkonut ohjelman sääntöjä. Janne diskattiin, joten voittajaksi tuli sairaalassa oleva, päälleajettu Harri.

Ohjelman jälkeen Sikke Sumari pyysi Jannea treffeille, mutta Janne kieltäytyi.

23. kesäkuuta 2000, Harri Syrjänen vastaan Ismo Laitela

Harri voittaa ensimmäisen erän. Hän sai lyötyä Ismoa monta kertaa paistinpannulla. Ismo ei onnistunut kuin kerran osumaan Harriin, silloinkin puuhaarukalla. Sikke Sumari huusi Ismolle: "V**tu sä oot Pa**a!"

Toisessa erässä Ismo oli jo paljon paremmassa vireessä ja heitti Harria kattilankannella leikaten Harrilta sormen irti. Tästähän Harri suuttui ja mustaksi muuttui – palamalla poroksi, koska Ismo sai lukittua hänet uuniin. Mutta Ismon ikäväksi Harri ei ehtinyt kärsiä uunissa tarpeeksi, joten mentiin jatkoerään.

Jatkoerässä Ismo päätti kehittää mahdollisimman happaman aineen, joten hän otti kolme sitruunaa ja etikkaa ja sekoittii niihin leivinjauhetta, jotta happo paisusi Harrin vatsassa mahdollisimman paljon vahingoittaen myös vatsan yläosia. Harri taasen päätti tehdä tahmeaa ainetta, jotta se tarttuisi Ismon ruokatorveen ja Ismo tukehtuisi. Harri sekoitti siirappia ja taloussuklaata. Harri nautti Ismon litkun, ja pian hänellä olikin suuria tuskia. Harri kuitenkin selvisi, sillä ruoanlaittoaineksista ei saa kovin vahvaa happoa; Ismon valmistaman hapon pH-arvo oli liian pieni. Kun Ismo nautti Harrin tahnan, hänelle tuli hengittämisvaikeuksia, ja hänet jouduttiin viemään sairaalaan. Harri siis voitti.

7. heinäkuuta 2002, Aki Wahlman vastaan Yuri

Ensimmäinen erä meni Yurille leikiten, sillä hän pystyi hallitsemman kanankoipien mieliä ja sai ne hyökkäämään Akin kimppuun. Kanankoivet tekivät Akista selvää.

Toisessa erässä Aki osasi jo varoa kanankoipia, joten Yuri päätti siirtyä kalapuikkoihin. Kalapuikot tekivät ilkeää jälkeä Akiin, mutta ne loppuivat liian pian, joten Yurin täytyi keksiä jotakin muuta. Hän yksinkertaisesti otti haarukan käteen ja hyökkäsi Akin kimppun. Aki osasi pistää vastaan, muttei tarpeeksi hyvin.

8. marraskuuta 2002, Harri Syrjänen vastaan Seppo Taalasmaa

Seppo heitti Harria pullonavaajalla heti ensimmäisen erän alettua. Sen jälkeen Harri heitti Seppoa pussinsulkijalla, mutta eihän se Seppoa vahingoittanut, ja Seppo vain nauroi "Hahahohohoo!" Harri näytti sepolle mistä kukko kusee ottamalla kukon ja pieksemällä Sepon sillä. Myöhemmin Seppo tökki Harrin vatsaa haarukalla tehden paljon vahinkoa. Sitten Harri takoi Sepon päätä lusikalla. Ensimmäinen erä päättyi tasaiseen tilanteeseen.

Toisessa erässä Seppo käytti perunankuorimisveistä ja Harri rikottua lasipurkkia, jossa oli ollut valkosipulijauhetta. Soturit taistelivat koko toisen erän näillä aseilla.

Jatkoerässä molemmat kehittivät nestemäisiä aineita vahingoittaakseen vastustajaansa. Seppo kehitteli pahimmat pontikkansa mitä osasi. Valitamme: resepti on salainen. Harri taasen teki myrkyllisimmän juoman minkä tiesi. Kun Harri oli nauttinut pontikkaa, hän alkoi hoiperrella vakavasti ja puhe sammalsi. Harri sai keskushermostoonsa pysyviä vammoja. Seppo taas kulautti Harrin juoman oikein Pohjanmaan kautta, mikä ei ollut kovin viisasta. Seppo menetti makuaistin karvaalle eikä hän pystynyt sen jälkeen sanomaan sanoja, joissa on kolme ässää peräkkäin. Sepolle olisi käynyt huonommin, ellei hän olisi ollut tottunut pontikkamies ja painanut niin paljoa.

Jouduttiin yleisöäänestykseen. Aluksi vaikutti siltä, että Seppo olisi voittanut, mutta kun kaikki laput saatiin ylös, oli tulos tasan. Harri oli jännittynyt.

Yleisöäänestyksessä tuli ennätyksellinen määrä ääniä, jopa 540 000 kappaletta! Äänet jakautuivat sotureiden kesken:

 • Seppo 58,2 % äänistä
 • Harri 41,8 % äänistä

Seppo siis voitti Harrin melko reilusti.

16. helmikuuta 2017, Tommi Tuominen vastaan Nalle Puh

Ensimmäinen erä meni siihen, että Puh heitti hunajaruukulla Tuomista päin. Sen jälkeen Tommi mäiskäsi Puhia mustikkapannulla.

Jatkoerässä Nalle Puh käytti kiellettyä asetta, nimittäin Risto Reipas. Reipas heitti kivillä täytetyillä repuilla Tommia päin, jolloin lähti taju. Sen jälkeen Reipas mäiskäsi vahingossa Puhia sauvasekoittimilla.

Jouduttiin yleisöäänestykseen. Laput oli siis yhtä paljon. Nalle Puhia ketutti.

Yleisöäänestyksessä tuli:

 • Nalle Puh 51,6 % äänistä
 • Tommi 48,4 % äänistä

Puhin äänet manipuloitiin, koska hän käytti Risto Reipasta aseena. Tommi siis voitti ohjelman. Palkinnoksi hän joutui maksamaan sairaalakulut.

Triviaa

 • Harri Syrjänen toimi Kokkisodan loputtua ohjelmassa Poppamies, jossa hän kierteli ja samoili ympäri Suomen maata parantaen (muka) sairaita ihmisiä.
 • Antti Vahtera väitti, ettei hänellä ole mitään tekemistä vahterasiirapin kanssa.
 • Kokkisodan kaikki jaksot voi ostaa soittamalla numeroon 0700-K0KK15074.
 • Antti Vahtera kirjoitti ohjelman jälkeen kirjan Kokkisodassa käymistään taisteluista. Kirjan nimeksi tuli "Mein Kampf", suomeksi "Taisteluni".
 • Voittoprosentit:
Antti Vahtera: 68,8%
Harri Syrjänen: 84,4%
Aki Wahlman: 75%